Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Yunak ve Çevresinin Tarihsel Gelişimi

Yunak ve Çevresinin Tarihsel Gelişimi

Konya ilçeleri arasında bulunduğu konum bakımından Konya şehir merkezine 190 km uzakta yer alan Yunak ilçesi mesafe açısından en uzak noktalardan birinde yer almaktadır. Yunak ismi etimolojik olarak incelendiğinde isim kökeni olarak Yunak adının kaynağı ile ilgili çeşitli görüşler vardır. Bunlardan birisi Karataş deresinde çamaşır ve hayvanlarını yıkayanların isteklerini anlattıkları "Yunak (Yıkanalım)" kelimesidir. İkinci görüşe göre ise; Turgutlular koyun ve kuzularını Karataş deresinde yıkamışlar ve temizlenen hayvanlara bakarak "Yünü Ak" demişlerdir. Bu değiş zamanla "Yunak" biçimine dönüşmüştür. Halk arasında bu şekilde adlandırılan yerleşim yerinin tarihine dair pek çok araştırmalar bulunmaktadır. Yunak kurulduktan sonra köy olarak bağlantısı bir müddet Sivrihisar İlçesi ile devam etmiştir. 1912 yılına kadar Çeltik Kasabası’na bağlı kalmış olan Yunak daha sonra Akşehir İlçesi’ne bağlı bucak merkezi yapılmıştır. Son olarak 1953 yılında ise, Konya’ya bağlı bir ilçe merkezi haline getirilmiştir.

Yunak pek çok eski uygarlığında uğrak yeri olmuştur. Hiç şüphesiz Yunak’a bağlı olan Turgut mahallesi tarihi bakımdan birçok zenginlikleri bünyesinde barındırmaktadır. Hatta geçmiş dönemde Yunak’tan daha büyük olduğu bilinmektedir. Polatlı ve Sivrihisar sınırında bulunması dolayısıyla antik dönemde Frig Vadisi olarak adlandırılan bölge ile sınır komşusudur. Gordion’a komşu olması, aynı zamanda önemli kesiş yollarının buradan geçmesini de sağlamıştır. Bölgede Frigler olduğu kadar sonraki dönemde Galatia yerleşmelerine dair izlerde tespit edilmiştir. Günümüzdeki Turgutlar, Harunlar, Kuzören, Sarıkaya, Beşışıklı gibi köylerde antik döneme ait Klaneos, Arra, Selmena, Andeira, Vetissus gibi yerleşim yerlerinin olduğu bilinmektedir. Yunak ilçe merkezinde eski medeniyetlerin izine dair yeraltı sığınakları ve mağaraların varlığı da bilinmektedir. Turgutlar’da Miskamit adıyla bilinen ören yeri, Harunlar’da Kale Yapısına dair kalıntılar, Taşkınlar yaylasında bulunan tarihi kalıntılar, Piribeyli yerleşim alanında bulunan Pissia antik yerleşimi ve buranın çevresinde bulunan höyükler, tarihi kalıntılar aslında Anadolu topraklarında yaşamış olan medeniyetlerin izlerini sürmemiz açısından bize yol göstermektedir.

Anadolu’nun orta kesimlerinde yer alan Yunak ve çevresi, tarihin çeşitli dönemlerinde birçok medeniyetin uğrak yeri olmuştur. İlçe yakınlarında Roma, hatta Hitit devrinden kalma kalıntılara rastlanmaktadır. Çevrede yapılan araştırmalarda çok sayıda çanak-çömlek seramik kalıntılarına ve tarihi kalıntılara rastlanmıştır. Geçmişimize sahip çıkıp geleceğimize miras bırakmak temennisiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi