Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Samimi Belirleyicilik

Samimi Belirleyicilik

İnsan evladının coğrafyası, toplumu, tutumu, davranışı, duygusu ve düşüncesi farklılık arz etse de samimi duruşunun olup olmaması her zaman dikkate alınan bir katma değer ölçüsü olmaktadır. Bir koyundan tek bir postun çıkmasının kaçınılmazlığı gibi samimiyet de tekil olmak durumundadır.

Kendini yanlış yerlerde görenler, ekseriyetle hakkını elde edemediği kanaatindedir. Buna mukabil çok az insan mevcut konumundan vazgeçebilmekte, samimiyeti nispetinde farkında olmaksızın ebediyete doğru bayrak açmaktadır. Türk kültürü bu hususta da birçok örneği bünyesinde barındırmakta, rol modeller sıralamaktadır.

Bayramını idrak ettiğimiz ve geride bıraktığımız ay içerisinde son iki yılda mahrum kalınan bir dizi sosyal programlar yeniden düzenlenebilir hale gelmiştir ki bunların başında da “toplu iftarlar” gelmektedir. İmkanlar ölçüsünde davete icabet şeklindeki iştirakler yanında bu vesile ile ihtiyaç sahiplerinin bir araya gelmesiyle dar anlamda toplumsal bütünleşebilmenin küçük bir vesilesi olarak görülmelidir. Aslî amacından sapılmadan benzer faaliyetlerin organizesi kalıcı yararlar sağlayabilir.

Aynı gün, tek bir programa katılıma özen gösterilerek farklı akşamlarda farklı kurumların organizelerine iştiraklerden birkaçı “şahlanışın samimiyet basamağına” işaret edebilir olduğu kanaatindeyiz;

Birden fazla yabancı lisanın öğrenilmesi amacıyla faaliyet gösteren eğitim kurumunda gösterilen yakınlık beraberinde hasbihal anında Ukraynalı eğitimcinin ağzından kaynağı açıklamakta zorlanılan Türk kültürü yakınlığı sadece bizim değil diğer misafirler için de oldukça ilgi çekmiştir.

Yükseköğrenim KYK kız öğrenci yurdunda birlikte yapılan iftar sonrasında gençler ve kurum yetkilileri ile birlikte çay ve sohbet eşliğinde gerçekleştirilen hasbihal sırasında takdir edilecektir ki mezuniyetle birlikte istihdam endişesi daha fazla zikredildi. Öğrencilerin kitap, kütüphane, ekonomi, uluslararası ilişkilere karşı duyarlılığının hayranlık uyandırdı. Ne olsa onlar Türk milletinin göz bebeği gençlerimizdir.

Sendikal faaliyetle Türk kültürü merkezli ilerleyen kurumun programında katılımcı sayısının fazlalığı hiçbir kargaşalığa mahal vermeksizin, birbirinden farklı tahsil kademelerinde yer alan eğitimcilerin iştiraki yoğunluk sebebiyle bir muhabbet imkanı veremese de bireysel hafızalarda mutlu bir akşam, dostlarla selamlaşma intibaı bırakmıştır.

Mehteranlı program ise misafirleri karşılamadan uğurlamaya kadar disiplinli bir tutum sergilemiş, hassasiyet samimiyeti de daha yukarılara taşıma imkanı tanımıştır. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek birbirini tamamlayan toplumun her kesimi bir arada bulunma fırsatı yakalamış bir miktar sohbet, zihinlerde keyifli anlar bırakmıştır.

Farklı mıntıkalarda gerçekleştirilen programlardan birisinde de işleyişin seri üretim mantığı ile hazırlandığı hissi de hemen herkeste fark edilmiş olması dikkatlerden kaçmamış, yakın gelecek açısından kısık sesli ve ne yazık ki menfi değerlendirilmelerde bulunulmuştur.

Her birisinde bireysel hatıra babında akıllı telefonlarla görüntüler alınmış internet ortamında süratle yayılmıştır. Belki bu noktada sözü uzatmadan kareye almanın değil ama kareye dahil olarak bunun paylaşılma yoluna gidilmesi konunun manevi atmosferine ters düşmekte olduğunun altı çizilmelidir. Bunun üzerinden bir algı yönetimiyle konunun hiç çekilmemesi gereken yakın istikbale malzeme aracı olarak takdim edilmesi kamuoyunun takdirindedir. Uzak geleceğe dair belirleyici kanaatler sağlayacağında faydalı olacağını düşünenlerdeniz.

Kısaca samimi çabalardan hiçbirisi bugüne kadar boşa kürek çekmek olmadığı gibi bundan böyle de olmayacaktır. Sağlık, sıhhat, afiyet, mutlulukla erişilen nice Ramazan aylarına ve bayramlara …

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi