Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

Dünya sigarasız günü?

Dünya sigarasız günü?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 31 Mayıs tarihini “Dünya Tütüne Hayır Günü, Dünya Sigarasız Günü” olarak kabul etmiştir. Tüm dünyada 1987 yılından bu yana sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmalarını teşvik etmek amacıyla 31 Mayıs günlerinde en azından bir gün de olsa sigarayı bırakmayı denemelerini, hatta tamamen bırakmalarını tavsiye etmektedir.

Merak ediyorum bu tavsiyelere uyan oldu mu? Sigara içenlerden hadi bugünün hatırına bir gün de olsa sigara içmeyeyim ya da bugünden itibaren sigarayı bırakıyorum diyen oldu mu?  Hoş geçtiğimiz 9 Şubat tarihi ise “Sigarayı Bırakma Günüydü” ama kaç kişi bıraktı ki?

Maalesef Birleşmiş Milletlerin ilan ettiği pek çok farkındalık günü gibi “Dünya Sigarasız Günü” de sessiz sedasız geçti gitti.

Bu seneki dünya tütüne hayır gününün ana teması “Tütün ve Akciğer Sağlığı” olarak belirlenmiş. Tam da küresel ölçekte yaşanan COVİD-19 salgınının en çok da sigara içenleri etkilediği bir dönemde isabetli bir seçim. İnşallah bu Korona sayesinde sigara içenlerde dersini almıştır.

Konunun uzmanları tarafından sigara dumanında 5300’den fazla kimyasal madde mevcut olduğu, bu kimyasal maddelerin 70’den fazlasının kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olduğu belirtilmektedir.

İstatistik kaynaklar gerek sigara gerekse nargile kaynaklı küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını ve dünyada her yıl 6 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu göstermektedir. Yapılan incelemelere göre dünyada her yıl 1,6 milyon kişinin akciğer kanseri hastalığa bağlı hayatını kaybettiği, Türkiye’de de ise her yıl yüz bine yakın kişinin tütün alışkanlığı kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Tarih boyunca yapılanlar göstermiştir ki sigarayla ilgili mücadelede başarı, ancak kişisel irade eğitimi ve geleceğimizin teminatı gençlerin bu zararlı alışkanlıktan korunmasıyla mümkün olacaktır.  Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütün alışkanlıklarının azaltılması için tıpkı Korona virüsle mücadelede olduğu gibi ülke olarak milli bir seferberlik içindeyiz.

Ülkemizdeki tütünle mücadele çalışmaları siyasi iradenin, kamu otoritesinin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın iş birliğinde büyük bir kararlılıkla sürdürülmektedir. Siyasi irade, istikrarlı bir biçimde ve cesaretle tütünle mücadele çalışmalarını desteklemektedir. Hatta bu mücadelenin liderliğini ve savunuculuğunu bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız kendisi yapmaktadır.  Ama yine de tütün ve tütün ürünleri kullanımında hissedilir bir azalma görülmemektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan 4207 sayılı Kanun (5727 sayılı Kanunla değişik) ve bu kanunun uygulamasına yönelik Yönetmelikler, genelgeler talimatlar yanı sıra en üst düzeyde yürütülen “Dumansız Hava Sahası” kapsamında sigara kullanımını azaltmak ve tütün kullanımının sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi çalışmaları takdire şayandır.

Herkesin bildiği gibi alınan önlemlerden birisi de yasal olarak sigara paketleri üzerinde sigaranın zararlarına ilişkin uya­rıcı ifade ya da yazılar koyma zorunluluğudur. Siga­ra paketleri üzerindeki uyarılardan bazılarına bir göz atarsak:

* Sigara içmek öldürür.
* Sigara içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir.
* Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir.
* Sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır.
* Sigara içenler genç yaşta ölür.
* Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.
* Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur.
* Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir.
* Sigara içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur.
* Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur.
* Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.
 

Bu kadar insanı ölüme yaklaştıran hem sağlığa hem de keseye zararlı bu kadar sevilen başka bir içimlik var mı? Bilmiyorum. Yasak seven bir toplum olduğumuz için sigara içenlerin bu uyarıları okuduklarını ve etkilenerek sigarayı bıraktıkları olmuşmudur acaba?

Bu meret öyle bir alışkanlık ki insanı dilendirir. Parası yoksa bile hiç tanımadığı kimseden sigara dilenen pek çok kişiye eminim ki sizde rastlamışsınızdır. Ne diyelim Allah kurtarsın.

Biliyoruz ki sigara sadece içenleri değil, etrafındaki dumana maruz kalan yani pasif içici konumunda olanları da olumsuz etkilediği bilimsel olarak ortada olduğuna göre biz sigara içmeyenler çok dikkatli olmalı ve dumansız hava sahası için çaba göstermeliyiz.

Unutmayalım ki bağımlılıkların tümü bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Bu konuda başta Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş büyük çaba harcamaktadır. Bu çabalar sayesinde tütünle ve sigarayla mücadelede sağlanan başarı bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır.

Geleceğimizi karartmamak için her gün tütüne hayır demeli ve her gün sigara dumanının olduğu ortamlardan uzak durmalı ve sigara içenlerin de bu beladan kurtulması için dua etmeliyiz.

Siz de tütün ve sigara bağımlılığı olanlardansanız ve sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte size yardımcı olacak, destek alabileceğiniz birçok kurum ve kuruluş olduğunu da unutmayın, hatta hemen harekete geçin. (Alo 171 arayın)

31 Mayıs Dünya Sigarasız Gününün tiryakilere sigarayı bırakmaları için bir vesile olması dilerim. Her yerin dumansız hava sahası, her günün sigarasız gün olması dileğiyle kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR