Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Beden dili becerileri (5)

Beden dili becerileri (5)

İnsanlar, dil yolu ile kırk bin iletişim sinyali verirken,  beden dili ile yedi yüz elli bin sinyal vermekteyiz. On dokuz katı. Ama gelin görün ki beden dili sinyallerine ya hiç dikkat etmemiş ya da hiç önemsememişizdir.

Halbuki ne kadar önemli olduğu gayet açıktır. Kaçımız, bir parkın bankında otururken, doğayı kuşları izlerken aynı zamanda  şöyle bir insanları izlemişizdir? Veya bir toplum taşıma aracında giderken, insanların hali ahvallerini kendimizce yorumlamışızdır? Ben isterseniz bir şey itiraf edeyim: Hemen, hemen hiçbirimiz desem yeridir. Neden mi? Çünkü genelde elimizdeki cep telefonları ile meşgulüz. Maalesef teknolojinin her ne kadar, güzellikleri olsa da, bizi adeta kilitlemiş durumdalar. Lütfen kafanızı kaldırıp doğaya, insanlar bakın. Neler keşfedeceksiniz. Lütfen insanları gözleyin, bu bir yerde sizin yaşam biçiminiz olsun. Bir insanı ne kadar çok tanır etkileşimde olursanız, zihninizde elde edebildiğiniz veri tabanı sayesinde, söz konusu kişinin idiosenkratik (Kişinin normal halinden çok aşırı tepkisel davranışları) davranışları anlamanız kolaylaşır. Zira o kişiyi gözleye gözleye normal halini tanımış, çok farklı bir hareketi anında tespit etmeniz kolaylaşmaktadır.

Bu tür davranışların yani sözel olmayan davranışların icra edildiği yer Limbik Sistemimizdir. Şunu unutmayın Limbik sistemimiz asla yalan söylemez. Yani Limbik Sistem = Dürüst Beyin. Gerçek duygularınız gizlemek için istediğiniz kadar, düşüncelerinizi kullanabilirsiniz. Limbik sistemimiz bağımsız bir şekilde çalışır ve size ipuçları verir. Neo Kortex bölgemizde aksine dürüst olmayan bölgemizdir. Yani yalancı beyin ve bu bölgemiz aldatma yetisine sahiptir.

Örneğin, Limbik Sistemimizin özelliklerini biraz açarsak: Şiddetli bir şekilde azarlanan insanlar kıpırdamadan durur. Bu sorgulamadaki insanların donup kalma tepkisidir . Bu ‘’Donma Tepkisi’’ dir. Siz sorgulamadaki insanlara kuvvetli ve nokta atışı bir soru sorduysanız eğer, donup kalıyorsa ve bacaklarını güvenli bir pozisyonda tutuyor dakikalarca aynı şekilde sabitliyor ve kıpırdamadan duruyorsa bilinki yanlış giden bir şeyler var. Sorgulanan kişinin suçlu olma ihtimali yüksektir. Neden? Çünkü donma tepkisi dürüst beynimizin verdiği bir cevaptır.

Limbik sistemimizin, bir diğer tepkisi de, görünürlüğümüzü mümkün mertebe aza indirmektir.Örneğin mağaza hırsızlarının kamera kayıtlarını incelediğimizde, hırsızların hareketlerini kısıtlamış ve kambur pozisyonlarını çıkarmış vaziyette görürüsünüz. Yani fiziksel varlıklarını gizlemeye çalışırlar. Yine kayıtlarda normal insanlarla kıyaslıdığınız zaman, onların bu türden bir davranış sergilemediklerini görürsünüz.

Limbik sistemimizin, bir diğer tepkisi de ‘’Kaçma Tepkisi’ dir. Hayvanlarda bu zaten yaygındır. Belgesellerde bilmem dikkatiniz çekti mi? Bir ceylan Aslanı görür görmez önce bir kaç saniye dona kalır. Ve sonradan aniden kaçmaya başlar. Bu ceylanın limbik sisteminin kendisine verdiği limbik bir emridir bu... İnsanlarda da öyle. Sevmediğiniz bir insanla karşılaştığınız zaman ondan bir an evvel uzaklaşmak istersiniz velevki kaçamadınız araya bariyerler koyarsınız, örneğin bağrınıza bir kitap basarsınız veya bir masanın ya da bir eşyanın arkasına geçersiniz ya da gözleriniz kapatır ya da ovalarsınız ama bunu yaptığınızın farkında değilsinizdir. Tümüyle bunu kendi limbik sisteminiz size emrettiği için böyledir.

Limbik sistemimizin diğer bir tepkisi de “Savaşma Tepkisi”, eğer donma, kaçma fayda sağlamazsa en son çare kalıp savaşmaktır. Savaşma tepkisinin insanda evrilmesi, korkunun öfkeye dönüşmesidir.

Yani, lütfen başınızı kaldırıp, insanları rahatsız etmeyecek ve dikkat çekmeyecek ölçütlerde onları gözleyin. İnanın kendinizin de çok şey öğrenebileceğinizi ve insanları keşfedebileceğinizin farkına varacaksınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi
SON YAZILAR