Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Yaşam Koçluğu (3)

Yaşam Koçluğu (3)

İyi bir Yaşam Koçunun, temel özellikleri neler olmalı, gelin bunlarada kısaca değinelim:

Pozitif olmalı. Bu gerçekten de önemlidir. Olaylara bakış ve yaklaşım tarzı ile devamlı olumlu olmalı ve bu hizmeti alan kişininde, kendi iç dünyasında, olumlama yapmasına katkıda bulunmalıdır.

Bilgiye aç olmalı; Yaşam Koçu, herne kadar koçluk becerelerinde bile en üst düzeyde olsa bile, kendisi hiçbir zaman bunun eyyamcılığını yapmamalı, öğrenme haznesini hem kendi ve hemde dokunabildiği insan hayatları için gelişime her zaman için açık tutmalıdır.

Olabildiğince yargısız ve tarafsız olmalıdır. Yani objektif olmalı. Güvenilir olmalı, olabildiğince bu güveni karşısında kine hissettirmeli. Uyumlu olmalı. Sosyal mesafeyi korumalı, bunu özellikle oturumlarda yapmalı. Dinlerken karşılıklı oturmak ve biraz da öne eğilmek onu nekadar önemsediğinin bir sonucudur.    Empati yeteneği yüksek olmalı. Zira insan karşısındakinin hislerini duygularını anlaşılabilir kılmak için, onu yerine kendini koyabilme becerisi ne kadar yüksek olursa o derece koçluk hizmeti alan kişiyi daha iyi anlar. Motivasyonu yüksek olmalı, bu niçin önemli? Şunun için: Yaşam Koçluğu icra etmek, becerilerinin gelişmesi ve hizmeti alan kişiyi hedeflere yönlendirebilme kabiliyiyetidir.

Problem çözme becerisin sahip olmalı ve çözüm odaklı olmalı. Çözüm odaklı olmak, problemi hemen hemen halletmek demekle eşdeğerdir. Yani şu soruyu kendi kendine sormalıdır . Seni hedeflerine ulaştırmaya engeller nelerdir.? Bunlar aynı zamanda motivasyon eksikliğinede neden olan unsurlardır. Yaşam koçu, bu engellerin neler olduğunu güçlü soruları ile ortaya çıkarır. Neticede bu engelleri kaldırma yönünde kişinin motivasyonuna katkıda bulunur. Bu daha çok eğitim koçluğunda da karşımıza çıkar. Özellikle sınavlara hazırlanan gençlerimizin bilinç altında motivasyon eksikliğine ve hedeflere ulaşmasında engellerle karşılaşan, belkide ailesine açamadığı yada çekindiği konuları bulup ortaya çıkarır ve bununla birlikte bu engelleri ortadan kaldırma yoluna gider. İşte çözüm odaklı olmak bu demektir.                Sabırlı ve pratik olmalı. Buda Yaşam Koçunun önemli özelliklerinden biridir. Zira iyi bir yaşam koçu karşısında kini sabırla dinlemelidir.

Koçluk alan kişi ile özel bir ilişkisi olmamalı. Bu hem etik değil dir ve hemde çözüm odaklı olamaz. Zira, Yaşam Koçunun böyle bir durum karşısında yapacağı en akıllıca iş koçluk ilişkisini sonlandırmak, başka bir yardım alabileceği kişiye yönlendirmektir. Yaşam Koçu aynı zamanda içten ve dürüst olmalıdır. Yaşam koçu yönlendirici olmalı, ve en önemliside, hizmet alan kişinin kendi problemlerini çözebileceğine inanmalıdır.

Bir Yaşam Koçunun Duruşu da çok şey anlatır, peki nasıl bir duruş sergilemeli?: Çok kısa bir kaç özellik yazarsak; Güler yüz, kendinden emin, ses tonunu çok iyi kullanabilen, tutamayacağı sözleri vermeyen, giyim kuşamına özen gösteren, koçluk alan kişinin ne istediğini iyi anlayabilen, seans sürelerine dikkat eden, koçluk alan kişi ile senkonize hareket edebilen, koçluk alan kişinin sözünü kesmeyen onun kendini anlatabilmesine herzaman için fırsat tanıyabilen, çok konuşup koçluk alan kişinin ne dediğinini kaçırmayan- ki özellikle bazı ayrıntıları fark etmek, çözüm odaklı olabilmede fırsat oluşturabilir- bir duruş sergilemedir.

Problemleri farklı bakış açıları ile daha iyi kordine edebiliriz. Bence sorunların hallinde, tek taraflı kalıplaşmış bakış açıları çözümalanında daha kısır kalıyor. Farklı bakış açılarından, bakabilme yetisini kazanmak, sorunları halledilmesinde, çok önemli bir merhale kazandırıyor. Benim özellikle yaşam koçluğunda  bunun eğitimini alırkende en çok dikkat ettiğim şeydi, eğitimlerde bu bana çok şey kazandırdı, hakeza hedefe odaklanma, hedefe ilerken motivasyonun kaybetmeme  sorunlara karşı çözüm odaklı olma bunları bu eğitimleri alabiliyor ve karşınızdakinin hayatına pozitif katkıda bulunuyorsunuz.

Ne mi kazanıyorsunuz? Hayatınızda kazanabileceğiniz en değerli şeyi yapıyorsunuz.; kişisel Gelişiminize yatırım yapıyorsunuz, işte buna paha biçemezsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi