Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

Otizm’e mavi ışık yak…

Otizm’e mavi ışık yak…

Otizm spektrum bozukluğu yaşamın ilk üç yılında bebeklik ya da çocukluk döneminde beynin çeşitli sistemlerinde olgunlaşma ile ilgili değişikliklerden kaynaklanan gelişme bozukluğudur. Yaygın sosyal etkileşim ve iletişim anormallikleri, aşırı kısıtlanmış ilgiler, oldukça fazla tekrar eden davranışlarla tanımlanabilir.

Bozukluğun önlenmesi, temel belirtilerinin uygun tedavisi için henüz bilgiler yeterli değildir. Kalıtsal olduğu gibi kendiliğinden ortaya çıktığı da gözlemlenmiştir. Hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açtığına ilişkin görüşler vardır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Tam anlamıyla iyileşme mümkün olmasa da, erken başlanan yoğun olarak sürdürülen tedavi birçok çocuğun hayatında önemli fark yaratmaktadır.

Her coğrafyada, her sosyoekonomik düzeyde, her ailede görülebilir. Ebeveynin toplum tarafından damgalanma kaygıları ile sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar, otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açmaktadır.

Otizmin hızlı artışına dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler 2 Nisan’ı “Otizm Farkındalık Günü”  ilân etmiştir. Bu günde otizme farkındalık için ABD’de Autism Speaks tarafından Mavi Işık Yak (Light It Up Blue) kampanyası başlatılmıştır. Bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak kampanyası, Türkiye’deki temsilcisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile 2014 yılında başlamış, büyük ivme kazanmıştır.

Bu süreçte otizm farkındalığına destek için 2 Nisan akşamı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi, Çanakkale Şehitler Anıtı, Şanlıurfa Balıklıgöl, İzmir Saat Kulesi, Eskişehir Masal Şatosu, Kadıköy Boğa Heykeli, Akmerkez, Sabancı Center, Akbank Kule, Zorlu Center, Four Seasons Otel, Akasya AVM, DAP Burgu Kule, Spine Tower, Saphire, Amasya Kalesi ve Harşena Dağı, Konya Kelebek Vadisi, Kayseri Radison Blu Otel, Hasan Doğan Stadyumu başta olmak üzere pek çok bina otizmin rengi olan mavi ışıkla aydınlanmış, binlerce kişi mavi giyerek mesajını vermiş, haber spikerleri mavi kurdelasını takmıştır.

Günümüzde otizmli çocukların başarma ve başarı dolu hikâyeleri “Mucize Doktor” gibi dizilere de konu olmuştur.

Bizler de o gün ve her gün otizm farkındalığına, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına destek verelim mi?

Unutmayalım ki; Otizm bir hastalık değil, nörobiyolojik bir bozukluktur. Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Göz teması kuramayabilir ama senin yüreğini hisseder.

Öyleyse tüm engelleri aşmak için hep birlikte sevgiye sevmeye yer açalım. Bütün çocuklara sevgimizi verelim…

Sevgiyle kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rivahi Kalay Arşivi
SON YAZILAR