Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Ellerinizle konuşun

Ellerinizle konuşun

(Beden Dili Becerileri-4-)

Kaldığımız yerden beden dili becerilerimizi geliştirmeye devam edelim. Bu gün sizlere ellerimizle nasıl konuşuruz onlardan bahsedeceğim...

Örneğin bir kişi konuşurken ellerini gizliyorsa ne düşünürsünüz? O sırada ellerini cebine sokabilir veya masanın altında tutabilir. Eğer bu kişinin sürekli motomot tik kabilinden yaptığı bir hareket değilse; Bir bilgi paylaşmak istemediğini veya onu gizlediğini ya da o bilgiyi açığa vurmak istemediğinin bir göstergesi olabilir. Kısaca yalan veya bir gizleme işareti olarak yorumlayabilirsiniz. Tabi tekrar arz etmem gerekirse bu gibi ifadeleri bütünsel değerlendirmek gerekir. Yalanın tespiti sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Yani kişiyi başka ifadelerini de yakalamanız gerekir. Hemen hemen holistik bir bakış açısı diyelim buna...

Eğer elleriniz avuç içi yukarı, avuç içi aşağı, avuç içi konuşmacıya dönük ve avuç içi konuşmacıdan uzakta bir konumda ise bunun için bir kaç temel konu vardır: Ellerinizi avuç içi yukarı bakacak şekilde kaldırmak ben barıştan yanayım, hadi arkadaş olalım demenin başka bir yoludur. Diyelim oda arkadaşınız sizinle sohbet etmek istiyor, diyelim ki temizlik konusunda üzerinize düşen görevleri yapmadınız. Ama el hareketlerinin çoğunu avuç içleri yukarı gelecek şekilde yapıyor. Sizce aradığı şey nedir? Ben söyleyeyim adil bir çözüm istiyordur. İnanın bana arkadaşınızın aradığı şey budur.

Diğer taraftan, avuç içlerinin aşağı bakan jestler bazen düşmanlıkta sergileyebilen hükmedici hareketlerdir. Mesaj şu olabilir?!

–Sorgulama ya da karşı çıkma veya mesafeni koru söyleyeceklerimi dinle. Avuç işlerinin aşağıya bakmasını genelde avuç içlerinin dışarıya bakması izler. Mesaj aynıdır: GERİ ÇEKİL SÖYLEDİKLERİMİ KABUL ET ÇÜNKÜ FİKRİMİ DEĞİŞTİRMEYECEĞİM.

Eğer yumruklar konuşursa; bu güç ve düşmanlığı gösterebilir. Bir yumruk genelde her şeyin iyi olduğunun göstergesi sayılmaz, başkalarının yenileceklerini ve ezileceklerini bildirmeyi sağlar. Diktatörler bu harekete bayılırlar. Açık parmaklı el genellikle açık fikirli bir tutumu işaret eder.

Ellerinizle konuşun

Sıkıca kapalı parmaklar, kişinin gergin ve katı bir yapısı olduğunu gösterir.

Ellerinizle konuşun

Ortayı bulmak en iyisidir. Bu kendi bilgilerinize güvendiğinizi ama aynı şekilde yeni fikirlere de açık olduğunuzu gösterir. Örneğin, avuçları aşağıya bakan ve parmakları yakın duran birini hayal edin: Bu: Kolay kolay kişinin fikirlerinin değiştirilemeyeceğinin bir göstergesidir. Örneğin avuç içi aşağıya dururken, parmakları biraz aralıksa bunun iki anlamı var. 1.Kendi pozisyonunu çok güçlü hissediyor. 2. Ama en azından sizin fikirlerinizi dinlemeye varım diyor.

Rahatlatıcı Yöntemler: Kendine dokunmakta kişinin rahatsız olduğunu anlatır ve benzer jestler gösterebilir. Mesela; Yüzü ovuşturmak (burun ya da çeneyi, dirsek ile bilek arasını ovuşturmak. Kolları sıkıca kavuşturmak, parmakları çıtlatmak, elleri sıkı sıkı kenetlemek, elleri yumruk yaparak sıkmak. Sıkıntılı insanlarda bunlar görülebilir. (devam edecek...) Sağlıcakla kalın ([email protected])

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi
SON YAZILAR