Yeliz Arda

Yeliz Arda

ÇOCUKLAR TATİLİN KEYFİNİ ÇIKARIN!

ÇOCUKLAR TATİLİN KEYFİNİ ÇIKARIN!

Anne ve babalar dikkat!

Başarılı ve zayıf karnede bu hatalardan kaçının!

Milyonlarca öğrenci yarıyıl tatiline girerken, anne babalar olarak karneye vereceğiniz tepkiyle şimdi sizin sınavınız başlıyor!

Kıyaslamak, dinlemeden yargılamak, ceza vermek, ‘tembelsin, başarısızsın’ gibi etiketler yapıştırmak, ses tonunu yükseltmek ya da umursamaz davranmak! Herhangi bir başarısızlığınızda sizin için çok önemli birinin bu tür tepkileri verdiğini düşünün, ne hissedersiniz? İlk söyleyeceğiniz; kızgınlık ya da kırgınlık olacaktır öyle değil mi?

İşte bu hisler çocukların çok daha yoğun hissettiğini ve daha kötüsü, sadece bir duygu olarak yaşamayıp bu duyguyu genellediklerini belirtmek isterim. Ailesinden karnesine bu tür yaklaşımlarla karşılaşan çocuk ister istemez kendisini reddedilmiş, dışlanmış ya da sevilmeyen, değersiz bir birey olarak hissedebilir.

Bu duyguları yaşayan çocukların da başarı ihtimalini değil, başarısızlık ihtimalini artıracak olacağını hatırlatmak isterim. Dolayısıyla çocuğun duygusal veya fiziksel olarak aileden uzaklaşmasına neden olur.

ÇABASINI TAKDİR EDİN, POZİTİF ÖZELLİKLERİNDEN BAHSEDİN!

Çocuğa doğru yaklaşımda ikinci adımda; kucaklayıcı olmak, çabasını takdir etmek, pozitif noktalarını dile getirmek, aynı zamanda geliştirebileceği yönlerini göstermek çok önemli. “Sen benim için çok değerlisin, sonuç ne olursa olsun benim sana karşı olan sevgim hiç değişmeyecek. Odaklandığında, çabaladığında çok güzel şeyler yaptığını görüyorum, yeterince çabaladığında elinden geleni yaptığında çok daha iyi sonuçların olacağına da inanıyorum. Gel bir sarılalım, önümüzdeki dönem yepyeni bir dönem, onunla ilgili neleri daha farklı yaparsak sonuç daha farklı olur biraz onun hakkında konuşalım” şeklindeki yaklaşımın daha yapıcı ve kucaklayıcı olacağını söyleyebiliriz.

YARGILAMADAN ÖNCE DÜŞÜK NOTLARIN NEDENİNİ BULUN!

Çocukla iletişim kurarak, öncelikle iyisiyle kötüsüyle bir dönemi bitirmiş olmasını kutlamak, hemen ardından da karnesindeki zayıf notları yargılamadan bunların nedenini bulmaya çalışmak çocuğun ailesiyle olmasının kendisine güven vereceğini unutmayın. Aile çocuğa “İyisiyle, kötüsüyle koca bir dönemi bitirdin, zorlandığın noktalar da olmuştur, keyif aldığın noktalar da. Bir dönemi daha bir sürü tecrübeyle bitirdiğin için seni tebrik ediyorum. Hadi biraz bu dönemi değerlendirelim, karnendeki notların beraber üstünden geçelim. Burada diğer notlarına göre biraz daha düşük olan birkaç ders görüyorum, sence neden böyle olmuş olabilir? Sence bunu nasıl geliştirebilirsin? Biz ebeveynlerin olarak sana nasıl destek verebiliriz?” şeklinde çocuğumuza yaklaşmak daha doğru olacaktır.

aa-20230120-30040416-30040413-duzcede-okullarda-karne-heyecani.jpg

ÖNERİSİNİ SORUN VE ANLADIĞINIZI GÖSTERİN!

Bir sonraki aşama ise, bu güzel günlerin tadını çıkarabilmek için bir tatil planı hazırlamaktır. Çünkü kısa bir tatil de olsa öğrencilerimiz birçok farklı etkinlik yapabilirler. Ancak buradaki tatil anlayışı şehir dışına gitmek, ülke dışına, kayağa gitmek anlamına gelmemekte. Tatil, her gün yapılan rutinin dışına çıkmaktır. Bu şekilde “zihinsel dinlenme” gerçekleşir. Öğrencilerimiz hem bedensel ve zihinsel olarak dinlenmeli hem de öğretmenlerinin verdiği pekiştirme çalışmalarını yerine getirilmelidirler ki burada önemli olan soru cevap veya testlerden uzak, roman, hikâye, şiir, gazete okumak, film izlemek, sahne performanslarına katılmak, spor karşılaşmalarını takip etmek, kısacası sosyal yönlü gelişmektir.”

Çocuğa tatile başlayacağını ama bu düşük gelen derslerle ilgili küçük adımlarla çalışmaya başlaması gerektiği anlatılıp, önerisi alınmalı. Bir dönem boyunca yoruldun, tatile de ihtiyacın var, hadi gel tatilin planını birlikte yapalım, neler yapmayı düşünüyorsun? Düşük derslerle ilgili konu tekrarlarına da vakit ayırmak yeni dönem için güzel bir başlangıç olur.”

Tatilin hangi aşamasına konu tekrarını koymayı tercih edersin?’ şeklinde ana çerçeve belirlenip seçim hakkı çocuklara bırakıldığında anne babanın işi daha kolay ve daha motive edici olacak, özgüven ve sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayacaktır.

BAŞARILI KARNE KARŞISINDA TEPKİLERİNİZİ ABARTMAYIN!

Peki başarılı hatta fazlasıyla iyi bir karne karşısında tepkiler nasıl olmalı? Çocuğa abartılı hediyelerden ve ‘zekisin’ gibi etiketlerden, övgülerden uzak durmak gerekir. Abartılı tepkiler de “Bu durum hediye için çalışmaya ya da ‘Zaten çok zekiyim’ mesajıyla çabasının azalmasına sebebiyet verebilir. Yapmanız gereken; takdir etmek, çabasını gördüğünüzü ve gurur duyduğunuzu söylemek, başarıya ulaşmasında etkili olan faktörlerin üzerinden geçmek, bu başarının ona nasıl hissettirdiğini konuşmak ve sarılarak ya da beraber yemeğe giderek başarısını kutlamaktır. Bu tutum çocuğunuzun başarısının devamlılığını sağlamak için ideal olacaktır.”

Karnenin zeka göstergesi ya da hayat başarısı göstergesi olmadığının unutmaması gerektiğini “Karnenin sadece bir dönemin ya da bir yılın özeti olduğu” hatırlanmalı ve çocuğa da hatırlatmalıdır. Böylelikle çocuğunuzun yeni döneme yepyeni bir başlangıç yapma ihtimalini de artırmış oluruz.

SON OLARAK;

Aile içi iletişimi artırmak için büyükleri ziyaret etmek, ortak alanlarda birlikte etkinlik yapabilmek, doğa yürüyüşü, açık hava etkinlikleri, çocuğun kişisel gelişimine katkıda bulunacak kültürel geziler planlamak çocuğunuzun tatilini verimli geçirmesini sağlayacaktır. Elbette çocuğunuzun akranları ile de vakit geçirmesine izin vermek, sosyal ortamı sağlamak çocuğunuzun sosyal, zihinsel ve ruhsal gelişimi açısından son derece önemli olduğunu unutmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeliz Arda Arşivi