Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Göz teması neden bu kadar önemli?

Göz teması neden bu kadar önemli?

Göz iletişimi o kadar incedir ki, bu iletişimden çok mesajlar yakalayabilirsiniz. Örneğin birisi ile konuşurken gözlerinizi kısarak bakarsanız, o kişinin dürüstlüğünü veya yetkinliğini bir şekilde tartmış olursunuz. Ama görme konusunda bir sorununuz varsa gözlerinizi kısabilirsiniz ancak bunu başkaları anlamayabilir. Nedeni ne olursa olsun birisine karşı dostça, samimice ve arkadaş canlısı gözükmek istiyorsanız gözlerinizi kısarak bakmayın. Açıkgözler, karşınızdaki kişinin söylediklerine önem verdiğinizin bir işaretidir.

Göz temasını ne kadar sürdürmeliyim?

 Yakın zamanda görüştüğünüz bir arkadaşınıza rastladınız. Onunla bir akşam oturması planladınız. Bir kaç saniye kişinin yanına ve yere bakmadan önce yine bir kaç saniye göz teması kurun. Sonra başınızı denilen şekilde bir kaç saniye bakacak ve tekrar göz teması kuracaksınız. Bu şekilde konuşma boyunca böyle devam edecek. Eğer uzun süredir görmediğiniz birisi ise,  göz temaslarınızı biraz uzun tutabilirsiniz. Konuşurken gözlerinizi aynı hizada tutmaya çalışın insanlara tepeden bakarak göz teması kurmaya çalışmak o anki duruma ast-üst ilişkisini konumlandırmak demektir.

İş görüşmelerinde göz teması nasıl olmalı?

Aynı kural burada da geçerli. Sabit, anlamlı ve zamanlaması harika aralar karşınızda ki kişiyi şaşılacak derecede etkileyebilir. Burada önemli olan bakışlarınızı başka tarafa çevirmeden önce göz temasını beş saniyeden uzun tutmayın. Peki göz temasını kestiğimiz zaman nereye bakalım?  Burada aşağıya ya da yan tarafa bakmak esastır. Aşağıya bakmak itaatkâr bir harekettir, sizin dinlemeye devam ettiğinizi gösterir. Yana bakmakta sizin ilgili olduğunuzu gösterir.

Göz temasını keser kesmez yukarı bakmak, iyi bir durum değildir. Eğer arkadaş canlısı birisi ile sohbet ediyorsanız, yukarıya kısa bir bakış bile karşı tarafa sıkıntılı olduğunuzu hayal kırıklığına uğradınız mesajını ister istemez iletecektir. Ama bir müzakere ortamında karşınızdaki kişiye fikirlerine katılmadığınızı veya ona karşı çıktığınız zaman bunu yapmak size yarayabilir. Ama bu jestiniz, karşınızda kişiye tartışmanın alevlenmesi için zemin hazırlayabilir veya onu öfkelendirebilir. Buna da hazırlıklı olmak lazım.

Peki gözleri devirmek nasıl bir şey? Örneğin; Böyle bir durumda iş arkadaşınızla konuşuyorsunuz, siz den bir şey istedi arkasını dönüp kapıya doğru yönelirken aklına bir şey geldi hemen sırtını aniden dönerek size baktı ve sizin gözlerinizi devirdiğinizi (gözleri devirmek göz küresinin beyazı görünecek şekilde hareket etmesidir) fark etti. Tabi sizde onu fark ettiniz. Mahcup durumda kaldınız biraz tıkandığınızı hissettiniz. Arkadaşınızın bununla ilgili size bir şey söylemesin diye kendi kendinize dua ediyorsanız. Ama yakalandınız ve size bunun manasını soruyor. Tabi kaçamak cevap vereceksiniz, ama içinizden, arkadaşınızın sırtını dönmeden önceki istediklerinin ‘’ Bir hayal kırıklığı ve işittiğim en aptalca şey diye geçireceksiniz. Evet gerçekten böyle geçirirsiniz. Bu duygu tenezzül edip etmeme duygusu ile alakalı bir olgudur.

Eşinizle tartışmak zorunda kalırsanız eğer, ona katılmadığınız konularda yukarı bakın belki bunu affedebilir ama asla gözlerinizi devirmeyin. Bunu bir hakaret olarak algılar. Gözlerin dönmesi ne demek? Bu göz küresinin aşırı hareketidir. Fırıldak gözlerde denir. Burada kişi gözleri ile ya karşılaşmak ya da uzak kalmak için başka birini arıyor. Ya söylediklerinizle ilgilenmiyor. Ya da sizden kaçmak için fırsat kolluyor. Böyle bir durumda kişi size sohbeti artık bitir ilgilenmem gereken başka meseleler var demektedir.

Gözler, sözsüz iletişimin en temel unsurlarından biridir. Kişiyi bütünsel beden dilini okurken, en önemli değerlendirdiğiniz ögedir. Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi