Yürüyüş Durağı
Demokrasi şöleni sayılan seçim dönemleri, renkli görüntüler kadar anlık bir takım problemlerin çözüldüğü en azından geçici çarelerin birbiri ardına eklendiği zamanlardır. Ömrü yarım asrı aşanlar bunlardan bazılarını hatırlayarak geçen zamanın kalitesini ya da kalitesizliğini anlamlandırmaya çalışmaktadırlar.
Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında önümüzdeki ay gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ile 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri farklı bakış açıları bulunsa da Türk Milletinin yürüyüş menzilindeki duraklardan sadece birisidir. Sonuç ne olursa olsun Türk Milleti yoluna devam edecektir. Beş yıl evvel yürürlüğe konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkeye, Türk Dünyasına, global problemlerin üstesinden gelinmesine kazanım sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini düşünenlerden birisi olarak söz konusu edilen durağı daha da önemli saymaktayız. Beş yıllık sürecin eksikliği, bölgesel kayganlığın, salgının, felaketlerin olumsuzluğuna rağmen hareket sağlamlığı sağduyulu herkes tarafından anlaşıldığı kanaati ağır basmaktadır.
Seçimin iki basamağına bakıldığında üç ittifak birer Cumhurbaşkanı adayı gösterirken, bir aday ittifak harici katılmış olmuş, iki aday TBMM grupları tarafından iki aday ise yüz bin imza toplanarak yarışa dahil olmuşlardır. Bir aday adayı imza toplama aşamasında Cumhur İttifakına dahil olarak “süreci sonlandırmıştır.” Aday adayı oldukları halde yeterli imzaya ulaşamayan genel başkanlar ile siyaset, bilim ve düşünce insanları mevcuttur.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen seçmen pusulasındaki sıralamaya bakılacak olursa; Yeni Türkiye Partisi 1, Türkiye Değişim Partisi 2, Millet Partisi 3, Hak ve Özgürlükler Partisi 4, Sosyalist Güç Birliği İttifakı 5, Genç Parti 6, Memleket Partisi 7, Cumhur İttifakı 8, Emek ve Özgürlük İttifakı 9, Büyük Türkiye Partisi 10, Adalet Birlik Partisi 11, Anavatan Partisi 12, Yenilik Partisi 13, Halkın Kurtuluş Partisi 14, Milli Yol Partisi 15, Vatan Partisi 16, Güç Birliği Partisi 17, Millet İttifakı 18, Ata İttifakı 19, Bağımsız Türkiye Partisi 20. Sırada seçimlere iştirak etmektedir.
Aynı sıralamadaki ittifakların sıralamasına bakılacak olursa; Ata İttifakı'nda; Adalet Partisi 1, Zafer Partisi 2. sıra. Cumhur İttifakı'nda; Büyük Birlik Partisi 1, AKPARTİ 2, Yeniden Refah Partisi 3, Milliyetçi Hareket Partisi ise 4. sıra. Emek ve Özgürlük İttifakı'nda; Yeşil Sol Parti 1, Türkiye İşçi Partisi 2. sıra. Millet İttifakı'nda; Gelecek Partisi 1, Demokrat Parti 2, DEVA Partisi 3, Cumhuriyet Halk Partisi 4, İYİ Parti 5 ve Saadet Partisi 6. sıra. Sosyalist Güç Birliği İttifakı'nda; Türkiye Komünist Partisi 1, Türkiye Komünist Hareketi 2 ve Sol Parti 3. sıra.
İttifak içindeki birincilere bakılacak olursa; Adalet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeşil Sol Parti, Gelecek Partisi, Türkiye Komünist Partisi. Kamuoyunun bunları ne kadar bildiği hususunu başka çalışmalara bırakıyorum. Kitle iletişim araçlarına yansıdığı kadarıyla bazıları da ittifak içerisindeki büyük parti listesinden girerek pusulada dahi yer alamayacaklardır. Seçimler sonuçlandığında mecliste kaç sandalye ile temsil edilebilecekleri partilerine ne kazandırdıkları ne kaybettirdiklerinin muhasebesi elbette yapılacaktır.
Tekrarlanacak olursa sonuçlar ne olursa olsun Türk Milleti ezelden ebede yolculuğunu sürdürmeye devam edecektir. Sağlıklı, huzurlu bir demokrasi şöleni sağduyulu herkesin dileğidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.