Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Bedendili becerileri (3)

Bedendili becerileri (3)

1967 Yılında Profesör Albert Mehrabian, sözsüz iletişimde çığır açan tespitleri vardı. Profesör açıklamasında anlamların yüzde ellibeşinin kişinin duruşu, jestlerine ve yüz ifadelerine; yüzde otuzsekizinin ses tonuna; yüzde yedisinin sözsüz ipuçlarına dayandığını kanıtladı. Bu duruma göre şunu anlamamız gerekiyor: iletişimin yüzde doksanından fazlası sözsüz ipuçlarına dayanıyor. Ne kadar önemli değil mi? Duygularımızı ve ruh halimizi yansıtan beden dilimiz ve Limbik sistemimizin kontrolünde ve evrensel bir dil adete ama bu evrensel iletişimin herkes farkında değil.Bu evrensel iletişim aracını iyi kullanabilirsek, bir çok şeyin farkına varmak mümkün. Örneğin Biri sizden hoşlandığını söylüyor, göz bebekleri büyümüyorsa veya bunu söylerken başka bir tarafa bakıyorsa bu evrensel ifadelerin bir parça ne demek olduğunu anlamışsanız eğer, o kişinin yeterince inandırıcı olmadığını hemen anlayacaksınız! Bir iş arkadaşınızla tartışıyorsunuz, bacak bacak üstüne atmışsınız, kollarınız bağlı, burun delikleriniz genişlemiş; Patronunuz size verdiği işin bitip bitmediğini soruyor, göz teması kurup ensenizi ovuşturuyorsunuz ve bitmek üzere diyorsunuz… Yukarıda söylediklerimizi kısa kısa açıklarsak: Kollarınızı kavuşturmanız kendinizi koruma maksatla yapılan bir harekettir. Ayrıca burun deliklerinizin genişlemesi sizin hafif öfkeli olduğunuzu gösterir. Ensenizi ovuşturmanız işin bitmediğini haykırıyor. Kendi kendine dokunmak mesela birine yalan söylüyorsanız stresinizi hafifletmek için kendinizi rahatlatmak için kendinize dokunursunuz.

Ünlü film yıldızı Cary Grant istediği imajı oluşturabilmek için beden dilini tam manası ile kullanan insanlara iyi bir örnektir.  Aktör, “Olmak istediğim kişi gibi davranıyor ve sonunda ona dönüşüyorum demiştir.” Bu aynı zamanda ne kadar işini çok iyi yaptığını gösteren bir kanıtı.

BEDEN DİLİNİ NEDEN ÖĞRENMELİYİZ?

Yaşamınıza değer katmak istiyorsanız, politikacıların politik tartışmalarında aslında ne demek istediklerini ve neleri gizlediklerini anlamak istiyorsanız, özgüveninizi artırmak, olumlu bir izlenim yaratmak ve iş görüşmelerinde bir adım önde olmak istiyorsanız, size negatif yönlü iletişime geçen birini mukabil en iyi karşılığı ve defansı çok iyi yapmak istiyorsanız -ki karşınızdaki kişi emin olun geri adım atacaktır- Başkalarını rahatlatmak ve onlarla iyi geçinmek istiyorsanız aynı zamanda onları ikna etmek istiyorsanız beden dilini öğrenmeliyiz.

Beden dili becerilerinizi geliştirdikçe, önceden fark etmediğiniz jest ve mimiklerin yeniden farkına varacak ve bunların ne kadar önemli olduğunun farkındalığını yaşayacaksınız ve birçok insanın varlığından haberi bile olmadığı, vücut dilinin sırlarını keşfedeceksiniz.. Sağlıcakla kalın.([email protected])

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi