Şeyma Savaş

Şeyma Savaş

Trafikteki gizli tehlike; scooter

Trafikteki gizli tehlike; scooter

BinBin ya da scooter olarak bilinen yeni nesil ulaşım araçları Konya’mızda da hızla yaygınlaşmakta. Pahalı olsa da gençler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Avrupa’da ve İstanbul gibi metropol kentlerde ya da sahil kesiminde daha yaygın kullanılan scooterler, birkaç yıldır Konya’da da trafikte yerini almış durumda. Ancak henüz şehirde scooter kültürünün oluştuğunu söylemek mümkün değil. Öncelikle çok fazla güvenilir değil! Sıklıkla trafiği riske atıyor. Tamam bu aracın orijinal kullanım amacı böyle. Zira İngilizce’de “aceleyle gitmek” anlamına gelen scoot fiilinden türetilmiş. Ama nereden çıktıkları belli olmayan BinBin sürücüleri bir anda aracınızın yanında, önünde ya da arkasında belirebiliyor.

Bir arkadaşım “şeytan aracı!” yakıştırması yapıyor. Hani haksız da değil. Hayalet gibi birden yola çıkıveriyorlar. Konya gibi düz ve bisiklet yolunun yaygın olduğu bir kentte scooterların bu kadar çok tehlike arz etmesi anlaşılır gibi değil. En iyisi trafiğin her alanında olduğu gibi scoter sürücülerinin de eğitime tabi tutulması gerekiyor. Kasksız, kulağında kulaklıkla scoter kullananları görüyoruz. Hatta bir kişinin binmesi gereken bu araçlara iki kişi biniyor.

Hazır yeri gelmişken ifade edelim ki aynı sıkıntı motosikletlerde de var. Bir motora ailecek bineni bile görüyoruz. 4-5 kişi bu araca nasıl biner, canınızı pazarda mı buldunuz? El insaf… Bari kendinize acımıyorsunuz, trafikte tehlikeye attığınız insanlara acıyın. Allah korusun bir kaza durumunda kiminin canı yanar kiminin başı belaya girer. Dikkat etmek gerekir. Trafik kültürüne sahip olmak gerekir. Bu kültür sadece trafikte kabalıktan kaçınmak değildir. Sinyal kullanmak, yol vermek, sabırlı olmak, şerit ihlalinden kaçınmak, trafik işaret ve kurallarına uymak, trafik akışını yavaşlatmamak… gibi aklınıza gelecek her şey trafik kültürü içerisindedir.

Aslında bunu yapmak çok da zor değil. Yapabiliriz, toplum olarak başarabiliriz. Çünkü biz yüce bir medeniyetin insanlarıyız. Bizim örfümüzde de, yasalarımızda da dinimizde de insana ve başkalarına saygılı olmamız söyleniyor.

Tekrar başa dönecek olursak, scoterlerin acilen bir çeki düzene sokulması gerekir. Güzel bir ulaşım aracı. Özellikle küresel ısınmanın bu boyutlara ulaştığı dönemde bisiklet ve scooter gibi çevreci araçlara daha fazla ihtiyacız söz konusu ancak bilinçli, dikkatli ve trafiği tehlikeye atmadan kullandığımız sürece. Değilse birden önünüze çıkacak ya da kaldırımdan yürürken arkanızdan gelip sizi korkutacak bir araç çevreci, kullanışlı ve modern bir ulaşım aracı olamaz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Savaş Arşivi