Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Değişim

Değişim

Şu anda size değişebilir misiniz desem?  Çoğumuz hayır diyecek... Çünkü  kimse konfor alanından çıkmak istemez. Ama şu Koronavirüs dünyayı kasıp kavururken maalesef biz değişmek zorundayız ya da değişime katlanmak zorunda kalacağız. Doğru mu? Evet doğru...

Aslında Koronavirüs hayatımızda her zaman vardı ve zaman zaman girip çıkıyordu. Burada karşımıza çıkan en önemli şey bağışıklık sistemimiz. Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olursa bu vakaları da atlatmak o kadar kolay olur. Tabii bilimin insanoğlunun faydasına sunduğu kanıtları, gözlemleri, deneyimleri göz ardı etmeden... Zira herkes bilimin ışığına muhtaç. Maalesef bu virüsten kaçış yok, eninde sonunda yakalanacağız. Fakat ne kadar geç yakalanırsak bizim için o kadar iyi olur.

Bu virüsle yaşamayı bir şekilde öğreneceğiz. Şu anda yapılan izolasyonlar, karantinalar insanları korumak ve sağlık sektörünün çökmemesi için, eğer bu virüsün yayılmasındaki parabolik eğri zaman içerisinde ne kadar dik çıkar pik yaparsa o kadar sıkıntılı fakat bu parabolik eğri fazla dikleşmeden ne kadar uzun bir zamana yayılırsa o kadar iyi olacak; çünkü sağlık sektörü ve insanlar da o derece az etkilenecek.

Bu virüsler insandan insana bulaş olmakla beraber hayvanlardan da geçebilmektedir. Ama onları öldürmüyor zira orada canlılığını sürdürmek zorunda, yaşayan canlı ölürse virüste ölecek. Bu koorperasyonu her iki canlı da bildiği için virüsün konakladığı canlı da ölmüyor bir şekilde değişime uğruyor ve canlıya karşı bağışıklama oluştuğu için virüs bir şekilde o konakta kalamayacağından mutasyona uğrayarak başka bir konağa geçiyor. Peki biz neden ölüyoruz? Çünkü biz bu yeni mutasyona uğramış virüs dünya yüzeyinde bir noktadan birden çıktığı için koorperasyon anlamında virüsle birbirimizi tanıyamadık. Elbette tanıyacağız, bağışıklık gelişecek ve virüs başka bir canlıda yaşamak için tekrar mutasyona uğrayacak.  Yani saatler içinde nesil değişikliği olacak ve biz bu virüsle beraber yaşamayı öğreneceğiz. Tıpkı normal grip virüsü gibi… Mesela uçuk virüsü biz tıpta “Herpes Labialis” diyoruz buna, insana  bir kere bulaştı mı ömür boyu biz onunla yaşıyoruz. Bir zaman bir yerlerde asgari olarak sinsi kalıyor fakat ne zaman bağışıklık sistemiz çökerse hemen dudaklarımızda uçuk denen hadise ortaya çıkıyor. Ve biz bu virüsle yaşamayı öğreniyoruz. Bunun için bağışıklık sistemimizin zinde kalması çok önemli. İşte koranavirüsü de bağışıklık sistemi çökkün, kronik hasatlığı olan insanları ve yaşlıları daha çok etkiliyor. Çünkü orada da hayvan vücudunda olduğunu zannediyor.

Peki ne yapmalıyız? Sosyal izolasyonumuza dikkat edelim. Hijyen özellikle el yıkama hijyenimize dikkat edelim. Meyve sebzeleri tüketelim ki özellikle kırmızı-mor meyvelerde bağışıklık sistemi güçlendirici ögeler çok daha fazla, bu bağlamda gıda takviyeleri de alınabilir: Hareket edelim evin içinde bile 15 dakika egzersiz yapmanın çok faydası var inanın.  Bolca sıvı tüketelim. Sabırlı olalım. Panik yapmayalım…

Değişim dedik ya, mecbur kaldık seçim şansımız yoktu, bu virüse karşı olağan hayatımızdan çıktık yani konfor alanımızdan çıktık. Vücudumuz fizyolojik olarak bazı mekanizmalarla adaptasyon sürecinde değişim yaşarken bizde ruhsal ve vicdani boyutta, toplum olarak bir çok şeylerin farkındalığına vardık, zaaflarımızı öğrendik. Unutulan şeyleri hatırladık, kitapları hayatımıza tekrar kazandırdık. Kaybolan değerlerimiz bir den aklımıza geldi. Bütün bunların farkındalığını yaşamak ve pozitif bir duruma evrilmemiz bizim yeni kazanımlarımız olacak, yani değişimimiz olacak. Bunun şu anda farkındalığını yaşıyoruz. Bu bizim açımızdan büyük bir değişim. Bunu yapabilirsek ne mutlu! Ama hâlâ koronavirüs algısında kalıpta kendimizi, sosyal hayatımız da ve sosyal medyayı kullanarak paranoya bir hayat tarzına evrilirsek,  toplumsal bir negativizm yaşamak içten bile olmayacaktır. İşte o zaman biz paranoya virüsünün etkisinde kalacağız o zaman daha sıkıntılı bir girdaba sürüklenmek içten bile olmayacak. Panik yok bu seçme şansımızın olmadığı bu değişim sürecinde;  yukarıda bahsettiğimiz gibi yaşantımızda yapacağımız olumlamalarla pozitif değişim yaşamak bizim için çok iyi bir kazanç olacaktır. Sağlıcakla kalın. ([email protected])

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi