Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ: EĞİTİM-ÖĞRETİM

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ: EĞİTİM-ÖĞRETİM

Her yıl olduğu gibi bu yılda ilk ve orta dereceli okullarımızda yeni öğretim yılı başlamasıyla birlikte tüm kademelerde 20 milyonun üzerinde öğrenci ile 1 milyon 250 bine yakın öğretmen ders başı yaptı. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize yeni eğitim-öğretim yılında kolaylıklar ve başarılar diliyoruz. Allah yar ve yardımcıları olsun inşallah.

İslâm bir ilim ve irfan dinidir. Öğrenmeye, öğretmeye, incelemeye ve araştırmaya büyük önem vermiştir. Bilindiği gibi dinimizde ilk emir "Oku" şeklinde gelmiştir. Böylece daha başlangıçta Hz. Peygamber'e gelen ilk vahiy ile okumak emredilmiş ve insanın bilmediğini öğrenirken istifade ettiği kalemden ve öğretmekten bahsedilmiştir. Bunun için Yüce Allah (c.c) Kuran-ı Kerim’de pek çok ayette düşünmeyi ve akıl etmeyi emrediyor. Akıl etmenin yolu da okumaktan, öğrenmekten geçiyor.

Akıl, insanoğluna Allah'ın bahşettiği en büyük nimetlerden olup, insanı diğer varlıklardan ayıran temel vasıftır. İnsan, akıl sayesinde hakikatleri kavrayabilir, Allah'ın rızasını aklın inayetiyle elde edebilir. Akıl, ilmin kaynağıdır. Şayet akıl olmasaydı cehaletin perdeleri aralanmaz ve pek çok husus anlaşılamazdı. Burada önemli olan aklımızı başkalarının emrine vermeden ilmin ve hakikatlerin ışığında kendi irademizle doğru kullanabilmektir.

Öte yandan Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK de akıl ve bilime çok önem verirdi. Nitekim 22 Eylül 1924'te yaptığı bir konuşması sırasında "Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir.” Sözü ile genç Cumhuriyeti emanet ettiği gençlere ve gelecek nesillere hedef belirlemiş, yol göstermiştir.

Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer alması, çağdaş, laik, demokratik ülkeler arasında yer alması ancak Dünyada pek çok ülkenin örnek aldığı ulu önderimiz ATATÜRK’ün gösterdiği ilim ve fennin ışığında gerçekleşir. Bu konuda kıymetli öğretmenlerimize çok önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Dün olduğu gibi bugünde gelecekte ülkeyi yönetecek kişileri öğretmenler yetiştirecektir.

Yıllardır biliyoruz ki: Öğretmenlik en kutsal meslektir. Her ne kadar günümüzdeki ekonomik koşullarında öncelikleri geçim derdi de olsa her öğretmen eminimdir ki her bir öğrencisi ile ayrı ayrı ilgilenecek ve ülkeye yeni bir eser kazandırmanın mutluluğunu yaşayacaktır. Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” Bu nedenle öğretmenlerin sorumlulukları büyük. Allah kolaylık versin.

Her yeni eğitim-öğretim döneminde merhum Toprak Dede Hayrettin KARACA büyümüzün şu sözü aklıma gelir “Okumak İbadet, Okumamak Cumhuriyete İhanettir.” Okumanın önemini günümüzde bundan daha iyi hangi cümle anlatabilir ki?

Her ne kadar Türkiye Yüzyılı Maarif modeli uygulamasıyla başlatılan yeni müfredatla birlikte ATATÜRK’ün ilke ve inkılapları ile Cumhuriyetimizin temel değerlerinin eğitim ve öğretim şekliyle ilgili pek çok tartışma gündeme geldiyse de ben inanıyorum ki ülkemizin değerli öğretmenleri başöğretmenlerinin gösterdiği ülküden sapmadan görevlerini layıkıyla yapacaklardır. Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalması ve Türkiye Cumhuriyetinin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasının yolu eğitim ve öğretimden geçmektedir. Onun için ülkeye sahip çıkmanın yolu eğitimdir, öğretimdir, kısacası okumaktır. Okumak ise sadece okullarda okumak değil, kitap okumak, hayatı okumak, dünyadan haberdar olmak ve çağa ayak uydurmaktır. Akıl etmektir.

Tüm eğitim öğretim kurumlarında okuma yazmadan başlayarak mevcut müfredatlar kapsamında belli bir bilgi ve beceriler öğretiliyor. Burada hiç ihmal edilmemesi gereken ve her sınıftaki öğrenciye öğretilmesi gereken konu milli birlik ve beraberliğimizin temel taşı olan Türkçe dilimiz, şanlı tarihimiz ve kadim kültürümüz olmalıdır. Dil, kültür ve tarih bir milletin en değerli varlığıdır. Dilimize, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkalım. Bu görev de yine öğretmenlerimizdedir.

Yeni eğitim-öğretim yılı tekrar hayırlı olsun. Bu vesile ile başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere ahirete intikal eden tüm öğretmenlerimizi rahmet ve saygıyla anıyor, hayatta olanlarına şükranlarımı sunuyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi