Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Depreme hazır olmalıyız

Depreme hazır olmalıyız

Depremi hissettiniz mi? Dün sabah evde, mahallede, iş yerinde, öğlen restoranda, peşi sıra gelen telefonlarda duyduğumuz tek bir şey vardı: “Depremi hissettiniz mi?”

Kulu’da önceki gece meydana gelen 4,2’lik deprem şehrin bir bölümü tarafından hissedilmiş. Hisseden dostlar, tanıdıklar biraz korku da yaşamış. Ancak artık alışmamız ve kabul etmemiz gerekiyor. Biz bir deprem ülkesiyiz. Her an her yerde deprem olabilir, faylar kırılabilir. Allah esirgesin ama maalesef tablo ve gerçek bu.

Bize düşen depremlerden ders çıkarabilmek. Çok değil üç ay önce Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler yaşadık. Büyük yıkımlar, büyük acılar, sayılarını halen tam bilmediğimiz ancak en son 50 bin 500 olarak açıklanan vefatlar…

Şehirler yıkıldı, nice mahalleler, siteler, binalar yerle bir oldu. Acısı daha çok taze… Ancak büyük depremlerin ardından binlerce de sarsıntı haberi geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ilde etkili olan Kahramanmaraş merkezli depremler kapsamında bölgede toplam 25 bin 653 adet deprem çözümü yapıldığını söyledi.

Dile kolay 25 bin deprem… Allah bir daha bu topraklarda böyle acılar yaşatmasın.

Tabi bu süreçte Konya olarak biz de dönem dönem depremler yaşıyor veya hissediyoruz. Her ne kadar Konya’da aktif fay bulunmadığı söylense de Konya’nın deprem açısından güvenli olduğu ifade edilse de depremin ne zaman nereden geleceği belli değil.

Bize düşen tedbirli olmak. Depreme hazır olmak. Belki binalar açısından şu an için çok fazla yapacak bir şeyimiz olmasa da en azından bir deprem çantası hazırlayabiliriz. Evlerimizde deprem tatbikatları yaparak olası afet durumlarına hazırlıklı olabiliriz.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi