Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Müziğin Şaşırtıcı Psikolojik Faydaları

Müziğin Şaşırtıcı Psikolojik Faydaları

Oluşumu; insan evriminin ilk zamanlarına kadar işaretlenen ve ta o zamandan bu yana bizimle olan müziğin önemli bir eğlence aracı olması ve verdiği zevk yanı sıra insan sağlığında da etkisi büyüktür.

Önemli bir iletişim ve ifade yöntemi olan müzik; insan psikolojisi ve sağlığı için önemli ve şaşırtıcı faydalar sağlamaktadır. Türlerine göre duygu ve düşüncelerimize doğrudan etki edebiliyor. Sağlık ve psikolojik açıdan ise; stres yönetimi, hafıza geliştirme, nörolojik ağrı azaltma, motivasyon güçlendirme ve hatta hatta kilo verme de bile olumlu bir çok etkisi vardır.

Müzik Etkisi

Stres yönetimi;

Artık çok daha hızlı ve yoğun hayatlar yaşıyoruz. İş, aile ve özel hayatlarımız oldukça strese neden olmaktadır. Ancak stres yönetimimizi; sevdiğimiz müzikleri belirli aralıklarla düzenli dinlersek kontrol altına alabilmemiz mümkün. Yapılan araştırmalar neticesinde sevdiğimiz müzikleri düzenli olarak dinlenmek streslenmeye sebep olan kortizol hormonunun salgılanmasında düşüş gösterebiliyor.

Hafıza güçlendirme;

Şarkı sözlerinin ezberlenmesi ve tekrarı hafıza güçlendirmede faydalı etki göstermektedir. Bu yöntem Alzhemimer hastalığının tedavisinde sıklıkla kullanılmakta. Alzheimer hastalığında beyinde oluşan dejenerasyona karşı müzikal bellek ve müzik ile ilgili beyin alanları oldukça iyi korunmakta ve olumlu sonuçlar vermekte.

Nörolojik Ağrılar;

Günlük hayatta masa başı ve ekran önünde yaptığımız uzun süreli çalışmalar bizi hareketsiz kılmakta ve baş ağırlarına sebep olmakta. Verilen birkaç küçük müzik dinleti molaları nörolojik ağrılarımızın hafiflemesi mümkün. Dinlenecek olan müzik türlerinin bu yöntemde önemi büyük, içersinde olumlu sözler barındıran müzikler daha faydalı olmakta.

Ders çalışırken hangi müzikler dinlenir? Motivasyon ve konsantrasyon arttıran ders müzikleri - Haber365

Motivasyon Güçlendirme;

Herhangi bir iş veya eylemi yaparken veya yapmadan önce ilk olarak müziklerimizi ayarlıyoruz. Spor veya temizlik yaparken hareketli müzikler dinlemek, resim çizerken klasik müzikler dinlemek, seyahat ederken keyifli müzikler dinlemek bunlara örnektir. Müzik; bu gibi eylemleri yaparken bizi motive etmekte.

Kilo verme;

Yapılan bir araştırmada klasik veya caz müzik çalan mekanlar da insanların yedikleri yemeklerde çok daha fazla lezzet ve keyif almaları nedeni ile daha az yedikleri gözlemlenmekte. Buna dayanarak klasik ve caz müzikler ile beslenme alışkanlığımızı değiştirebiliriz. Bir diğer etken ise hareketli müziklerin spor yapmak veya hareketlenmek için bizi tabiri caizse “gaza getirmesi" durumudur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi