TATİLDE MAHREMİYETE DİKKAT!

TATİLDE MAHREMİYETE DİKKAT!

Yaz ayının ortasına geldiğimiz şu günlerde, çocukları deniz veya havuza üstsüz sokmak, kalabalıklar içinde üstlerini değiştirmek çocukların mahremiyetini ihlal etmek anlamına geliyor.

Ne var o daha çok küçük” diyerek görmezden gelinen bu durum, aslında çocuklarımızın mahremiyetine büyük zarar veriyor.

Çoğumuz deniz ve havuz kenarlarında tatil yapıyoruz, zaman geçiriyoruz. Ya da işten güçten zaman buldukça hafta sonları çocukları yüzmeye götürüyoruz. Burada karşılaştığımız bazı görüntülerin çocuklarımıza nasıl zarar verdiği konusundan bahsetmek istiyorum Mesela; mayosuz yüzdürülen çocuklar, sadece alt mayosu ile kumsalda gezen çocuklar, şezlongda altı değiştirilenler ya da iç çamaşırı ile ortalıkta dolaşanlar, ulu orta tuvaleti yaptırılan çocuklar...

1031063427-0-109-5760-3730-1920x0-80-0-0-0370fdb45c67c9a76b3a12522ba7a815.jpg

"Bunda ne var, onlar sadece çocuk" diyenler olabilir ama çocukların mahremiyet duygusu yok mudur? Tamamen masum düşünen ebeveynler veya çocuklara bakım verenler aslında çocuklarının mahremiyetini ihlal etmiş oluyorlar.

"Çocuklarda mahremiyet eğitiminin temelleri bebeklik döneminde atılmalı ve ebeveynler tarafından özellikle 0-6 yaş arasında, önce anne ve babanın ev içerisindeki tutum ve davranışlarıyla bu eğitim verilmeye başlanmalı, sonrasında da yabancı kişilere karşı sınırlar, mahremiyet konusundaki davranışlar öğretilmelidir. Eminim çoğumuz bebeklikte mahremiyetin erken olduğunu ya da bebeğe mahremiyetin nasıl öğretileceği konusunda endişe yaşasa da, çocuğun özellikle kendini ifade edemediği bu dönemde daha hassas ve dikkatli davranılmalıdır. “çocuktur, unutur” dediğimiz an aslında çocuğumuzun saygınlığını zedelemiş oluyoruz. Bir yetişkinin yapamayacağı hiçbir şeyi,ayıp olur diye yapılmayan şeylerin çocuklar tarafından da yapılmasına engel olmak hem ebeveynler olarak görevimiz hem de uzmanlar tarafından bu konuların sık sık gündemde olmasını sağlayarak bilinçlendirme çalışmaları olması son derece önemlidir. Bunun en önemli sebebi mahremiyet eğitiminin bu dönemde verilmesi, çocuğu hem ruhsal hem de fiziksel anlamda korumaktadır. Yeni doğan bir bebeğe tabi ki bu eğitimi vermek imkânsızdır. Fakat 0-3 yaş arası bir bebeğe, ebeveynleri onun bakımı ile ilgili saygı duyarsa erken dönemde bu bilinç oluşmaya başlar.

Örneğin bir alışveriş merkezinde veya bir restoranda üzeri kirlenen, ıslanan ufak bir çocuğun kıyafet değişimini 'Şurada hemen bir köşede değiştiririm üzerini gel' diyen bir ebeveyn aslında çocuğun kaç yaşında olursa olsun mahrem alanını ihlal etmiş olur. Bu sebeple anne babanın çok küçük yaşlarda çocuğun bakımı ile ilgili konularda bedenine ve mahremine saygı göstermesi gerekmektedir. Ayrıca alt değiştirme, tuvalet alışkanlığı gibi gelişim dönemi süreçleri çocuklara bu eğitimi vermek için fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Mahremiyet eğitiminin özellikle çocuğa bakım veren kişiler yani ebeveynler tarafından verilmesi önemlidir. Fakat bu eğitimi anne babanın doğru bir şekilde verebilmesi için yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerekmektedir."

child-playing-in-the-sand-at-misquamicut-beach.jpg

EBEVEYNLER İYİ NİYETİ TEHLİKELİ OLABİLİR

"Özellikle yaz döneminde sahil, plaj, havuz ve deniz kenarlarında çocukların çıplak olması ya da çok sık karşılaştığımız küçük kız çocuklarının sadece bikini altıyla denize girmeleri, annelerin şezlong üstünde alt değiştirmesi ve buna benzer sahnelerle çok sık karşılaşıyoruz. Ebeveynler bu konuda zeminde iyi niyetle davranıyorlar ancak durum o şekilde değil. Diğer bir örnek ise, “Ne var canım o daha küçük, kim bakar” gibi laflarla bu tutumları ile aslında farkında olmadan çocuklarının mahrem alanlarını ihlal etmiş oluyorlar. Ve en önemlisi de bu durumu normalleştirmeleridir. Mahremiyet eğitimini doğru zamanda ve bilinçli bir şekilde veren ebeveynlerde az önce ki davranışlar ve söylemlere çok fazla rastlanmaz çünkü çocuk mahrem bölgesini bir başkasının görmesinden rahatsızlık duyacağı için insanların yanında bu şekilde dolaşmaktan huzursuzluk duyar ve ebeveyni onu özgür bıraksa dahi bu duruma itiraz eder. Böylece en önemli konulardan biri olan çocuk istismarını önlemek içinde anne baba büyük bir önlem almış olur."

emxjiegwkaaj0si.jpg

ÇOCUKLARIMIZI DIŞ DÜNYADAKİ TEHLİKELERDEN MAHREMİYET EĞİTİMİ İLE KORUMALIYIZ!

Elbette ki "Bir çocuk yetiştirirken biz ebeveynler olarak en önemli görevimiz onların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak (yeme- içme- barınma, sevgi-ilgi şefkat) ve onları dış dünyanın tehlikelerinden korumak olmalıdır. Buradan yola çıkacak olursak henüz dış dünyadaki tehlikelerin farkına varamayacak kadar küçük olan çocuklarımızı istismar, taciz, pedofili gibi tehlikelere karşı korumanın en önemli yolu mahremiyeti onlara defalarca kez, belli dönemlerde sürekli olarak vermekten geçmektedir.” Çocuktur bir şey olmaz, çocuktur unutur” demeden biz yetişkinler nasıl mahremiyetimize özen gösteriyorsak, aynı şekilde çocuklarımıza karşı da bu hassasiyeti oluşturmalıyız. Çünkü çocuğun özel alanı, özel bölgesinin, vücudunun özel olduğu bilincinin gelişmesi için bu eğitim ve farkındalık çok çok önemlidir. Ayrıca ruhsal gelişimleri ve ileriki yaş dönemlerinde, farkındalıklarının arttığı zaman diliminde çocukların bu durumdan kalıcı hasar almamaları adına ebeveynler ya da çocuğa bakım veren kişiler bu konularla ilgili daha hassas ve bilinçli davranmalıdırlar. Bu konu hakkında yeteri düzeyde bilgi birikimine sahip olmayan ya da bu konuları konuşmaya çekinen ve kaygılanan anne babalar konunun uzmanları tarafından mutlaka destek almalılar."

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum