Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Antik çağda sosyal medya

Antik çağda sosyal medya

II. Konstantius (Latince tüm isimi: Flavius Julius Constantius) (337 – 361 yılları arasında Doğu'da imparatorluk yapan Konstantin hanedanına mensup Roma imparatoru.
Konstantius hanedanı dünya tarihindeki en büyük hanedandır,
Sezar ile başlayıp bütün Avrupa Ortadoğu balkanları kapsayan büyük bir imparatorluktur.
2.Konstantin zeki ve başarılı bir imparatordu. Abisinin gölgesinde sorumluluk almayı hazmetmeyerek Anadolu topraklarında kendisinin imparator olduğunu ilan etti. Ve bunu bütün dünyaya duyurmak için aklına bir fikir geldi.
Tedavülde bulunan Roma sikkeleri aksine, kendisinin imparator olduğunun emaresi olarak yüzünü sikkeye bastırdı ve dağıttı. Bu sayede Doğu, Batı, Güney, Kuzey her tarafın Roma imparatoru 2.Konstans olduğunu görsün istedi.

Antik çağda sosyal medya
2.Konstantinie sikkesi, dönemin sanat değerinin kalitesine ışık tutmaktadır. Muhteşem senato binaları, köprüler, sütunlar, şehir meydanlarına heykeller, sanat, bilim ve güç roma imparatorluğunda çok önemliydi, ihtişam düşmanlara karşı önemliydi. Tabi kölelik sistemi olması işlerini kolaylaştırdı, ucuz insan gücünü aylarca kullanabiliyorlardı.
Bu yüzden eski dönemde sikkeler günümüzdeki medya rolüne geçti, ulaşım ve haberleşme zorluğundan dolayı, başa gelen kral ilk önce kendi adı ve resmi ile sikke üretirdi, paranın bütün dünyada pazarlar ticaretler sayesinde dağılması, dönemin sosyal medya görevini yapmasını sağlıyordu. Halk sikkeyi gördüğünde başa kimin geldiğini bu şekilde öğreniyordu. Döküm şeklinde çeşitli madenlerle yapılan sikkeler dönem devletinin zenginliğine göre madenler kullanılırdı. En az 500 bin adet sikke işlenmesi bazen aylar sürerdi, o yüzden günümüzde az basılmış kısa dönem krallık yapanların sikkeleri pahalı, çok basılmış uzun dönem krallık yapanların sikkeleri ucuzdur.
Tarihte zenginlik olarak en çok altın sikke bastıran imparatorluklar bir dönem Roma ve Osmanlı'dır.

Sikke güçtür, sikke devlet imajıdır. Sikkeleri sadece bakır ise anlaşılır ki devlet zor durumdadır pazarlarına gidip ticaret yapmaya değmez. Sikkeler gümüş ise bilinir ki devlet sağlamdır ticaret yapmak için gidilir. Sikkeler bronz ise, işe yarar ürünlerde takaslarda kullanılabilir. Sikke altın ise altın sikkeli krallığın pazarlarına alışıla gelmiş ürünlerle gidilmez. Her şeyin en iyisini en kalitelisini yapıp öyle giderlerdi.
Tarihte demir bakır sikke basan krallıklara bile fakir gözü ile bakılırken, günümüzde sadece basit bir kağıt olan Dolar ve Euro daha değerli.
Bu şu anlama gelir; teknoloji zaman kaybını giderir ama sanat ve işçiliği bitirir. Koleksiyonumda bulunan 2.Konstantin sikkesi. Haftaya Yerebatan Sarnıcı ile ilgili bilinmeyen bilgiler yazacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Ömer KULEKAYA Arşivi
SON YAZILAR