Uğur Özteke

Uğur Özteke

Para İnsanın Canından Önemlidir(!)

Para İnsanın Canından Önemlidir(!)

Haftanın ilk günü çok farklı konulara değineceğimiz için hemen yazımıza başlıyoruz.

 

DÜNYANIN KONUŞTUĞU RÖPORTAJ

Yabancı dilim çok kötü olduğu için sadece Avrupa’daki dostlarımın okuyarak bana gönderdikleri Der Spiegel Dergisinin kapak röportajının ana hatlarını size sunmak istiyorum;

 

Para İnsanın Canından Önemlidir(!)

 

Para İnsanın Canından Önemlidir(!)

 

Para İnsanın Canından Önemlidir(!)

 

Almanya’daki dostum hafta sonu okuduğu röportajın özetini şöyle yapıyordu; 

“Bütün Almanya bu röportajı konuşuyor. İşte söyleşinin ana unsurları;

-20 yıllık bağışıklık sistemi ile uğraştıkları için aşıya yönelmişler.

-Aşıya herkes ulaşabilecekmiş. 
-Tek korkuları ise yaptıkları işin politikaya alet edilmesi imiş.
-3 yıl önce kanser aşısı için olumlu yol katetmişler ve 2023-2024 yılında kanser aşı için güzel haber verebileceklermiş.
-Mayıs 2020’de Cambridge’den yarışma ile 100’ün üzerinde yeni uzmanları istihdam etmişler. Bu tamemen kanser aşının AR-GE’si içinmiş.
-Şirketlerinde 60’ın üzerinde farklı ülkeden uzman çalışıyormuş.

............

Lafı uzatmayacağım. Anlayan anlamıştır diye düşünüp noktalıyorum.

******

İŞÇİLER UĞUR BAŞKAN’A MİNNETTAR OLMALI

Biz dünyadan yine kendi küçük dünyamıza dönelim.

Konya’mızda özellikle de belediye çalışanlarının aylardır gündeminde bir konu vardı. Ve en nihayetinde gündemi meşgul eden toplu sözleşme imzalandı. Süreç başında Uğur İbrahim Altay Başkan’a sorduğumda “Bu bizim aile meselemiz kimseyi kırmayız ve gücümüz nispetinde çalışanlarımızın refah seviyesini artırmak için çalışırız” demişti.
Süreçte belediye yetkilileri hiç konuşmadı. Çok zorladık başaramadık. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı dostum Ahmet Bilgiç sadece bir kez sosyal medyadan paylaşım yaptı. “Bugün Ankara ve Adana’da en düşük ücret 3.100’ü alkışlayanlar geçen hafta Konya’da en düşük 3.425 olan teklife az diyordu”.

Anlaşma şartlarına bakınca rakamın daha da yukarı çekildiği ve hatta temmuz ayında ek 150 lira daha ücret zammı uygulandığını gördük. Açıklamaya göre 1 çocuklu çalışan net 3.452 lira alacak. Çocuğu fazla olan ve farklı görevlerde olanlar daha yüksek maaş alacak. Allah bin bereket versin. Ayrıca işçilerden aylık kesilecek sendika aidatını da Başkan Altay “işçi arkadaşlardan kesmeyin biz ilave verelim” demiş ve öyle de olmuştu.
Başkan Altay, taşeronların belediye işçisine geçişlerinde ve mevsimlik çalışanların yıl boyu çalışmasında da ilk davrananlardan olmuştu. Binlerce belediye çalışanının başkana dua ettiğini ve dahası bu zor dönemde kendisine minnettar olmaları gerektiğini düşünüyorum. Gelen bazı mesajlarda da başkana teşekkür ediliyordu.
Uğur ibrahim Altay kurum içi iş barışını çok önemsiyor. Her kademede çalışanlar için “benim ailem” projesini de başlatmıştı. Selçuklu Başkanlığı döneminden bu yana dahası kendisini tanıdığıma inandığım günlerden bu yana Sayın Başkanın farklı yenilikleri 2021 yılında gerçekleştireceğini düşünüyorum.

Bakın yakın zamana kadar bizde hep işçi kardeşlerimizden olduk. Onların sesi olmaya çalıştık. Şimdi söz sizlerde değerli kardeşlerim. İnanın çok şanslısınız. Sadece bu şehirde yüzbinlerce insanın sizin yerinizde olmak için can attığını biliyorum.
Şimdi çalışanlara düşen bunun hakkını vermek ve daha fazla fedakarlıkla gayret göstermektir.
Sözleşme sürecinde başkanın konuşmaması ve bunu aile meselemiz demesi olası dedikoduları önledi. Biz gazetecilere de fırsat vermedi Başkan. Sendika da açıklamasında başkana teşekkür etti. Sosyal medyada belediyede dahi çalışmayanların yazıp çizdiklerine de kulak asmayarak çalışanları töhmet altında bırakmadılar. Basın Yayın Daire Başkanı Ahmet Bilgiç’e bu konuyu sorduğumda “süreçte arkadaşlarımız zarar görmesin hassas davranıyoruz” demişti.
Bence sözleşme süreci başarıyla yürütüldü ve sonuç tatlıya bağlandı. Her iki tarafa da hayırlı olsun. Uğur Başkan yine sessiz sedasız, reklamsız bu işte devrim yaptı.

******

YENİ MODEL CORONA VİRÜSÜMÜZ HAYIRLI OLSUN

İngiltere’den çıktı yola bizim şehirlere kadar geldi. Hadi bakalım hayırlı uğurlu olsun. Önce hemşerimiz Sayın Sağlık Bakanı Koca, İngiltere'den Türkiye'ye giriş yapan 15 kişide mutasyonlu corona virüsü tespit edildiğini açıklayarak durumun kontrol altına alındığını söyledi ve “İngiltere’den yurda girişler tamamen durdurulmuştur” ifadelerini kullandı.

...........

Hep yazdım hep söyledim ve hep aynı yerdeyim. Türkiye bu pandemi sürecini dünyada en güzel şekilde yürüttü. Amma velakin birkaç yerde de çataldan golü yedik. Bunlardan birisi Türkiye’den çıkacak her insanımız için dünya test isterken biz Türkiye olarak özellikle turizm aylarında sırf para gelsin diye kapıları sonuna kadar açtık virüslü virüssüz 77 milleti bağrımıza bastık. Hâla öyle içim yanıyor ki yahu Allah’ın Suudi Arabistan’ı ülkesine girecek Türk’ten test istedi. Bizim insanımız bu kadar mı değersizdi?

Şimdi İngiltere...

Yahu olay patladığı an niye açtık hâlâ buradan gelen insanlara kapımızı. Ben sadece 15 kişi olduğuna inanmıyorum. Çünkü bu konuda inancımın bir yerini deldiniz. 

******

GARİP BAĞ-KURLUNUN CANI MI ÇIKSIN?

 

Para İnsanın Canından Önemlidir(!)

 

Dün bir okurumuz bunu bana gönderdi. Muhasebe ekonomi konusunda zır cahil olduğum için bir şey anlamayınca yazışmaya başladık.

Sonuç şu

4 yılda esnafın ödediği Bağ-kur primi %100 artmış.

2017’de 524 TL olan en düşük Bağkur ödemesi 2021’de 1055,36 TL olmuş.

Vay anam vay.

Siyasiler bu iş demeç vermekle olmuyor. Bakın rakamlar ne diyor.

******

BU VEBALDEN KURTULAMAZSINIZ

Türkiye’de son olarak yılbaşı gecesi üzücü bir olay yaşayan Galatasaraylı futbolcu için yine bir acı gerçek gündeme geldi. Geldi geliyor derken bence yine hasır altı edildi. Bu vesile ile Galatasaray camiasına bir kez daha geçmiş olsun derken konuya geçelim. Konu şu baylar, bayanlar.

İsteseniz de istemeseniz de, kabul etseniz de etmeseniz de bizde insanın ve insan sağlığının önemi hep paradan sonra gelmiştir gelmeye de devam edecektir.

Bu futbolcu havai fişekten nerede ise göremez hale geldi ya.

Bakın koskoca dünya kulübünün başkanı Sayın Cengiz şunları kameralara karşı söylüyor;

“Bu patlayıcılar çok kolay elde ediliyor. Beni şaşırtan bu tip maddelerin peynir ekmek gibi satılması. Bu beni biraz düşündürüyor. Bu konuda devletimizin gereken önlemleri alacağına inanıyorum.”

...........

Hiç kusura bakma Sayın Başkan Cengiz, bu ülkede her yerde bu iş peynir ekmek gibi satılıp her isteyen kafasına göre ister bahçesinde ister asfaltın kenarında patlatırken nerede idiniz?

Yüzlerce siyasetçimiz bu güne kadar bu lobiye göz yumarken şimdi Galatasaraylı bir futbolcu yaralandı diye mi ayağa kalkacak?

Geçin oradan.

Bu sektörde bir para dahası servet işidir.

Ölen ölür kalan sağlar bizimdir!

Tabii bu işin vebali sevabı günahı da bu işe yasal düzenleme getirmeyenlerindir.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Bazı kapıları kapayın gururunuzdan dolayı değil. Artık hayatınıza uygun olmadıkları için.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Sokağa çıkma yasağında aile boyu eşofmanlarla yol boyunca yürüyüş yapmadığımız zaman kendimizi akıllı ve sportmen sanmadığımız zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Özteke Arşivi