Yeliz Arda

Yeliz Arda

Kendinizden Vazgeçmeden Ait Olabilmeyi Başarabilmek

Kendinizden Vazgeçmeden Ait Olabilmeyi Başarabilmek

Yaşamda çoğu kişinin tek bir hedefi vardır; kabul görmek, onaylanmak ve sevilmek. Ancak böyle bir ortamda kendinize ait değerleriniz konusunda sağlam bir duruş sergileyemezseniz, sınırlarınızı belirleyemezseniz toplum içinde giderek yok olmaya başlarsınız.

Hepimiz toplum tarafından kabul görmek ve onaylanmak isteriz. Onaylanabilmek adına toplumumuzdaki bazı kişiler bu durumlara göre hareket etmek, sizi kendiniz olmaktan uzaklaştırmaya başlar. Kendinize ait fikirler üretmiyor ve net düşünceler üzerinde duramadığınızda topluma adapte olur, toplumun içinde yok olursunuz.

Yaşamımızda birey olarak, kendimiz olarak ait olma ihtiyacı duyarız. Bir aileye, bir gruba herhangi bir çevreye. İnsan sosyal varlıktır ve hayatta kalabilmek için birbirimize ihtiyaç duyarız. İçinde bulunduğumuz bu gruplar içerisinde, kendimizi gösterebilmek ve orada insanlar tarafından onaylanmak adına bazen kendi özümüzden uzaklaşacağımız hal ve hareketler gösterme eğiliminde olabiliriz.

Toplum içinde kendinize ait değerleriniz, fikirleriniz ve kimliğiniz konusunda net ve sağlam bir duruş sağlamaz ve diğerlerinden kolayca etkilenerek fikirleriniz bu yönde değişim gösterirse o toplum içinde giderek yok olmaya başlarsınız. Girdiğiniz her ortamda kabul görmek adına, o topluma ait kişilerin düşüncelerini kabul ettikçe ve tıpkı o topluma ait bireyler gibi konuşmaya başladıkça imajınız güvenilmez ve tutarsız bir kişilik olacaktır. Şunu bir düşünün: Her girdiği ortamın fikirlerini benimseyen, kendine ait fikirleri olmayan, her söylenene inanan bir kişiyi siz tanıyor olsanız, bu kişiye ne kadar güvenebilirdiniz?

FİKİRLERİNİZLE ORİJİNAL BİLE BULUNABİLİRSİNİZ!

Bulunduğunuz ortam size farklı fikirlerin benimsenmeyeceğini ve eğer farklı davranırsanız kabul görmeyeceğinizi hissettirebilir. Fakat düşündüğünüzün aksine gerçekten başarılı ve orijinal fikirleri olan kişiler dışlanmaz ve hatta farklı fikirleri sayesinde ortamda otorite sahibi olurlar.

Kırıcı ve kaba biri olmanın tabii ki toplumdan dışlanması kaçınılmazdır. Fakat ilgili, saygılı, hoşgörülü olursanız insanlar tarafından sevgi ve saygı görürsünüz. Düşünme tarzınızın, fikirlerinizin orijinal olması ve bu düşüncelerin fayda sağlayan özelliklere sahip olması, yaratıcılığınız ve bunları sağlam net fikirlerinizle ifade ediyor olmanız, sizin kendinize daha da yaklaşmanızı sağlar. Eğer tam tersi bir yerde net değilseniz, fikirleriniz sürekli değişim gösteriyorsa kendinizden dahi emin değilseniz, bu durum bulunduğunuz insanlarda da güven problemi oluşturur.

Net olduğunuz fikirleriniz, kendinize güvendiğiniz bir kişilik yapınız varsa bunun dimdik arkasında durun. İnsanları kırar mıyım düşüncesiyle bunu aktarmaktan asla vazgeçmeyin. Net fikirlerinizin olması, doğruluğundan emin olduğunuz kişiliğiniz ve düşüncelerinizin olması, unutmayın ki sınır çizmenin en güzel yoludur.

FARKLI DÜŞÜNCELERE SAYGI DUYMAYI ÖĞRENİN

* "O olmazsa ben ne yaparım", “o olmadan yaşayamam”larınız olmasın. Duygusal olarak insanlara bağımlı kalmayın. Bu durum hayatınızın tüm gücünü, enerjisini ve kararlarını o kişiye vermekle eşdeğer bir durumdur.

* Hayatınızda hiçbir insan yanınızda sürekli olmayacakmış gibi yaşamınızı devam ettirin. Her zaman yalnız kalabileceğinizi unutmayın.

* İnsanları dinleyip farklı görüşlere saygı duyup empati kurmaya çalışın. Uygun bulmadığımız görüşler bile bizlere farklı bakış açısı sağlayıp olaylara farklı açılardan bakmamıza yardımcı olur.

* “Korkunun ecele faydası yok” demiş atalarımız. Korkmanıza rağmen bazı şeylerin üstüne gidebilmek için çabalayın. Çünkü asıl başarıyı sağlayan, bu gayretinizdir. Bundan dolayı korkularınızın yaşamınızda yön verici olmasına izin vermeyin.

* Size uymayan durumlara sırf karşıdaki kırılmasın diye sessiz kalmayın. Düşüncelerinizi kırıcı olmadan paylaşmayı deneyin. Bu durum sizin daha çok sevilmenizi sağlamaz aksine sizin kullanılmanıza ve bunun sonucunda da kendinizden uzaklaşmanıza yol açar.

* Gereğinden fazla alttan almak, kabul etmek ve kibar olmak kendimize yaptığımız en büyük saygısızlık olur.

* Sürekli olarak insanların size ilgi göstermesini beklemeyin. Bu durumun temeli aslında yeterince değerli ve yeterli hissetmiyor oluştan kaynaklanır. Bundan dolayı ihtiyacınız olan en temel ilgi kendinize olan saygı, değer ve sevginizdir. Kendinize olan şefkatinizdir.

* Yaşamdaki başarısızlıklarınızla ilgili kişileri suçlamayın. Bahaneleri dışarı atmak yerine hatalar, başarısızlıklar hep öğretmenleriniz olsun. Başarısızlıklarınızdan öğrenmeye çalışın.

* Yaşamınızda ne kadar insan olduğu değil, bu insanların size ne kadar iyi geldiği önemlidir. Kalabalıklar içerisinde kendinizi yalnız hissetmenize bile neden olabilir size değer vermeyen kalabalıklar. Bundan dolayı hayatınıza dahil ettiğiniz insanlar konusunda seçici olun. Arkadaşlarınız size, değerlerinize, sınırlarınıza saygı gösterip sizi önemseyen kişilerden oluşsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeliz Arda Arşivi
SON YAZILAR