Vasada Tiyatrosunu Gördünüz mü?
Vasada antik yerleşimi, Konya-Antalya yolu üzerinde, Konya’ya 65 km mesafede Seydişehir’e 13 km uzaklıkta olan Bostandere Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Vasada’ya gidenler eminim ki daha çok Batı Anadolu’daki antik kentlerde örneklerini gördükleri antik tiyatronun Konya’nın bozkırında böyle bir Roma tiyatrosunun ne işi vardır diyerek bu tiyatro yapısına hayretler içerisinde bakacaklardır.
Vasada antik yerleşimi Seydişehir’in kuzeydoğusunda bulunan Kestel Dağı’nın eteğindeki vadide, bugünkü Bostandere mahallesinin Aktepe mevkiinde yer almaktadır. Bu ünlü Roma şehri, Seydişehir Yenice sınırlarında asartepesi olarak adlandırılan alanda bulunan antik şehir Amblada’ya, Beyşehir Fasıllar köyündeki Mistheia’ya ana yol ile bağlanmıştır. Vasada’dan uzanan bir anayolda, Bozkır yakınlarındaki İsauria’ya (Zengibar Kalesi) bağlanmaktadır.
Tiyatro yapısına, 1969 yılında Bostandere’ye su getirmek üzere Aktepe mevkiinde suyolu açılırken, kalıntılara rastlanılmış ve durum hemen Konya Arkeoloji Müzesine bildirilmiştir. Bunun üzerine Konya Müze Müdürlüğü başkanlığında 1970 yılında bölgede kazı çalışmaları başlamıştır. Kazı çalışmaları, tiyatro ve nekropol alanında gerçekleştirilmiştir. 1970 yılı Eylül ayında başlayan kazılarda, Roma dönemine ait olan tiyatronun oturma sıraları, orkestra ve sahne bölümlerinin büyük bir kısmı açığa çıkarılmıştır. Bu tiyatro kalıntısının oturma sıralarının olduğu kısım halen görülebilmektedir. 2010 yılında yine tiyatroda kazı çalışmaları Konya Arkeoloji Müzesi tarafından yapılmıştır. Plan ve rölövesi çıkartılan bu yapının 20 m orkestra çapı olup, 3 bin kişilik küçük bir Roma tiyatrosudur. Tiyatronun tamamı ve sahne binası açığa çıkarılmıştır. Daha öncesinde 1952 ve 1957 yılında bu bölgeden Roma ve Bizans dönemlerine ait bazı eserlerde yine Konya Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür.
Birçok araştırmacı tarafından araştırma konusu olan Vasada antik kentine ait kalıntıların çoğu da Bostandere’nin modern evlerinde zamanında çok sayıda devşirme malzeme olarak kullanılmış kabartmalı, süslemeli ve yazıtlı taşlar bulunmaktadır. Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11.11.1988 tarih ve 325 sayılı kararı ile 24.05.1996 tarih ve 2265 sayılı kararı ile iki kez I. derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilmiştir. Bostandere Mahallesi de Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 24.05.1996 tarih ve 2565 sayılı kararı ile III. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiştir.
Ayrıca tarihine sahip çıkan duyarlı kişilerin kişisel girişimleri ve başvuruları sonucunda yol, otoyol üzerindeki kavşaklara antik kentin yön tabelaları Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü tarafından dikilerek ilgi ve dikkatleri çekmiştir.
Eğer Konya’dan Antalya’ya yolculuğunuzda yolunuz Seydişehir’e düşerse bu güzel köye ve hemen yamacına yaslanmış butik roma tiyatrosunu görmeden geçmeyin derim. Kültürel mirasımıza sahip çıkıp, bu tarihi yerleşmede en kısa zamanda arkeolojik kazıların başlayıp Antalya yolu üzerinde bulunması sebebiyle turizme kazandırılması ve tanıtımı Konya kültür turizmi açısından son derece önemli bir kazanım olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.