Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Tahammül edebilmek…

Tahammül edebilmek…

Tahammül; sözlük anlamına baktığınızda nesneler için “zorlayıcı dış etkenlere karşı koyabilme gücü, dayanma, kaldırma, dayanç” demek iken insan için ise, “olumsuz, zor, kötü, güç durumlara dayanabilme gücü, dayanç, dayanma, kaldırma, katlanma” anlamını ifade ediyor. Bizim nesnelerle işimiz yok. Beşeri yani insani tahammül ile ilgileniyoruz. O halde kısaca bu kelimenin karşılığını dayanma gücü ve katlanma olarak alabiliriz.

Evet hayat boyunca tahammül etmemiz gereken o kadar durum ile karşı karşıya kalıyoruz ki. Evde yeri geliyor anne babana yeri geliyor kardeşlerine, eşine, çocuğuna tahammül edersiniz. Çünkü herkes her şeyi sizin istediğiniz gibi yapmaz, sizin gibi düşünmez, sizin keyif aldığınızdan hoşlanmaz ya da sizi hoşnutsuz eden şey onları mutlu edebilir. Bu yüzden önce saygı duyup hane halkına katlanmayı bileceksiniz. Aksi takdirde çatışma ortamı kaçınılmaz olacaktır.

Hakeza okulda, işte, sosyal yaşamda çeşitli zorluklar tahammül sınırlarını zorlayan durumlar oluşacak, zaman zaman da tahammülsüzlükler doğabilecektir.

Elbette hepimiz insanız. Bu normal bir durum. Ancak yaşamın bir gereği olarak adına ister empati deyin ister sempati deyin başkalarını anlamak, kendimizi onun yerine koyup düşünmek hatta onlarla aynı duyguları yaşamamız gerekiyor.

Yeri gelecek fedakârlık yapacağız yeri gelecek kendimizden feragat edeceğiz. Yeri gelecek zorluklara karşı direneceğiz. Kısaca dayanacağız. Buna da çevremizden başlayacağız. Önce aile bireylerine, sonra dost dediğimiz arkadaşlara sonra da iş arkadaşlarına ya da sosyal yaşamdaki diğer tanış olduklarımıza tahammül gösterip, onları anlamak yeri geldiğinde de olumsuz durum ve kişilere karşı sabırlı ve dayanıklı olmalıyız. Aksi takdirde yaşamımız hiç de kolay olmayacaktır. Trafikteki hatalara tahammül edemezsek kavga ederiz. Okulda öğretmene ya da sınıf arkadaşına tahammül edemezsen çatışma ortamı oluşur. İş hayatında arkadaşlarınıza ya da üstlerinize tahammül gösteremezseniz o iş sizin için cehenneme dönecektir. Kısaca hayatımızı daha da kolaylaştırmak ve akışına bırakmak için olumsuz kişi ve koşullara karşı dayanaklı olmak zorundayız.

Tahammül sınırlarınızın yükselmesi dileğiyle herkese iyi ve mutlu günler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi