Şeyma Savaş

Şeyma Savaş

Ağacın Kalitesi Özünden, İnsanın Kalitesi Sözünden Belli Olur

Ağacın Kalitesi Özünden, İnsanın Kalitesi Sözünden Belli Olur

Başlıktaki söz ne kadar güzel ve anlamlı bir söz değil mi? Bir ağacın kalitesini anlamak için özüne yani ağacın biyolojisine bakılır. Bakarsın ağacın cinsine, gövdesine, dallarına, yaşına vs… kalitesine ilişkin bir çıkarımda bulunursun.

Örneğin kaliteli bir yemek masası mı yapacaksın / yaptıracaksın. Gidersin dayanıklı olsun diye gürgen ağacını tercih edersin. Ya da rengi ve boya kalitesi açısından meşeyi. Klasik tarzda olsun şık dursun dersen cevizi, hem sağlam hem de hafif olsun dersen kayın ağacını, çürümeye ve haşereye karşı uzun ömürlü olması için de okaliptüs ağacını tercih edebilirsiniz.

İşte ağacın kalitesi ve işlevine göre tercih yapmak pekala mümkün.

Ya insanın kalitesini nasıl anlayacağız?

Dış görünüşünden mi?

Duvardaki diplomasından mı?

Soy ağacından mı?

Giyim kuşamından mı?

Bence insanın kalitesini verdiği sözleri tutup tutmamasından anlayabiliriz. Oturup kalkmasından, seçtiği cümlelerden, nezaketinden tüm bunların tatilinde de size verdiği güvenden anlayabilirsiniz. Bir randevunuz mu var. Ne bekleyen ne bekletilen taraf olun. Olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe randevunuza zamanında gidin. Ortama uyum sağlayın, ona göre giyinin kuşanın. Beyefendiliğinizden ya da hanımefendiliğinizden taviz vermeyin.

İletişimde güzel bir lisan kullanın. Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır derler ya işte tam da öyle. Kabalaşmak, kötü söz ve küfür ya da argo tercihi sağlıklı bir iletişime engeldir. Hoş durmuyor.

Çocuklarımızı da bu yönde yetiştirelim. Ne yazık ki sokakta çocuk ve gençlerin kullandığı dil, giydiği kıyafetler çok acayip. Bize ait değil. Geçen gün iki genç kızımız hararetli bir şekilde bir şeyler anlatıyor ve önümde hızlı adımlarla seyrediyordu. Kızlardan birisi “Aşko kuşko” dedi. Uzun zamandır belleğimi bu kadar kurcalayan, rahatsız eden itici bir sözcük duymamıştım. Kelimenin tarifi, tanımı yok. İçeriği, kullanım amacı son derece şüpheli ve yersiz...

Başlıkta dedik ve yazı başlığımızı oluşturduğumuz üzere kalitesiz bir söz, kalitesizliği doğuran bir sözcük. Böyle konuşan biri ciddiye alınabilir mi? Ya da bu tür saçmalıkları sergileyen insanlarla kaliteli vakit geçirilebilir mi? Böylelerinden kime ne fayda gelir ki?

Hayatımızdaki herkesin kaliteli olmasına özen gösterelim. Tabi bu kaliteden kastımız elbette bir dereceleme değil. Buradaki kastımız insan olması daha doğru bir ifade ile “adam gibi adam” olmasıdır.

Özüyle, sözüyle, işiyle kaliteli insanlara rastlamanız ve onların kıymetini bilmeniz ümidiyle hepinize sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Savaş Arşivi