Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Taşlıpınar Süvari Kabartmaları

Taşlıpınar Süvari Kabartmaları

Beyşehir’e yaklaşık 30 km. uzaklıktaki Taşlıpınar’da (eski ismiyle Zekeriyaköy) köyün girişinde kaya yüzeyine yapılmış yedi adet süvari kabartması bulunmaktadır. Savaşçı niteliği taşıyan bu kabartmada yerel bir kültle ilişkili olarak Yunan mitolojisinden bildiğimiz savaşçı tanrı Ares ile özdeşleştirilmektedir. Burada kabartmaların altında bulunan yazıtların tanrının ve adakta bulunan kişinin adı dışında bir ipucu vermemesi nedeniyle tanrının niteliğine ilişkin başka bilgi bilinmemektedir.

Lykaonia bölgesinde atlı tanrılar olarak yerel külte ilişkin ilk çalışmalar Taşlıpınar (Zekeriyaköy) daki doğal kaya üzerindeki kaya kabartmalarının incelenmesi ile başlanmıştır. Burada atlı Ares’in kimliğine ilişkin tespitler Araştırmacı Sarre 1895 yılında tarafından gerçekleştirilmiştir. Kaya üzerinde yedi tane kabartma bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesinde yazıt bulunmaktadır. Taşlıpınar’daki kaya kabartmalarındaki Ares’in varlığı üzerinde yer alan yazıttan dolayı bilinmektedir.

Antik dönemde Lykoania bölgesi ile komşusu olması sebebiyle Psidia bölgesindeki yerel kültler ve bunlara ilişkin süvari atlı kabartmaların varlığı bilinmektedir Benzer şekilde komşu Pisidia bölgesinde yer alan Burdur Tefenni’de, Kocataş’da Kakasbos kültü ile yine doğal kaya kütlesi üzerinde taşra sanatıyla yapılmış yerel kültü temsil eden süvari kabartmaları ile büyük benzerlik göstermektedir. Bu kabartmalar Roma döneminin önemli kutsal tapınım alanlarındandır. Tefenni, Kocataş, Tyrnaion, Kybria gibi yerlerde kaya kabartmalarının varlığı bilinmektedir. Bunlar Lykoania sınırında Taşlıpınar’da ki doğal kaya kütlesine kazınmış Ares yerel kültüne ilişkin kaya kabartmaları ile benzerlik teşkil etmektedir. Bu da bölgesel yerel halk inancının en güzel göstergesi olsa gerek.

Yunan pantheonunda savaşçı tanrı olarak tapınım gören Ares’in Lykaonia bölgesinde Roma döneminde doğal kaya kütlesi üzerinde savaşçı kimliğinden dolayı bir at üzerinde süvari olarak betimlenmesi bölgesel anlamda güçlü ve kuvvetli kimliğinin yanı sıra Ares’in koruyucu ve kurtarıcı kişiliğini sembolize etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi