Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Aşılara yönelik devasa meta-analiz, otizm ile otizm ile hiçbir ilişki tespit edemedi

Aşılara yönelik devasa meta-analiz, otizm ile otizm ile hiçbir ilişki tespit edemedi

Özet:

Bu haber 6 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Bilim insanları kimi zaman hâlihazırda bildiğimiz sonuçlara varmakla itham edilir. Ancak sorun “biz”in tanımından kaynaklanıyor olabilir. Çocukları aşılamanın otizme sebep olmadığına dair kanıtlar ezici düzeyde baskın; ancak çok sayıda birey ve kuruluş bunları duymak istemiyor. Aşı karşıtı bilim düşmanlarının bu araştırmayı da başlarından savması için tek gereken, tabii ki bu araştırmanın Vaccine ("Aşı") isimli bir dergide yayımlandığını söylemek...

Bu araştırmada 1.256.407 çocuğu kapsayan beş geçmiş dönem çalışmasının ve devamında 9920 çocuğu kapsayan beş vaka kontrollü çalışmanın sonuçlarını birleştiren bir çoklu çalışma yapılmıştı. Vaka kontrollü çalışmalarda belli bir bulguya, bu vakada otizm teşhisine, sahip hastalar; teşhise sahip olmayan gruplarla eşleştirilerek aşılama gibi etkenlere maruz kalmaları durumunda, değişiklik gösterip göstermediklerine bakıldı. Bunun yanında daha geniş çalışmalarda, nüfus içinde aşılanmış olan kişiler ile aşılanmamış olanlar, ileride otizm gelişme oranlarına göre karşılaştırıldı.

Bulgular ise şöyle özetlendi:

1. Otizm ve aşılama arasında bir ilişki yoktur.

2. Otizm Spektrum Bozukluğu ve aşılama arasında bir ilişki yoktur.

3. Otizm ve karma aşı arasında bir ilişki yoktur.

Daha da iyi anlaşılması için: Otizm ve timerosal (ameliyatlarda kullanılan antiseptik pudra) içinde de bulunan cıvaya maruz kalmak arasında hiçbir ilişki bulunamadı; cıva bileşimi eskiden aşılarda ve dövme mürekkebi gibi ürünlerde koruyucu madde olarak kullanılıyordu, ancak kanıta dayanmayan bazı endişeler sebebiyle, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’ da kullanım durduruldu. (Kaynak: Stephen Luntz/ Övgü Kayadelen, Çağrı Mert Bakırcı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi
SON YAZILAR