Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

Benim İçin Bayram

Benim İçin Bayram

Recep, Şaban, Ramazan derken bir bayramı da elhamdülillah geride bıraktık. Her ne kadar alıştığımız, özlediğimiz, düşündüğümüz geleneksel bayram günlerini yaşayamadık ama olsun. Olanda hayır vardır derler, böylece geçmişte yaşadığımız bayramların kıymetini bir kez daha anladık. Allah’ım bizlere bir kez daha kontrollü sosyal hayata sığdırılmış böyle dijital bir bayram yaşatmasın, inşallah.

Aslında düşünen ve inanan her insan için her gün bayram. Sizi bilmem ama benim gibi yaşı altmışa gelmiş ve geçmekte olanlar için bayram her anın kıymetini bilmektir. Bayram anı dolu dolu yaşayabilmektir. Yaşadığımız özel korona günlerine inat ayakta kalabilmektir. Nasıl mı? Benim için bayram:

Güne sağlıkla, huzurla uyanıp, suyumu içip, kendi ayaklarımın üzerinde lavaboya gidip, yemeğimi kendi başıma yiyebildiğim gündür.

Sıcacık bir yuvada ailemle, eşimle, çocuğumla, torunumla kısacası sevdiklerimizle bolca vakit geçirebildiğim, yanımda olmadıkları zamanlarda kendilerinden güzel haberler aldığım, sağlık haberlerinin iyi olduğunu öğrendiğim gündür.

Kendimi iyi hissedip, herhangi bir kısıtlama olmadan ve maskesiz olarak sokağa çıkabildiğim, ter temiz bir hava soluyabildiğim, komşularımla dostça selamlaşıp, hâl hatır sorabildiğim, rahatça kucaklaştığım sosyal mesafelerin ortadan kalktığı gündür.

Yolda yürürken sokakların kokmadığı, çöp kutularının etrafının temiz ve düzenli olduğu, atıkların geri kazanım kutularında toplandığı gündür.

Belediyemizin ücretsiz olarak şehrin her yerine inşa ettiği parkların bahçelerin, hatta tuvaletlerin vatandaşlar tarafından temiz tutulduğunu gördüğüm gündür.

Sulak alanların ve yaban hayatının korunduğu, suyun doğru kullanıldığı, suların boşa akıtılmadığı, doğal kaynakları tüketirken gelecek nesillerinde hakkı olduğu bilincinin oluştuğu gündür.

Hepimizin ortak geleceği olan çevremizin ve yeşil alanların korunduğu, her türlü çevre kirliliğine karşı birlikte mücadele verildiği, yeni bir sürdürülebilir çevre ahlakının yaygınlaştığını gördüğüm gündür.

İnsanların alışveriş merkezlerinde, marketlerde, mağazalarda tüketim alışkanlıklarını israf çılgınlığına döndürmediği gündür.

Sıcak yaz günlerinde sokak hayvanları için bir kap su bir tas yemek bırakıldığını gördüğüm gündür.

İş kur önünde, banka ve PTT önlerinde evlerine ekmek götürebilmek için iş ve aş peşinde koşan insanların olmadığı, işsizliğin ve maddi destek kuyruklarının bittiği gündür.

Ramazan ayı içinde hatta yıl boyunca yapılan hayır ve hasenatların reklam edilmediği, gösterişsiz, riyasız sadece Allah rızası için hayır işleyebildiğimiz gündür.

Arabayla yahut toplu taşıma araçlarıyla trafiğe çıktımda herkesin birbirine saygı duyduğu bir yolculuktan sonra kazasız belasız sağ salim işime ulaşabildiğim gündür.

İş yerlerinde herkesin birbirine gülümsediği, saygılı davrandığı, selam verdiği ve selam aldığı, işlerini büyük bir hizmet aşkıyla yaptıklarını gördüğüm gündür.

Akşam evime helal kazançla dönebildiğim ve yuvama sağ salim geldiğimde eşimin beni güler yüzle karşılandığı gündür.

Akşam evde televizyonu açtığımda haberlerde acı, keder ve üzüntü veren haberlerin olmadığı, bir tek dahi şehit haberi duymadığım, korona virüsten vefat edenlerin sayısının sıfır olduğu, hatta korona raporlarının sona erdiği gündür.

Siyasilerin birbirine saygılı davrandığı, hakaret etmediği, iyiye iyi, doğruya doğru, yanlışa da yanlış diyebildiği, böylece vatandaşa iyi örnek oldukları gündür.

Kadınların, çocukların, sağlık çalışanlarının ve güvenlik görevlilerinin hatta sessiz mahlukların (hayvanların) şiddete maruz kalmadığı gündür.

Gazeteyi açtığımda o gün ülkemin herhangi bir yerinde çevre katliamı haberlerinin olmadığı, bir tek ağacın kesilmediği, verimli tarım arazilerinin imara açılmadığı, orman yangınlarının olmadığı bir gündür.

Sağlıkla ve selametle günü tamamlayıp, o günkü mesaimi Allah’ın rızasına layık yapabilmenin huzuruyla yastığa başımı koyduğumda bu hayatı biz bahşeden Cenab-ı hakka şükredebildiğim gündür.

Ve gerçek bayramım, Müslüman olarak yaşayıp Müslüman olarak huzuru ilahiye, onun rızasına layık olarak varabildiğim, gerçekten vuslata erdiğim gündür.

Allah’ım bizleri böyle kontrollü sosyal hayata sığdırılmış maskeli günlerden bir an önce kurtarıp her günümüzü bayram gibi yaşamamızı nasip etsin inşallah. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR