Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Taşları yerli yerine koymak gerekir

Taşları yerli yerine koymak gerekir

Öğretmen masanın üzerine kocaman bir kavanoz koymuş. Sonra bir torbadan irice taşlar çıkarmış, dikkatle üst üste koyarak kavanozun içine yerleştirmiş. Kavanozda taş parçası için yer kalmayınca sormuş: “Kavanoz doldu mu?” Sınıftaki herkes,” Evet, doldu.” yanıtını vermiş. Hoca bu kez küçük çakıl taşları çıkartmış, kavanozun tepesine dökmüş, kavanozu eline alıp sallamış, küçük parçalar büyük taşların sağına soluna yerleşmişler. Yine sormuş: “Kavanoz doldu mu?” Öğrenciler yine “evet” yanıtı verince Hoca bu kez masanın altından kum çıkartmış. Kumu kaya parçaları ve küçük taşların arasındaki bölgeler tümüyle doluncaya kadar dökmüş. Ve sormuş yeniden: “Kavanoz doldu mu?” Artık tamam demiş öğrenciler “daha ne kadar alabilir ki?” Hoca bu kez de bir sürahi su çıkarıp kavanozun içine dökmeye başlamış.

Hoca öğrencilerine ders niteliğinde açıklamalar yapmış: “Eğer büyük taş parçalarını baştan kavanoza koymazsanız daha sonra asla koyamazsınız. Ve tabii, herkesin kendi kendisine sorması gereken soruyu sormuş: “Hayatınızdaki büyük taş parçaları hangileri? Onları ilk iş olarak kavanoza koyuyor musunuz? Yoksa kavanozu kumlarla ve suyla doldurup büyük parçaları dışarıda mı bırakıyorsunuz?”

Hayatınızda en çok önem verdiğiniz değerler, işler nelerdir? Siz bu değerleri, işler belirleyip, öncelik sırasına göre bunları değerlendiremezseniz, sahip olmak istediklerinize ulaşamazsınız. Sahip olduklarınızda sizi başarılı ve mutlu kılmaz.

…..

Şimdi bu güzel hikayeden iki netice çıkarmak mümkün. Birincisi kapasitede sınır yoktur. Her insan daha fazlasını yapmak için yeterli donanıma sahiptir. Yeter ki bizde olan cevheri iyi işleyelim ve taşları yerli yerine koyalım.

İkinci dersimiz ise her zaman başarı ve mutluluk için hayatın her döneminde büyük taşlara öncelik vermektir. Nedir bu büyük taşlar? Kimine göre aile, kimine göre iyi bir kariyer kimine göre sağlık, kimine göre başarı…

Öncelik elbette değişebilir ancak önemli olan büyük taşa sahip olmaktır. Küçük şeylere gereğinden fazla yer vermeden büyük taşları doğru bir şekilde kavanozumuza yerleştirebilmeliyiz. Bu hamleyi doğru yaparsak gerisi kendiliğinden gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi