NAMIK CEYHAN

NAMIK CEYHAN

TOPRAK DEDE’YE VE YAPRAK DEDE’YE VEFA

TOPRAK DEDE’YE VE YAPRAK DEDE’YE VEFA

Kısa adı TEMA olan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın kurucu onursal başkanları Toprak Dede merhum Hayrettin KARACA (20 Ocak 2020), ve Yaprak Dede merhum Ali Nihat GÖKYİĞİT’in (25 Ocak 2023) vefatlarının aynı haftaya rastlaması nedeniyle aramızdan ayrılışlarının seneyi devriyelerinde rahmetle ve özlemle anıyoruz. Allah rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun, inşallah. #KurucularımızınYolundayız.

Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan TEMA Vakfı merhum KARACA’nın ve merhum GÖKYİĞİT’in aktif olarak yönetimde görev aldığı dönemlerde bu hedefine ulaştı. Bu nedenle sadece Türkiye’de değil Dünya’da da tanınan, bilinen ve işbirliği yapılan bir sivil toplum örgütü halini aldı. Resmi çalışanlarının yanı sıra bugün bir milyonu aşkın gönüllüsüyle ülkemizin çevre alanındaki en büyük sivil toplum örgütü haline geldi. Kurucularına, bugünlere gelmesinde emeği geçen profesyonel çalışanlarına ve destek verenler ile kendilerinin emanetlerine sahip çıkan TEMA Gönüllülerinden Allah razı olsun.

TEMA Vakfı 11 Eylül 1992 yılında kuruldu. Ben 1994’de TEMA Gönüllüsü oldum. Bu tarihten bir iki yıl sonra o dönemin Konya Valisi Sayın T. Ziyaettin AKBULUT’un talimatı ve İl Çevre Müdürü Sayın Mehmet BİLGİÇ’in destekleriyle Konya’da da TEMA Vakfı İl Temsilciliğini kurmak ve teşkilatlanmasını sağlamak rabbime bin şükür bana nasip oldu. Çevre İl Müdürlüğündeki resmi memuriyet görevimin yanı sıra gönüllü olarak üstlendiğim Konya İl Temsilcisi olarak bir elin parmakları kadar çevre gönüllüsü doğa dostu insanımızla çıktığımız yolda çığ gibi büyüdük. Bilen biliyor; 2011 yılına kadar on beş yılda sayıları yirmi bine ulaşan gönüllümüzle, ilçe temsilcilerimizle birlikte bu bölgenin toprağına, yeşil dokusuna, doğasına yılmadan yorulmadan canla başla hizmet ettik.

Sayın KARACA ve Sayın GÖKYİĞİT kişi olarak bazı konularda farklı bakış açıları olsa onları birleştiren mozaik kutsal vatan toprakları oldu. Ahirete göçene kadar dostlukları hep devam etti. Bu iki mübarek insanla tanışma ve birlikte çalışma imkânı bulduğum için Rabbime şükürler olsun. Kendileri ve TEMA Vakfı benim hayatıma çok şey kattı. Çok şey öğrendim. Erozyon eğitimleri, ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle ülkemizde çok yer gördüm, oralardan gönül dostları edindim, hala daha bu toprak gönüllülerimizle dostluklarımız devam ediyor.

Merhum Karaca TEMA’yı gönüllülere emanet etmişti. Bizler emanetine sahip çıkıyoruz. Onların vasiyetleri vazifemizdir. Ömrümüz oldukça toprağımıza yeşil yaprağımıza ve ay yıldızlı bayrağımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz, inşallah.

Burada açıklayamayacağım sebeplerle 2011 yılında TEMA hareketinden (çünkü TEMA bir halk hareketidir) ayrılmış da olsam, kalbimdeki toprak, yeşil yaprak ve ay yıldızlı bayrak sevdası hiç bitmeyecek, bu yolda ömrüm yettiği sürece kutsal vatan topraklarımıza hizmete devam edeceğim inşallah. Nitekim halen Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV) adı altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz, elhamdülillah.

Merhum Karaca ve Gökyiğit sık sık Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Vatan Toprağı Kutsaldır Kaderine Terk Edilemez” sözünü hatırlatıp bizlere vasiyet olarak söyledikleri bazı ifadeleri şöyle idi:

“Bu Ülke Sizden Sorulur”; “Üzerinize Vazife Olmayan İşlere Karışın”; “Türkiye Çöl Olmasın”; “Toprağına Sahip Çık”; “Toprağını Hor Gören Geleceğini Zor Görür”; “Toplumsal Barış Topraktan Gelir”; “Erozyonla Mücadele Kutsaldır”; “Toprak Herkese Lazım”; “Olanın Olmayana, Bilenin Bilmeyene Borcu Vardır”; “Okumak İbadet, Okumamak Cumhuriyete İhanettir; “Tüketim Alışkanlıklarınız İsraf Çılgınlığına Dönüşmesin”; “Toprak Varsa, Hayat Var” vb.. Kim bunların aksini düşünebilir ki?

Merhum Hayrettin KARACA (toprak dede) ve merhum Ali Nihat GÖKYİĞİT (yaprak dede) Konya ve çevresine çok önem verdiler. Çünkü Karapınar ülkemizin erozyondan en çok etkilenen en az yağış alan bir bölgesi olduğunu için TEMA Vakfı, başta Karapınar olmak üzere Konya merkez ve ilçelerinde pek çok ağaçlandırma ve erozyonla mücadele ile kırsal kalkınma projelerine imza attı. Sadece 1996-2011 yılları arasındaki yapılanlar ve bırakılan eserleri bilenler biliyor. Umarım TEMA Vakfı Konya İl Temsilciliği bıraktığımız yerden devam etmiştir. Hatta bu hafta bir anma etkinliği yaparlar, inşallah.

Toprak Dedeye ve Yaprak Dedeye vefa göstermek tüm ülkemiz insanının borcudur. Sevenleri var sevmeyenleri var, olabilir ancak onların kutsal topraklarına- özellikler Konya Topraklarına- bu kadar hizmet etmiş insanlara vefa göstermek hepimizin boynumuzun borcudur. Ancak Konya’da bir etkinlik oldu mu? Bilmiyorum. Konya Büyükşehir Belediyemiz veya Karapınar, Ilgın, Beyşehir Belediye Başkanlarımız vefa örneği olarak kendilerinin isimlerinin ölümsüzleşmesi için bir parka bir caddeye kendilerinin ismini veremez mi?

Ne diyelim Toprak Dedem, Yaprak Dedem rahat uyuyun, emanetiniz emin ellerde. Bu ülkenin isimsiz kahramanlarının yüreğindeki TOPRAK, YAPRAK ve BAYRAK sevdası devam ettikçe “Türkiye Çöl Olmayacak”, inşallah. #VasiyetleriVazifemizdir. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NAMIK CEYHAN Arşivi