Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Yaz Meyveleri

Yaz Meyveleri

Birbirinden güzel yaz meyvelerine hayır diyemeyenler burada mı? Hiç şüphesiz meyveler hem yaz aylarının hem de günlük beslenmenin olmazsa olmazlarından… Bağışıklık sistemini güçlendirici, sizi daha dinç ve zinde tutmaya yardımcı, vitamin ve mineral desteği, su içeriği, lif oranı ve daha birçok sebepten dolayı gün içerisinde beslenmenizde yeterli miktarda meyveye mutlaka yer vermelisiniz. Ancak her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmadan meyve tüketiminde de porsiyon kontrolü çok önemli. Sağlıklı besinleri fazla miktarlarda tüketmenizin, kilo olarak sizlere geri dönebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden meyve tüketiminizi yeterli miktarda tutun.

Meyve tüketirken tek bir çeşit meyve tüketmek yerine kavun, karpuz, erik, kiraz, kayısı gibi daha birçok yaz meyvesini çeşitli tutarak tüketmeye özen gösterin. Meyve tüketiminizi ara öğünlerde de yapabileceğiniz gibi meyvelerin yanına peynir ve tam tahıllı ekmek ekleyerek ana öğünlerde de yapabilirsiniz. Herhangi bir hastalığınız olmadığı halde meyve tükettikten hemen sonra acıktığınızı düşünüyorsanız meyve tüketirken yanına peynir, yoğurt, süt, ayran, kefir, ceviz içi, çiğ badem, fındık içi gibi protein içeren besinlere de yer vermeniz acıkma sürenizi uzatıp, kan şekerinizin dalgalanmasını önleyecektir. Aynı şekilde insülin direnci, şeker hastalığı gibi hastalıklara sahipseniz ara öğünlerinizde meyveyi tek yemek yerine yanına süt/yoğurt/ayran grubundan birini ya da ceviz/fındık/badem grubundan birini tüketerek kan şekeri dalgalanmalarınızı daha düzenli bir hale getirebilirsiniz.

Artan hava sıcaklıklarıyla beraber soğuk içecek tüketimine özellikle taze sıkılmış ya da ambalajlı meyve sularına karşı olan eğilim arttı. Meyveyi çiğ ve taze tüketmek, meyvenin suyunu içmekten daha doğrudur. Çünkü taze meyve ile birlikte, meyvedeki posa da alınmış olur. Sıkma meyve sularında bu durum pek mümkün değildir. Ayrıca normal şartlarda bir porsiyon meyve tüketebilecekken bardağın büyüklüğüne göre değişmekle beraber meyve sularında en az 3-4 porsiyon kadar meyve tüketiminiz olacak, bu durumda daha fazla enerji alımınıza yol açacaktır. Lezzetli mi lezzetli mevsim meyveleriyle şeker oranı çok düşük ya da şekersiz bir şekilde kompostolar yaparak da beslenmenizde çeşitlilikler sağlayabilirsiniz.

Porsiyon kontrolünü sağlayarak yeterli miktarda meyve tüketeceğiniz sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR