Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Bu kış doğalgaz desteği olmadan bu faturalar ödenmez!

Bu kış doğalgaz desteği olmadan bu faturalar ödenmez!

Kışın iyiden iyiye kendini hissettirdiği bu günlerde toplumun genel bir çoğunluğu artan yakıt maliyetlerinden şikayet ediyor. Sobalı evlerde ikamet edenler kömür ve odun fiyatlarından şikayetçi. Doğalgaz kullanan ise bu yılki rakamlar ve gelen ilk faturalarla kış için büyük endişe duyuyor. Görülen o ki en ucuz doğal gaz faturası 1000 TL civarında ödeyeceğiz.

Çalışan kesim için sadece bir kalem faturaya bin lira ödemek bütçeyi ister istemez sarsacak. Daha bunun elektrik, su, internet, cep telefonu, aidat var. Hele bir de ev kiraysa vay o garibin haline.

Mutfak masrafına girmek bile istemiyorum. Her şey almış başını gidiyor. Süt ürünlerinin fiyatlarına yetişemiyoruz. Gariban sofraları eti, sucuğu çoktan unuttu da peynir ve zeytin de lükse girdi. Zor bir dönemdeyiz. Hepimiz zorlanıyoruz.

Şimdi bu noktada milyonlarca özel sektör çalışanlarına ilaç gibi gelecek doğalgaz yardımı yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, artık özel sektör çalışanlarına verilen doğalgaz ve ısınma yardımı, vergi ve SGK primine tabi tutulmayacak. Gazetelerden okuduğumuz kadarıyla 2023 yılının haziran ayına kadar işveren tarafından çalışanların maaşına ek olarak verilecek 1000 TL'lik doğalgaz yardımı güncemdeki yerini aldı. Özel sektör çalışanları için yapılan düzenlemeye göre hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL'den vazgeçiyor. 633 TL'lik bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek.

Ayrıca, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL'ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, yani 1000 TL'yi 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.

Evet bu bir seçim yatırımı. Ancak güzel bir yatırım. Doğrudan çalışana temas eden bir çalışma. Uygulanır mı uygulanamaz mı bilmiyorum ancak uygulanırsa pek çok çalışan rahat bir nefes alacaktır.

Gelin isterseniz desteğin ayrıntılarına hep birlikte bakalım;

DOĞALGAZ DESTEĞİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

İşverenlerin çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde:

Aylık toplam 1.000 TL'yi aşmayan ödemeler istisna kapsamına giriyor. İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 TL'ye kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor. 1.000 TL'yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi. Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekiyor. Bu istisnadan faydalanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor.

Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor.

İstisna 9 Kasım 2022-30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli.

Görüldüğü gibi bu kış çetin geçecek. Doğalgaz desteği olmadan da çalışanların faturaları ödemesi kolay olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi