Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Toksik insanlar (2)

Toksik insanlar (2)

Yaşantımızda, sosyal medya ile içiçeyiz. Gün geçmiyor ki, gerek televizyonlarda, gerek gazetelerde ve gerekse sosyal medya platformlarında, eşini katleden kocalar, trafikte yol verme kavgasına girip işi silahlı çatışmaya kadar götüren sürücüler, çocukları istismar eden pedofilier olmasın. Evet neden mi bahsediyorum? Tabi ki psikopat insanlardan bahsediyorum. Psikopatlar,yalan ve kandırma konusunda uzman kimselerdir. Asıl amaçları hayatınızı mahvetmek, hayatınızı zindan etmektir.

Psikopatlar  vicdan azabı, üzüntü ve suçluluk  duymazlar. Sahte bir imaj göstergesine sahiptirler. Olduklarından farklı bir kişilik olarak tanıtırlar kendilerini.  Onlar da sevebilir yanılgısına kapılmayın sakın, onlar kimseyi sevmezler. Parayı ve gücü severler. Özellikle güce tapan insanlar onların ilgi alanlarıdır. Onların dikkat çeken bazı özellikleri vardır. Sahte bir imaj takınırlar. Kendilerini biraz abartılı göstermeye meyillidirler. Kimseyi kolay kolay sevmezler; Herşeyi  para olarak görüp, paranın gücüne inanırlar; İstedikleri şey güç, para ve benzeri gayri meşru yollardır. İşin ilginç yanı hayatta ne zaman başarılı olursanız bir anda karşınıza çıkarlar. Onlar bir şekilde sizinle irtibata geçip, sahip olduğunuz gücü, parayı ve güzel şeyleri elinizden almak isteyeceklerdir.

Çok alıngan olabilirler. Eğer hayatınızda karşınıza çıkan kişi çok alıngan ise dikkatli olmanızda fayda vardır. Tekrar karşılaşırsanız, size mağdur edebiyatı yapıp, son davranışınızdan ötürü size, sizi manüple edici sözler söyleyeceklerdir.  Maneviyat ve dindarlık kisvesi ile size takılabilirler. Ama tabi olduğu kitabın içeriğinden hiç haberdar değillerdir. Alıngan olurlar ve birazda hırçınlıkları vardır.

Hayata bakış açıları genelde sabittir. Çoğu zaman şu sözü çok söylerler ’’Kimse bana ne yapmam gerektiğini söyleyemez’. Manüplasyon teknikleri çok iyidir. Sizi farkında olmadan kolayca manüple edebilirler. Aynı  zamanda çeneleri düşüktür. İkna kabiliyetleri çok iyidir. Sürekli topluluk içinde kendilerini çok yüksekte görürler. Nihayi amaçları etraflarını güç ile kontrol altına alabilmektedir. Yalancıdırlar, zalimdirler, saldırgandır, kaprislidirler. Empati yapmazlar. Kendilerini kontrol yetenekleri pek yoktur. Hemen agresifleşirler. Acımak ve pişmanlık lugatlarında yoktur. Utanmazlar dır ve çok kibirlidirler. Albenileri vardır. Çıkarı olmazsa kimseyle iletişime geçmezler.

            Peki bunlara karşı biz ne yapabiliriz? Unutmayalım ki iyi bir manüplatördürler. Bu tür insanlara zayıf noktalarımızı pek göstermemek gerekir. Eğer bu zayıf noktalarınızı size karşı kullanıyor ve sizi nefret sahibi, öfkeli biri haline getirmişse savaşı hemen hemen kazanmışlar demektir. Unutmayın insanlık tarihinde en zalim suçlular psikopatlardan çıkar. Tabiki bütün psikopatlar suça meyilli değillerdir. Ama onlar, aile babası, sizin dostunuz, patronunuz, siyasetçi, her meslekten bir insan olabilir.

Bir psikopata karşı yapabileceğiniz en iyi şey nedir biliyormusunz? Kayıtsız kalabilmek. Kayıtsızlık onu görmezden gelmek değildir. Sadece, yokmuş gibi davranmaktır. Bu hususta Edgar Allan Poe’ nin isterseniz ne dediğine bakalım. ‘’ Birinin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlamak, belli bir andaki düşüncelerini tartmak istediğimde, yüzümdeki ifadeyi mükkün mertebe onun ifadesine uydururum ve o ifadeye göre zihnimde ya da kalbimde oluşan düşüncelere, duygulara bakarım. ‘’  Dikkat ederseniz empati yapmanın alasından bahsedilmiş. Eğer hayatınıza bir psikopat girdiyse bilin ki ona siz müsade etmişinizdir. Tanımadığınız  bir insanla karşılaştığınızda ilk beş dakika çok önemlidir.

İlk karşılaştığınız kişiye, hemen güven duymaya bilirsiniz ama bu konuda aceleci olmayın sadece belirli nedenler edinmişseniz sadece basit bir sınır koyun ve bekleyin. Zeten psikopatları, bu yazıyı okuduktan sonra az çok tanıyacaksınız. Onlara kayıtsız kalın ve kendi hallerine bırakın, zaten kendi kendilerine mahv olacaklardır. Esenkalın. Tufan SOYDABAŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi
SON YAZILAR