Konya’nın Tarihi Otelleri-1
Konya şehir merkezinde bulunan ve tescilli yapılar içerisinde tarihi bir mimari estetiğe sahip olan önemli yapılardan bazıları günümüzde restorasyon çalışmalarından sonra otel olarak hizmet vermektedir. Son yıllarda restorasyon çalışmalarına başlanan ve Karatay belediyesi tarafından projelendirilen Aksaray yolu üzerindeki Obruk Hanı’da, bölgenin turizm potansiyelini artırmak ve Savatra antik kenti ile birlikte Kapadokya yolu üzerinde yeni turizm destinasyonu yaratması açısından otel olarak hizmet vereceği açıklandı. Bizde bu yazımızda Konya’da bilinen tarihi otelleri tanıtıp, kültürel mirasın sürdürülebilirliği açısından son derece güzel bir örnek teşkil eden bu tarihi yapıları yakından tanıyalım istedik.
AUGUSTUS OTEL: Konya Gar Binasının doğusunda bulunan otel, Barok stilinde 19. Yüzyıl Avrupa mimarisinin izleri taşımaktadır. Özgün haliyle Augustos Oteli adını taşıyan bina İstanbul-Bağdat Demiryolu’nun Konya’ya ulaşması ile birlikte şehrin Rum zenginlerinden olan Augustos Efendi tarafından 1895 yılında yaptırılmıştır. 1924 yılındaki mübadeleden sonra Selanik Vadina’dan gelen Hıfzı Hamide Günas ailesine verilen otel bir süre Askeri Ulaştırma Okulu olarak kullanıldı.
Daha sonra bir dönemde PTT binası olarak kullanılmıştır. Sonra tekrar otel İstasyon Palas oldu. 1980’li yıllarda terk edilen yapı oldukça yıpranmıştır. Cephelerindeki taş işçiliği, barok pencere kemerleri, kemerlerin kilit taşları, demir perforjeler 19. yüzyıl Avrupa mimarisinin etkilerini gösterir. Bu tarihi yapı, 1982 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilmiştir. 2012 yılında Meram Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan bina butik otel olarak hizmet vermiştir. (devam edecek)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.