Şeyma Savaş

Şeyma Savaş

Vuslat günleri geliyor ama…

Vuslat günleri geliyor ama…

Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Konya’da yine vuslat kapıları aralanmış durumda. Barış, kardeşlik ve merhamet iklimi Konya’da sevgi tohumunu toprakla buluşturanlardan birisi de Hazreti Mevlana’dır. Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında da Hazreti Mevlana’yı anma törenleri ve uluslar arası vuslat etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bu sene Hazreti Mevlana’nın kendi deyimiyle “sevgiliye kavuşma gecesi” yani Şeb-i Arus’unun 749. yılı… İnsanlık 749 yıldır onun öğretileri ile sevgi, barış ve iyilik üzerine onun dergahını ziyaret ediyor. Onun için “sevgi” kavramı çok önemlidir. Mevlana, “Sevgiden, tortulu bulanık sular arı-duru bir hale gelir. Sevgiden, dertler şifa bulur. Sevgiden, ölüler dirilir. Sevgiden, padişahlar kul olur. Bu sevgi de bilgi neticesidir” sözleriyle sevginin şifa kaynağı olduğunu adeta ölüyü dirilttiğini söyler.

Konya bu anlamda çok şanslı. Dünyanın dört bir yanından Mevlana sevenlerin Konya’ya gelmek için can attığı bir beldede yaşamak gerçekten de hepimiz için şanstır. Bu şansı iyi kullanmak gerekir.

Yukarıda dedik ya yine bir vuslat penceresi aralandı diye. Dedik ama bugün itibariyle daha aralanan bir pencere, kapı da göremedik. Eskiden bu şehirde Şeb-i Arus törenlerinin heyecanı olurdu. Puslu, sisli aralık ayı iple çekilirdi. Şehir süslenir, bilboardlarda sevgi mesajları verilirdi. Aralık ayına girdik ama daha bu noktada bir adım göremedik. İnşallah yapılacaktır. Yapılmalıdır da. Hem Konya’da hem de Konya bağlantılı kent, havalimanı ve tren istasyonlarında Konya’nın, Hazreti Mevlana’nın tanıtımı yapılmalı. Onun öğretileri herkese lazım. Herkes bu güzel mesajları bilmeli.

Bu vesile ile yazımızı Hazreti Mevlana’nın herkesçe bilenen, bilinmesi gereken 7 güzel öğüdü ile tamamlayalım. Sevgiyle kalın…

Mevlana’nın Yedi Öğüdü:

1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

6. Hoşgörülülükte deniz gibi ol.

7. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Savaş Arşivi