Genel kurul analizi
Genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Konyasporla ilgili her konunun görüşüleceği tartışılacağı yer genel kuruldur. Eğer genel kurul üyesiyseniz Konyaspor’un bir sezon boyunca yaptığı icraatları takip ederek yönetim kurulunu eleştirilecek yönlerini, hatalarını ortaya koymak hem hakkınız, hem de göreviniz olduğunu unutmayın.A ncak bu uyarılar yıkıcı değil yapıcı olmalı ve saygı görmeli. Ben buradan son 15 seneye ait yönetim kurullarıyla ilgili bir genelleme yapacağım. Bu görüşlerimi görevini layıkıyla yapan yönetimler ve yöneticiler üzerine alınmasın. Vereceğim mesajlar zaten okuyunca yerini bulacak. Konyaspor’u yıllardır değerli kılan kültür demokrasi ve birilerine biat etmeme kültürüdür. Tek adamlara, yalan dolana, sansüre, ciddiyetsizliğe, Konyaspor’dan menfaatlenmeye tahammül edilmemeli. Gelecek nesillere bu kötü örneklerle örnek olamayız. Gerçek Konyasporlu Konyaspor’u kendi kurallarına göre yönetenlere, marka değerini düşürenlere, doğru söylemeyenlere, kulübü zarara uğratanlara karşı muhalif olmalıdır. Yöneticiliğe almak için değil, vermek için talip olunur. Konyaspor’un kişilerin tek elinden çıkılıp ilkelere göre yönetilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Unutmayalım Konyaspor Konya için büyük bir değerdir. Bu değeri kaybetmemek adına korumak ve kollamak başta genel kurul üyelerinin olmak üzere gerçek Konyasporluların en önemli görevleri olmalıdır. Şu da bir gerçek ki kulüp aidiyet duygusunu adeta yaşam biçimi haline getirdiğimiz, arma için sevdayla kulübümüze bağlandığımız zaman gerçek Konyasporlu oluruz. Başkanlar, yönetim kurulları gelip geçicidir. Konyaspor’un gerçek sahibinin vefakar, cefakar taraftar olduğunu unutmayalım. Konya’da kulübün başarısızlığından mutluluk duyacak grupların ve kişilerin olduğunu zaten biliyoruz. Sosyal medyadan, seçilen yönetime bel altı vurmak, iftira boyutunda eleştiriler yapmak ne kadar yanlışsa, yönetime güç kazandırma adına camia olarak birlik beraberliği sağlayarak maddi, manevi destek vermek anlamlı bir güzellik olur.
Bu açıklamalar ışığında Konyaspor’un 33 yıllık 1 numaralı kongre üyesi olarak Konyaspor için çok gerekli gördüğüm iki konuyu gündeme getirmek istiyorum.
1. Konyaspor kongresinde başkan Hilmi Kulluk’un söylediği; ‘borçlar ancak ligde Konyaspor şampiyon olunca ödenebilir’ sözlerine katılmıyorum. Konyaspor’da kulübün maddi yönden güçlenmesi düzlüğe çıkması bence altyapıya verilecek önemle gerçekleşir diye düşünüyorum. Günümüzde milyon dolarlarla ifade edilen futbolun önemli bir sektör olması altyapılara verilecek önemi daha da arttırıyor. Her sezon mali külfetlere girip alan değil de futbolcu yetiştirip satan bir kulüp amaç olmalıdır. Bu nedenle Konyaspor’umuzun da altyapı eğitimcilerinin katkılarıyla altyapıdaki çocuklarımızın okul eğitimlerini aksatmayarak futboldan heyecan ve mutluluk duyacakları uygun bir ortam hazırlanmalıdır. Bu gençlerin kendilerinde var olan bireysel becerilerini kulüp çalışmalarına katabilme, yaratıcılıklarını geliştirmeleri öncelikli amaç olarak düşünülmelidir. Hilmi Kulluk yönetimi olarak çok güzel altyapı tesisleri yaptık ve mülkiyetini üzerimize aldık. Bunlar çok olumlu gelişmeler olsa da o güzel altyapı tesislerini amatör teknik kadrolarla doldurursan Konyaspor’umuzun geleceği çocuklarımızdan da verim alamazsın. Altyapı da görevli eğitimci personelin tekrar değerlendirilmesinde fayda var. Benim altyapıda ki en büyük önerim sadece başkanı ile beraber yönetimin seçeceği müstakil bir altyapı yönetim kurulu kurulması. Çünkü Konyaspor yönetiminin çözülmesi gereken o kadar çok sorunun içinde altyapıya vakit ayırması çok zor. Bu yönetime futbolu seven, bu işle uğraşabilecek genç işadamlarının eski futbolcuların bu işi severek koşturacak eski yöneticilerin alınması şeklinde olabilir. Konyaspor yönetimi olarak altyapı yönetiminin bütçesini de ayırırsınız. Altyapıya üstyapıdan daha çok sponsorda bulabilirsiniz. Altınordu altyapısının örnek verecek olursam 11 sponsoru var. Herkes Altınordu modelini konuşuyor. Niye Türkiye spor camiası Konyaspor altyapı devrimini konuşmasın.
2. Geçen seneki kongrede tüzük değişikliği ile birlikte tüzükte 41.madde yüksek divan kurulu oluşturulmuştu. Köklü kulüplerin yüksek divan kurulları var. Yüksek divan kurulu kurulup kulübün sorunlarının tartışılacağı, çözün aranacağı genel kurul üyelerinin de katılacağı yüksek divan kurulu toplantıları gerçekleştirilemez mi?
Kongrede başkan Hilmi Kulluk’un Konyaspor için herkesten destek istemesi haklı. Ancak yönetim olarak bu desteği sağlamak için lokomotif görevini kendilerinin yapması gerekiyor. Başkanın en kısa zamanda destek alması gereken yerler ilgilileri ile toplantı gerçekleştirip Konyaspor’a sahip çıkma olayını iyi anlatması lazım. Hiçbir kimse kendiliğinden ortaya çıkıp Konyaspor’a yardım etmez.
Son sözlerim Konyaspor Kulübü özgür ağırlığı olan bir kulüp olmalı Konyaspor Kulüp olarak planlı, programlı yaşamayı öğrenmeli. Konyaspor yönetimi futbolun akışında ki olağan gerçekleri görmek ve gerçekler içinde akılcı planlar ve programlar üretmek zorundadır. Yönetimin kurumsal yönetim hesap verebilir, şeffaf, adil ve sorumlu yönetim anlayışı ile yönetilmesi şarttır. Sportif alandaki organizasyonun ilk adımı da karakterli iyi sporcularla anlaşma olmalıdır. Ekonomik alanda medya ve spor dünyasında ön planda yer alınmalıdır. Kulübün marka değerini arttırmak için kapasite oluşturmakla birlikte kulübü destekleyicilerin genişletilmesini sağlamak yönetimlerin en önemli görevleri olmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.