Yaygınlaştırma Cephesi
Mücadele ya da hastalık veyahut her ikisi bir arada olsun toplumların gündeminden hiçbir vakit düşmemektedir. Bunu hem olumlu, hem olumsuz hem de bir durum tespiti şeklinde de düşünebilir, oyalanmadan fikir jimnastiği ya da beyin fırtınasına tabi tutabiliriz.
İki milyonun üzerinde gencin tercih telaşına düştüğü günlerde yerel medyaya düşen haber dikkat çekicidir. Kitle iletişim araçlarının başlangıçtan beri değişmeyen ilk görevinin bilgilendirme olduğu düşünüldüğünde yadırganmaması gereken medya ürünün kapsamı, zamanlaması ve aylar öncesine ait bir olayı içermesi şehrin hafızasına, bugününe ve gelecek yol haritasına not edilmesi son derece elzem görünmektedir. Bilindiği gibi Türk milletinin göz bebeği gençler birçok karanlık odakların kısa, orta ve uzun vadeli radar takibine alınmaktadır. Ancak unutulmaması gereken diğer bir realite ise aynı gençler hem ailelerinin, hem de devletin kutlu hedeflerinin en seçkinleri ve heyecan vericileri arasında bulunmaktadır.
Ailenin ve devletin hedefinde bulunan kitle, başka olumsuz hatta art niyetli, sisli, puslu, karanlık, kirli mihrakların da keskin bakışlarına maruz kalmaktadır. Bir kısmı şahsi, anlık hevesler üzerinden ancak mühim bir kısmı son derece sistematik, planlı, kapsamlı, çok paydaşlı şekilde hazırlanan tuzaklarla dolu adım atıldığında dönüşü hayli meşakkatli çukurlarla dolu girdaplara itilmektedir. Algılar vesilesiyle fark edilemeyen çukurlara atılan en küçük adımın fark edilebilmesi tökezlemelerden dolayı neredeyse imkansızdır. Fark edilse dahi pişmanlıklar, yanlışlıklar artık eski günleri hiçbir şekilde geri getirmemekte yollar rampalaşma, genişlikler patikalaşmakta, ciğerler büzülmekte, kan bozulmakta, mahremiyetler düşmekte, ıslaklıklar sıradanlaşmakta, gelecek tamamen silinmekte, yaşayana da çevresindekilere de hayat zindana dönüşmektedir. Ancak bu durumun ilgili yerde bahsedildiği üzere çok paydaşlı kazançlıları bulunmaktadır. Durumun, durumlarının devamı için faaliyetin sıradanlaşması, yaygınlaşması onların ekmeğine yağ sürecek fakat başkalarının aydınlıkları yavaş yavaş karanlığa dönüşecektir.
Hayatın belki de en ciddi kırılmalarından birisinin yaşandığı yüksek tahsil basamağına atılan ilk adım eğer aileden ayrılmayı gerektiriyorsa ortaya çıkan bir boşluk, gencin kendini tamamen özgür yolun ise tehlikesiz hissetmesi, bireysel kaygı, haddini zorlayan bir sevinç ya da üzüntü, arkadaş etkisi, herkesin kullanmakta olduğu, kasdî yönlendirme, fark edilmeden kullandırılma vb. şekilde sıralanabilecek çeşitli basamaklar aslında çıkmaz sokağa dalışın ta kendisidir. Olayı tersten okuyacak olursak ailenin geçmiş birikimi, boşlukların olumlu doldurulması, özgürlüğün sınırlarının belirginliği, tehlikelere, tehditlere, istismarlara, tuzaklara karşı hazırlıklı olunması, kaygı yaşanması halinde profesyonel destek sağlanması, arkadaş seçme yeteneğinin kazandırılması, genelin değil özelin farkındalığı, kullanım kadar işin de risklerinin bilinmesi, görünenden ziyade ötelerinin hesap edilmesi olumlu cepheyi genişletecektir. Ancak unutulmaması gereken bir diğer husus olumsuzluklar, olumlu durumlardan her zaman daha fazla daha cazip olmuştur. Onlarla mücadele edilemediği takdirde bireysel ve toplumsal hastalıklarla baş etme mecburiyeti ortaya çıkmaktadır.
Doğru haber, bilgilendirmenin olmazsa olmazıdır şüphesiz ancak zamanlaması, içeriği, hedef kitleye aktarımı kamuoyunun şekillendirilmesi ve yönlendirmesi gibi hususların dikkate alınması gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.