Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

Edep ya hu!

Edep ya hu!

Bir toplumda örf, âdet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışların bir bütünü olan ‘Edep’ teriminin kelime anlamından maalesef gittikçe uzaklaşıyoruz.
Edep, güzel davranış, terbiyeli olma, utanma, incelik, zarafet, nezaket, kabul gören kurallara uyma, haddini bilme, kalp kırmama hem sözlü hem de fiil olarak güzel muamelede bulunmak anlamına gelen bir kelimedir. Edep, kısaca iyi huy, güzel ahlak demektir.

Şimdi gözünüzü yumun ve bir düşünün: Her gün yaşamın her alanında karşılaştığınız olumsuzluklara edepsizliklere bir bakın;
Yaklaşık on aydır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunu olan koronavirüse karşı verilen mücadelede alınan tedbirlere uymayan ve adeta dalga geçenlere sadece bir tek şey söyleyebiliyorum: Edep Ya Hu!
Doğum günü partileri, davetler, düğünler, eğlenceler almış başını gidiyor, zevklerinden ve alışkanlıklarından vazgeçmeyenler, bir de utanmadan sosyal medyada paylaşanlar, Edep Ya Hu!
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız uyarıyor, Temizlik, Maske, Mesafe yani TEMAM. Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA adeta yalvarırcasına uyarıyor, tedbirlere uymanın ne kadar önemli olduğunu bıkmadan usanmadan anlatıyor. Lütfen dinleyelim ve kurallara uyalım.
Tüm sağlık kurumlarının kapasitesi belli, sağlık çalışanlarımız yoruldular, hiç olmazsa onlara duyduğumuz saygıdan ne olur bu işe TAMAM diyelim. 
Gerekmedikçe evden çıkmayalım, ortalıklarda dolaşmayalım, kalabalıklara girmeyelim deniyor, alışveriş merkezleri, caddeler, sokaklar, park ve bahçeler yine dolu, Edep Ya Hu!
Her gün yüzlerce kişi bu illetten hayatını kaybediyor, tedbir basit, maskeni tak, mesafeni koru, ellerini yıka, tamam. Bu kadar mı zor bunları yapmak, bu kadar mı zor tedbirlere uymak, biraz sabır biraz gayret. Bunun için de biraz Edep Ya Hu!
Öte yandan alınan iç güvenlik tedbirleri nedeniyle mağdur olanların, esnafın, çalışanın, işini kaybedenin feryadına kulağını kapatan, evine ekmek götüremeyen insanlara yeterince el uzatamayanlar, el uzatanlara dil uzatanlar, Edep Ya Hu!
Devletin her türlü imkanını kullanan, bedava elektriğini yakıp, suyunu içen, ekmeğini yiyen, karşılığında devlete baş kaldıran, silah sıkan, etrafı kan gölüne çeviren, yol kesen, kamu mallarını ateşe verenler ve bunları özgürlük adına savunanlar, cici gözükenler, Edep Ya Hu!
Daha fazla kar, daha fazla para, daha fazla mal mülk uğruna emek sömürüsü yapan, çalışanın alın terinin karşılığını vermeyen, üç kuruşa işçi çalıştırıp, bu zor zamanlarda çalışanını sokağa atan, kendisi lüks içinde yaşayan, tüketim alışkanlıklarını israf çılgınlığına çevirenler, Edep Ya Hu!
Elhamdülillah Müslümanın diyen herkesin bildiği gibi “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” diyen bir Peygamberin (s.a.v) ümmeti olarak övünen, alnı secdeden kalkmayan ama komşusunun ne durumda olduğunu dahi sormayanlar, yardımlaşma duygusunu kaybedenler, Edep Ya Hu!
Ülkenin en üst makamlarından yapılan tasarruf çağrılarına, sabır çağrılarına rağmen, başta kamu kaynaklarını kullanan amir, memur, müdür, çalışan her ne ise yaşantısından ve günlük hayatından taviz vermeyenler. Örnek olması gereken yerlerde olup da umursamaz davranışlarıyla, israf alışkanlıklarıyla dikkat çekenler, Edep Ya Hu! 
Sigara içme yasağı olduğu halde umursamazca dumanını savuranlar, trafik kurallarını hiçe sayarak yollarda korku saçanlar, çevreci geçinip etrafı kirletenler, yeşil alanlara zarar verenler, Edep Ya Hu!
TV programlarında, dizilerde, kimin eli kimin cebinde belli olmayan, yaşantılarıyla topluma örnek olması gerekirken her türlü edepsizliği yaşayanları, sözde sanatçıları, çok saygın kişiler olarak topluma pompalayan, normalleştiren, teşvik eden haberleri ve dizileri yayınlayanlar, Edep Ya Hu!
Eşine, sevgilisine, karşı cinse eziyet eden, şiddet uygulayan ve bu yaptıklarını hem severim hem de döverim diye haklı gösterebilen magandalar. Dilsiz dostlarımız kedi ve köpekleri öldürenler, hayvanlara eziyet eden merhametsizler; Edep Ya Hu!
Örnekler pek çok ama daha fazla bunları ifade etmeye benim edebim müsaade etmiyor. Bu arada edebiyle hareket eden, insanlığıyla, adamlığıyla inancının gereğini yapan, örnek davranışlarda bulunan, kurallara riayet eden tüm vatandaşlarımızın hakkını teslim edelim ve teşekkür etmeyi unutmayalım. Allah onlardan razı olsun.
Edep insanı utandıracak davranışlardan koruyan, sağlam bir irade ve vicdan duygusudur. Bu vasıflara sahip insanlara “Edepli” kişi, sahip olmayan kişilere de “Edepsiz” denir. Rabbimiz edepli insanların sayısını artırsın, bizleri edepsizlerin her türlü şerrinden korusun inşallah.  Kalın sağlıcakla.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR