Türkan Yılmaz

Türkan Yılmaz

Santiago olmak ya da olmamak

Santiago olmak ya da olmamak

Bir düşü gerçekleştirme olasılığı yaşamı ilginçleştiriyor.”

Simyacı, Brezilyalı Yazar Paulo Coelho'nun yazdığı ve yayımlandığı yıl olan 1988'den bu yana eleştirmenler tarafından sıkça değerlendirilen roman…

Etkileyici hikayesi, sade anlatımı ve derinliğiyle Simyacı, dünya klasiklerinin en sevilen eserlerinden biri...

Yayımlandıktan kısa süre sonra 42 ülkede basılan ve 26 dile çevrilen eser, 1996’dan günümüze Türkiye’de de en çok okunan romanlar arasındaki yerini koruyor.

Bu olay Latin Amerika'da Gabriel García Márquez'den bu yana görülmemiş bir olay…

Roman, yüreğinde çocukluğunu yitirmemiş olan okurlar için bir klasik kimliği kazandı.

İspanya'dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinin hazinesini aramaya gelen Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının felsefi öyküsü anlatan kitap, 1996 yılından bu yana Türkiye'de de çok okundu.

Bir büyük Doğu klasiği olan Mevlânâ'nın ünlü Mesnevîsi’nde yer alan bir küçük öyküden yola çıkarak yazıldı.

Simyacı'nın dünya çapında bu kadar satmasının sebebi belki de kılavuz olma ve nasihat verme niteliğinin ön planda olmasıdır.

Eseri sadece iki haftada yazmış olan Paulo Coelho; “Ruhumda yazılı olduğu için bu kadar kısa sürede yazabilmeyi başardım” diyor. Kitap nasıl bu kadar kısa zamanda yazıldı bilinmez ama milyonlarca kişinin ruhuna dokunduğu kesin…

Konusunda inanç, simgeler ve aşkın birleşimi ile kendi benliğini arayan Santiago’nun muhteşem serüvenini ele almış.

Maddi alemden, manevi aleme geçişi ele alan büyük farkındalık yaratan eser, bakış açınızı değiştirmek için eminim fayda sağlar.

Okur için kitabın sonu büyük bir merak konusu olsa da, yazar ana fikir olarak hayatta sürekli aradığımız mutluluğun aslında hep içimizde ve yanı başımızda olduğunu, onu bulduğumuzda hayatın tadına varacağımızı ve asıl mutluluğun çabasız sadelikte halihazırda bulunduğunu, sadece bunu görebilecek iç huzura ve dinginliğe erişmemiz gerektiği ile ifade ediyor.

Hayattaki mutluluğumuz bazen bize çok uzak gibi görünse de, aslında çok yakınımızda olabilir. Bunu geç de olsa anlamak, bize hayatın tadına varmamızı sağlayacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkan Yılmaz Arşivi