“DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ”
Hanımların haftalık temizlik günleri olduğu gibi yaşlı dünyamızın da yılda bir kez temizlik günü var. Her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü “Dünya Temizlik Günü”. Ne diyelim son birkaç yıla kadar bu da yoktu. İşte böyle bir etkinlik geçtiğimiz Cumartesi günü Konya’da yaşandı.
Küresel bir çevre hareketi olan Let’s Do It! (Haydi Yapalım Derneği) daha temiz bir dünya için 191 ülkeden milyonlarca insana yönelik, Let’s Do It! ile katı atıklar ve yarattığı çevresel zorluklarla mücadele etmek için koordineli bir şekilde yerel ve küresel temizlik faaliyetleri düzenleyerek farkındalık oluşturmak üzere çalışmalarda bulunmaktadır. “Dünya Temizlik Günü” etkinliği de bu çalışmanın bir parçası.
Türkiye, dünya genelinde 16 ülkede gerçekleştirilen “Let’s Do It World” hareketine 2012 yılında katılarak her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü “Dünya Temizlik Günü” etkinliklerini başlattı. Dünya Temizlik Günü etkinlikleri kapsamında, ülkemizin her bölgesinde binlerce insan bir araya gelerek, sokaklarda, plajlarda, parklarda, piknik alanlarında ve ormanlarda atıkları toplamaya ve doğayı korumaya yönelik farkındalık oluşturmaktadır.
Bu sene Konya’da Meram ve Selçuklu Belediye Başkanlıkları organizasyonuyla ‘Dünya Temizlik Günü” etkinliği yapıldı. Meramda Son Duraktan Dere Kızlar Kayasına kadar, Selçuklu da ise Selçuklu Seyir Tepesinde çevre temizliği gerçekleştirildi.
Meram Belediye Başkanı Sayın Mustafa KAVUŞ öncülüğünde kamu kurumları, STK’lar ve vatandaşların katıldığı çevre temizliği etkinliğine Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV) olarak bizde katıldık. Katılanlar Meram Son Durak’tan Kızlar Kayası’na kadar olan yaklaşık iki kilometrelik alanda hem yürüyüş hem de temizlik yaparak farkındalık oluşturdu.
Tabii günlerden cumartesi ve hafta sonu piknik mesaisi başlamadığı için beklenenden daha az atık toplandı. “Atıksız bir Dünya Mümkün” sloganıyla yapılan etkinlikte konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş “Temiz bir çevre için topyekün hassasiyet şart” diyerek vatandaşları daha temiz bir çevrede yaşamımızı sürdürebilmek için atık toplama, geri dönüşüm ve çevre temizliği konusunda destek olmaya davet etti.
Ömrünün yarısını hem resmi görevli hem de gönüllü olarak çevre koruma ve çevre temizliğine dikkat çekmek için çaba sarf eden birisi olarak bu ve bu gibi etkinlikleri gördükçe gurur duyuyorum. Otuz yıl önce ekmeye başladığımız tohumlar zamanla fidan, hatta ağaç olmuş. Doksanlı yıllarda “çevre”de neymiş diyen bir Başkandan iklim krizine duyarlı, çevre temizliğinin önemine inanan, harekete geçen bir başkan profiline gelinmesi; şehrimiz ve ülkemiz için gerçekten büyük bir kazanç. Sadece Belediye Başkanları değil bazı kamu kurum temsilcileri, STK’lar, duyarlı vatandaşlar. Allah hepsinden razı olsun.
Her ne kadar hala daha basın ve ilgili birimler bu etkinliğin medya bültenlerinde “katılımcılar güzergâh boyunca çöp topladılar” ifadesi kullansa da toplananların çöp değil atık olduğunu ve hem de geri kazanılabilen atıklar olduğunu hatırlatmak isterim.
Bu bakımdan Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülük ettiği ve dünya ülkeleri tarafından da kabul gören “Sıfır Atık Projesi” kapsamında atıkların ekonomiye geri kazanımı ve daha temiz dünya için büyük önem taşıyor. Umarım yıllar boyu sürer.
Hepimizin ortak geleceği olan çevremizin korunması ve temiz tutulması konusu kadın erkek her yaş ve her seviyedeki insanımızın hem yasal hem de kulluk görevi. Dünyamızın kaynakları sınırlı ve artan nüfusa yetmiyor. O nedenle elimizdekinin kıymetini bilelim. Sonra hasret kalmayalım.
Bir kez daha tekrar ediyorum, Atıklar çöp değil, altındır, değerini bilelim. Daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için yeni etkinliklerde buluşmak üzere kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.