Sami Gediz

Sami Gediz

Sosyal medyaya yasak gelecek mi?

Sosyal medyaya yasak gelecek mi?

Türkiye olarak sosyal ağlara karşı çıkıp bir heriflik yaptık. Temsilci atayın yoksa size ceza keseriz dedik, eğer hala temsilci atamıyorsanız reklam yasağı da getiririz, hala mı atamadınız, kapatırız ha! dedik.

Fakat bizim kestiğimiz cezalar sosyal ağların umurunda olmadı. Reklam yasağı bu ay itibariyle gelecek, bu da çok umurlarında olacak gibi görünmüyor. Kapatsak yine de dert etmezler. Çünkü biz onları çok ciddiye alıyoruz.

Önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak instagram üzerinden istifasını verdi, istifanın kabulü ise Cumhurbaşkanı onayıyla İletişim Başkanlığı tarafından Twitter üzerinden yapıldı. Adeta sosyal medyayı bir basın danışmanı gibi kullanıyoruz. Sözcülüğümüzü yapıyor.

Sosyal medyadan adalet dağıtıyoruz. Hâkimlere, savcılara ayar veriyoruz. Anında toplumsal bir tepki oluşturuyoruz. Binlerce kişi bir araya anında geliyor, herkes yazar, herkes çizer olarak serbest kalanı tutuklatıyoruz, bazı tutukluları ise serbest bırakmak için anında binlerce kişi HEŞTEK açıp oradan yazışıyoruz. Hepimiz çok bilmişiz. Hâkimden çok yargı dağıtıyoruz.

Sosyal medyada çok duyarlıyız. Her konuda oturduğumuz yerden 2 kelime bilmişliğimiz var. Bugün sosyal medya hesabı olmayana asosyal gözüyle bakıyoruz. Ot gibi yaşıyor diyoruz. Peki madem bunlara kızıyoruz, yerli ve milli sosyal ağlarımızı oluşturup hayata geçirelim, bu gayri milli hesapları da erişime kapatalım.

Diğer taraftan kapatılmasına kesinlikle katıldığım Tiktok gibi uygulamalar var. Bu uygulamada olan biteni izledikçe utanıyorum aynı zamanda da halimize şükrediyorum. 70’lik dedenin nasıl maymuna döndüğünü bu uygulamada görebilirsiniz yada genç bir kızın nasıl kendini malzeme yaptığını, veya bir meslek erbabının mesleğini nasıl ayaklar altına aldığını da görebilirsiniz. Yani saçmalama platformu diyebilirim. Kesinlikle kapatılmalıdır yoksa millet iyice yoldan çıkacak…

Bu arada protokol üyelerinin Twitter, İnstagram gibi sosyal ağları kullanmalarını doğru buluyorum. Çok resmi şekilde değil ama daha doğal kullanım öneriyorum. İnsanların ruh halini anlar şekilde onları yönlendirici aktiviteler, örnek davranışları bu platformda sergilemeleri güzel olur. Özlem çektiği anıları, duygularını paylaşmaları harika olur. Bizde keyifle izleriz veya okuruz.

Diğer taraftan sosyal medya aslında güvenilir haber sitelerinin değerini bir kez daha ortaya çıkardı. Haber sitesi ile ilgili daha önce de söylediğim yerdeyim. Kanun çıkarılmalı ve her önüne gelenin haber sitesi açmasının önüne geçilmelidir. Bu kadar kolay olmamalıdır. Basın meslek örgütleri bu konunun üzerine dünden daha çok gitmelidir.

Çünkü haber sitesi adı altında kurulup birilerine veya belli örgütlere hizmet edenler, şantaj yapanlar, asparagas haberle algı oluşturanlar dün vardı, bugünde var olmaya devam ediyorlar. Bunun için bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Bu tür girişimler anında engellenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Gediz Arşivi