Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

GRİP AŞISI ve ANTİVİRAL İLAÇLARLA İLGİLİ, BİLMEK İSTEDİKLERİMİZ!

GRİP AŞISI ve ANTİVİRAL İLAÇLARLA İLGİLİ, BİLMEK İSTEDİKLERİMİZ!

Bu yazımda da, grip aşısı ile ilgili durumları, halkımızın bilgilendirilebilir ve kolay anlaşılabilir olması açısından soru cevap tarzında yazacağım. İyi okumalar.
Bilindiği gibi, grip aşısı 1940 yılından beri, inaktif virüs aşısı olarak kullanılmakta, 2003  yılında canlı attenüe (nasal sprey) aşı ABD ‘ de kullanıma girmiştir.
 Aşıyı ne zaman yapmalıyım: Aşı sonbaharda, tercihen ekim ayında uygulanır.
Grip Aşısı dozu nasıldır:  Yetişkinlere tek doz; 9 yaş ve altı çocuklara bir ay ara ile iki doz; 3 yaş ve altı çocuklara yarım doz, bir ay ara ile iki kez, intra müsküler yani kas içi yapılır. Her yıl tekrarlanır.
Kimler Aşılanmalı: 50 yaş üzerindeki herkes, 6 aydan büyük, 59 aydan ( 5 Yaş) küçük tüm çocuklar; altta yatan hastalığı olanlar, KOAH, Kanser, Organnakli; KBY( Kronik Böbrek Yetmezliği); Steroit kullanımı; Kalp Hastalığı, DM (Şeker Hastalığı) vb...; Sağlık Çalışanları, Gebeler ve gebe kalacaklar; Morbid Obez olanlar (VKİ>40 ve eşit olanlar); & aydan küçük bebeğe bakanlar, immünosüpresif.(Organ nakli, Kanser vb..) yakını olanlar;  Aspirin kullanmak zorunda olan 6 ay-18 yaş arası kişiler; Bakım evleri; Aşılanmak istyene herkes
Grip aşısı olan yaşlılarda zatürre hastalığında azalma olur mu?: Evet % 30 oranında azalma olur.
DSÖ’nün influenza virüsü ile ilgili raporlaması nelerdir?: Dünya genelinde ortalama, interpandemik influenza yükü: 1 milyar olgu/ Yıl; 3,5 Milyon Ağır olgu/ Yıl; 300.000-500.000 ölüm/ Yıl
Gebelikte Anti Viral İlaçlar Kullanılır mı?: İlaçların, gebelikte, preterm doğum, erken memran rüptürü, malformasyonlar, düşük doğum ağırlığı gibi olumsuz sonuçlar gösterilememiştir.  Gebelere, oseltamivir. Zanamivire tercih edilebilir. Gebelerde, influenza biraz daha ağır seyreder. Dozlar gebe olmayanlarla aynıdır.
Oseltamivire (Anti Viral ilaç), ne zaman başlamalıyım; Tabii ki doktorunuza danışarak ve muayene olmak suretiyle, ateş, kas ağrısı, genel halsizlik, öksürük boğaz ağrısı mevcutsa mümkün olan en kısa zamanda...
Böylelikle antiviral tedaviye erken başlamanın bana ne gibi fayda sağlayacak?: Doktorunuza erken başvurup, teşhis konulduktan sonra, tedaviye erken başlanırsa; Septomların süresi ve şiddeti azalır, hospitilizasyon ( Hastaneye yatış) ihtiyacı olmaz, komplikasyonlar gelişmez, antibiyotik kullanım oranı azalır, viral yayım ve süresi azalır.
Peki, böyle bir süreçte, covid-19 ile İnfluenza ayrımı yapılabilir mi?:  Tabii, yine doktor muayene sonrası, PCR için örnek alınır, oseltamivir başlanır ( Yani grip ilacı-anti viral), sonuca göre Favipravir ( Covid-19 anti virali) eklenir veya eklenmez. Birde, spesifik olmamak kaydı ile, covid-19 daha kuru, influenza daha yaş seyreder.
Kemoprofilaksi nasıl olmalı?: Yani anti viral koruyucu tedavi nasıl olmalı?:  esas olan aile bireylerin aşılanmasıdır. Bunun etkili olabilmesi için, potansiyel temas süreci boyunca hergün, en son temastan 10 (on) gün sonrasına dek alınmalı. Sağlıcakla kalın. (Kaynak:  Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Prof. Dr. Alpay Azap eğitim spotları)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi