Sima Güleser Polat

Sima Güleser Polat

Nedir bu Hint Mutantı?

Nedir bu Hint Mutantı?

Hem hızlı hem de öldürücü olan Hindistan mutantı virüsü, şu anda Hindistan'da büyük oranda ölümlerin yaşanması neden oluyor. Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hint mutantının İstanbul'da 5 kişide görüldüğünü bildirdi.

Hindistan Mutant virüsü aşı ve maske tanımıyor

Çok hızlı bir yayılım hızı olan bu çift mutasyonlu virüs,  aşı olanları ve hastalığı henüz geçiren antikorlu insanların da koruyuculuğunu ciddi anlamda tehlikeye atıyor. İkili mutasyon olan bu varyant, İngiliz ve G.Afrika mutantlarının birleşimden oluşuyor. Aşılardan kaçabilme yeteneğiyle öldürme olasılığı çok yüksek olan G. Afrika mutantının özelliği, hücrelere yapışmasıydı. Yeni mutasyonun diğerlerinden ayıran bir çok farklı ve negatif diyebileceğimiz yanı var. Uzmanlara göre; çift mutasyonlu virüsün insanoğlu için en korkutucu yanı, virüsün, bağışıklık sistemimizden, savunma hücrelerimizden, koruyucu antikorlarımızdan kaçabilme yeteneğine sahip olması. Bu tespit bilim insanlarının tespitte bulunmasını da oldukça zorlaştırıyor. İngiliz mutantı sonrasında mRNA aşılarının etkisi olduğu konusunda bir süre sonra açıklama gelmişti ama Wuhan virüsünün ilk yayılma hızının 1000  tanesinin 300'ünün insan vücuduna giriyorken şimdi bu oran bu varyantı taşıyan hastalarda 800-900 aralığına yükselmiş durumda.

Bilimsel olarak B.1.617 bilinen Hint mutantı, insan hücrelerine bağlanan virüsün dış sivri uçlu kısmında iki önemli mutasyon içeriyor. Hindistan'ın sağlık sisteminin neredeyse çökmesine neden olan varyant, şu ana kadar 17 ülkede kendini gösterdi. Bilim insanları bu konuyla ilgili olarak da, bütün virüslerin üzerinde mutasyon çalışmasının yapılmadığı ama yapılırsa Hint mutantı hasta sayısının daha fazla olabileceği de söylüyor. Henüz Brezilya, İngiliz ve G. Afrika gibi endişe verici varyant sınıfına girmeyen bu tür, diğerlerinden farklı olarak daha yakından inceliyor. "Dikkat gerektiren varyant" diye üzerine basmalarının nedeni diğerlerinden farklı bir seyir göstermesi ve daha hızlı bir büyüme göstermesi.

Amerika'da yapılan açıklamaya göre yapılan ön çalışmalardan elde edilen sonuca göre Hindistan'da geliştirilen Covaxin aşısının bu varyantını etkisiz hale getirebileceğini ortaya koyarken, İngiliz sağlık kuruluşlarına göre bunu destekleyen hiç bir kanıt yok. Şu anda Hindistan'daki ölüm oranlarının hızlı yükselişinin önünün alınamaması da bu aşının etkisinin olup olmayacağı sorularına henüz net bir cevabın olmadığının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.Bu mutantın en çok mRNA tabanlı aşılarını etkisiz kıldığı tezlerine karşılık olarak bir açıklama da BioNTech'in  CEO'su Uğur Şahin'den geldi. Şahin 30'un üzerinde denenen BioNTech aşılarının hemen hemen hepsine karşı etkili olduğunu söyledi ve BioNTech'in  bu varyant üzerinde etkisi olabileceğinden ümitli olduğunu ekledi.

Hindistan'da şu anda varyantın da etkisiyle günlük ortalama ölüm sayısı 3 bin 500 civarında. Nisan ayı ortalamasında da 4 binin üzerine çıkmıştı. Vaka sayılarıyla her geçen gün yeni rekorlar kıran Hindistan'da sağlık sektörü de dipleri görmeye başladı. Bu varyantın belirtileri çok dirençli ateş, ishal tablosu ve solunum yetmezliği olarak ortaya çıkıyor. Bu sebepten Hindistan'da oksijen kaynakları tükenmiş durumda.

Şu an ülkemiz bu yeni tür mutantın etkisi altına girmiş durumda. Bir çoğuna göre yasaklar tatil amaçlı görüldü ve insanlar sahil kenarlarına akın etti. Oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Temas devam ettiği sürece daha çok yeni varyantlar görebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sima Güleser Polat Arşivi