Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

2.5 Milyon Dolar

2.5 Milyon Dolar

Roma imparatoru Hadrian'ın hayatı ve onun adına basılan sikke… Sikke 2008 yılında müzayedede 2.5 milyon dolara alıcı bulmuştur.

Hadrianus veya tam adıyla Caesar Traianus Hadrianus Augustus, 24 Ocak MS 76’da, Napoli yakınlarındaki Baiae’da doğdu. Ciddi bir eğitim ve sağlam bir terbiye görerek Yunan medeniyetinin hayranı olan ve Roma İmparatorluğu’nu birleştirip sağlamlaştıran Hadrianus kendinden önceki imparator Trajan’ın kuzeni ve Beş İyi İmparator’un üçüncüsüydü. Hadrianus’un ataları doğumundan yaklaşık 250 önce, İtalya’daki Picenum’dan ayrılarak Güney İspanya’ya göç etmişti. Babası günümüzde İspanya sınırları içinde kalan Italicalı annesi ise Cádizliydi. Hadrianus’un doğum yeri hala bir tartışma konusu olsa da bazı kaynaklarda babasının memleketi Italica’da bazılarında ise Roma’da doğduğu söyleniyor. İktidarının büyük bölümünü, yirmi bir yılın on ikisini, tüm imparatorluk boyunca seyahat edip, vilayetleri gezerek, idareleri ve ordunun disiplinini denetleyerek geçirmiş, devletin tüm yönleriyle ve adalet yönetimiyle yakından ilgilenen harikulade bir hükümdardı.

Orduya öylesine bağlıydı ki sıradan askerlerle yemek yiyor, onlarla uyuyordu. Yönetimi huzurla geçmiş olsa da sıklıkla askeri kıyafetler içinde tasvir edilmişti.

Karısı asillerden gelmeydi, aile hayatına,  dine ve sanata düşkündü. Kendisine yaptırdığı villa ve çevresi minyatür bir imparatorluk çehresi gibiydi. İmparator olarak popülerliği iktidarının önemli bir kısmında Roma’dan uzak oluşunun bir getirisiydi. Nero gibi daha önceki Roma hükümdarları, vakitlerinin çoğunu kentte geçirdikleri için sertçe eleştirilmişti.

Hadrianus’un en sağlam mirası belki de inşaat projeleriydi. Balkan Yarımadası, Mısır, Anadolu ve Yunanistan boyunca kentler kurdu. Hadrianus 134’de, son yolculuğuna çıkarak Roma’dan ayrıldı. Amacı Yahudiye’de ciddi boyutlara ulaşmış bir problemi çözmekti. Yahudiler Bar Kohba’nın önderliğinde açık bir başkaldırı içindeydi. Onları buna itense  bütünüyle anlaşılır değildi. Yahudi kaynaklarında Hadrianus’un yaptığı zulmün halkta korku ve zorla din değiştirmeye sebep olduğundan üstü örtük şekilde bahsediliyor. Bunun Hadrianus’un 130’ların başında yürürlüğe koyduğu evrensel sünnet yasağına bir atıf olması durumun en muhtemel açıklaması sayılıyor. İmparator vücudun kesilmesinden öğlesine iğreniyordu ki hadım etmenin cinayetten aşağı kalır bir yanı olmasığını bile söylemişti. Bununla ilişki olarak sünneti kötülemiş ve yasaklamıştı. İsyan hızlıca ve açıkça yükseldi. Hadrianus sorunu çözmesi için önce yetenekli komutan Sextus Julius Severus’u gönderdi. Hadrianus’un Yakın Doğu’ya ulaşmasından bir yıl ardından isyan sonlanmıştı. Bu büyük imparatorun Atina ve Roma'da mimarisi ile göz kamaştıran binaları vardır.

2.5 Milyon Dolar

2.5 Milyon Dolar

2.5 Milyon Dolar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi