Toksik İnsanlar (5)
Hayatımızda agresif insanlar mutlaka vardır. Örneğin trafikte giderken özellikle kendi arabasının penceresinden, “Kim verdi sana ehliyeti sersem herif” diyen, şahıslarla elbette çok karşılaşmışızdır. Sadece trafikte değil, hayatımızın bir çok yerinde bu tür şahıslar oldukça fazladır. Bunlar sizin moralinizi demoralize eden şahıslardır. Bir anda içinizdeki pozitif enerjiyi alır götürürler. Bunların dağarcığında baskın kelime “Hayır” dır. Bu kelime adeta onlara güç kuvvet verir. Siz ağzınızla kuş tutsanız da bunlar size hayır diyecektir. Bu kişiler saldırgan ve kırıcıdırlar. Kendilerine güvenleri yoktur. Zaten bunları bastırmak için agresifleşirler. Bağırırlar, dillerine hakim olamazlar, sizi sürekli aşağılamak isterler. Aslında sizi aşağılayarak, sizin değersiz olduğunuza ve kendisinin herşeyi yapabilecek kudrette ve yetilerde olduklarına inandırmak isterler.
Bu agresifler karşısında sizin klasik yaklaşımınız şudur. “Ne yaptım ki ben?” demenizdir. Merak etmeyin siz bir şey yapmadınız sadece, sözlü şiddete maruz kaldınız. Bu tür sözlü şiddete başvuranların özelliği, hiddetli olmaları, dengesiz, sizi manüple etmiş olmalarıdır ve aynı zamanda saldırgandırlar. Bu kişiler bir gün A dediklerine ertesi gün B derler. Bir işi yerine getirirsiniz, yaptığınız iş neredeyse kusursuzdur. Ama gelin görün ki saldırgan amiriniz, daha iyi yapabilirdiniz der, üstelik bunuda daha aşalıyıcı bir ses tonu ile söyler.
Peki bu tür kişilere ne tür bir maniplasyon taktikleri uygulayabiliriz: Bu kişilerin evveliyatını bildiğinizden öncelikle dediklerine takılmamak ve sakin olmak gerekir. Siz karşı bir şey söylerseniz o mutlaka savunmaya geçecektir. Bunu unutmayın. Bu kişiler sevilmediklerini pekala bilirler. Bu yüzden sözlü ve hatta fiziksel şiddete baş vurabilirler. Bu yönden uyanık olun. Öfkeli ise sizden de öfke bekler. Ne kadar karşı argümanlar üretsenizde onlar size “Kimse bana ne yapmam gerektiğini söyleyemez” diyeceklerdir. Buna şaşırmayın. Mümkün mertebe çatışmaya girmeden olaylara sakin kalırsanız sonrasında bir çözüm yolu bulmanız kolaylaşacaktır. Bu tür insanları, hal hatır sormak, merhaba nasılsınız, demek ve biraz da pohpohlamak çok etkili olacaktır inanın
Bu insanlar adeta hayır kelimesinin çemberinde yaşarlar. Ne söylerseniz söyleyin genelde aldığınız cevap hayırdır. “Size yardım edeyim mi?” deseniz bile aldığınız cevap hayırdır. Tabi ki karşınızda ki şahıs ses tonu ile de sizi manüple edecektir. Böyle kişiler karşısında, bunların beyanlarına kesinlikle katılmasanızda, onun dedikleri ile hemfikir olduğunuzu ifade etme taktiği işe yarayabilir. Böyle durumlarda konuşurken bir kaç saniye öncesine dönüp, gayet sakin bir ses tonuyla “Bana anlatmak istediğin” gibi bir cümle ile başlamak onun anlatmak istediklerini kavradığınızı belli etmek iyi bir strateji olabilir. Akıllıca bir cevap, saldırıyı bertarafa edebilir. Mesela ilkin saldırgan bir söze ve tavra karşı alakasız bir cevap verebilirsiniz. Şöyle ki; “Bu mostralık giysileri giymeyede amma meraklısın ha!”’ dese ona “Ak akçe kara gün içindir” deyin oda “Ne alakası var şimdi” dediğinde “Erken kalkan yol alır” gibi tekrar alakasız bir cümle kurun. Onun amacı bellidir. Sizi öfke çemberine çekip manüple etmek. Mümkün mertebe bundan kaçınmak lazım. Yukarıdaki taktiksel davranış ilk başlarda işe yarayabilir.dinginlikte ve sakinlikte kalmaya çalışarak, daha net ve sağlıkıı kararlar verebilirsiniz. Bunun önemi büyüktür.
Rick Kirschner ve Rick Brinkman “Zor İnsanlarla Başetme Yolları” isimli katbında şu tavsiyelerde bulunur: 1. Ses tonunuza dikkat edin, 2. Olumlu niyetinizi belli edin. 3. Sözünüzü keserse nazikçe araya girin. 4. Kendi doğrunuzu söyleyin 5.Dinlemeye hazır olun.
Sağlıcakla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.