Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

Güvenin olmadığı yerde (kalpte) korku ve endişe kaçınılmazdır

Güvenin olmadığı yerde (kalpte) korku ve endişe kaçınılmazdır

Geleceği inşa etmek, hayallerini gerçekleştirmek isteyen milyonlarca öğrencimiz için tek bir adımla başladıkları uzun LGS ve YKS yolculuğunda, sınav günü yaklaştıkça öğrencilerimizin kaygı ve korkuları daha da artıyor.

Bu durum doğal olup, öncelikle işin farkında olmak ve ne yapılacağını bilmek te sorunun çözümü için atılması gereken ilk adımdır.

Süreçte yaşadığınız durum, Sınav Stresi ve hissettikleriniz gayet normal bir durum olduğunu öncelikle kabul ederek işe başlayabilirsiniz. Stresinizin nedenini öncelikle kendinize söylemekten çekinmeyin.

Sizin dışınızdan gelecek tepkiler, hayal kırıklığına uğrama/uğratma hissiniz veya diğer durumlar sizde strese sebep olabilir. Bu söylenenlerden hangisi ya da hangileri sizi en çok etkiliyor? Bu soruların doğru cevabı sizde…

Biz eğitimcilerden size sunulacakilk reçete ise olumlu düşünmektir. Çünkü insanlar için geçerli kurallardan birisi de ‘’Nasıl düşünürseniz öyle hissedeceksiniz’’ gerçeğidir.

“Başarısızlık diye bir şey yoktur, sadece sonuçlar vardır.”

Başarıyı hedef alın, mükemmel olmayı değil…

2024 LGS ve YKS 'de başarılı olmak isteyen adayların hem sınav anına kadar iyi bir zaman yönetimine sahip olmaları, hem de moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaları gerekiyor.

Yeterli bir uyku ve sınav sabahı yapılacak dengeli bir kahvaltıdan sonra önem arz eden birkaç konuya da değinmek gerekirse şunları söyleyebiliriz.

-Bir gün önceden hazırladığınız sınav evraklarını kontrol etmeyi ve almayı unutmayınız.

-Anne ve babanızın stres ve kaygı düzeyi yüksekse, sakin bir aile ferdiyle sınava gitmeyi tercih ediniz. Bu durumu onlara söylemekten çekinmeyiniz.

-Sınav yerine en az bir saat önceden gidiniz.

-Sınav öncesi kendinize has belirlediğiniz çözüm stratejisinin dışına çıkmayın.

-Sınav anında heyecanlanmanız durumunda diyafram nefesi almanız ve gevşeme teknikleri kullanmanız faydalı olacaktır.

-İhtiyaç halinde bildiğiniz odaklanma tekniklerini kullanınız.

-Cevabını bilmediğiniz soruları atlayınız.

-Sorulara takılıp kalmak size zaman kaybettirecektir.

-Emin olmadığınız cevapları işaretlemeyiniz.

-Adayların sınavlarda yaptıkları temel hatalardan biri de soruları sıralı çözme alışkanlığıdır.

-Sınavda zor veya kolay soru yok, sadece öğrencinin sınav esnasında algılamadan kaynaklanan ve panik oluşturan sorular vardır.

-Bu soruların zor olarak nitelendirilmesinin gerekçesi sınavın temel mantığıdır. Bu sorularla öğrenciler arasında seçim yapılmaktadır.

-Turlama tekniği sınav esnasında cevabı kolay bulunan soruların hemen çözülüp, zor ve zaman alıcı soruların sonraya bırakılması esasına dayanır.

-Turlama tekniği ile bütün soruları bitirdikten sonra, tekrar başa dönüp yanına işaret konan ve çözülmeyen soruları çözmek adaylara hem zaman kazandıracak hem de panik yapmalarını engelleyecektir.

-Sınavı tam zamanında bitirmeniz gerektiğini, süreyi etkin kullanmanız gerektiğini unutmayın.

-Saat kontrolü yapmanız, süre kontrolü yapmanızda faydalı olacaktır.

Unutmayalım; Kişi için çalıştığından başka bir şey yoktur. Bu süreci iyi değerlendiren arkadaşlarımızın yapacağı tevekkül onları bu stresten ve gerilimden uzak tutacaktır.

Gemilerin ıssız ve karanlık denizlerde, okyanuslarda yolunu bulmasını sağlayan bir ışık kaynağıdır.

Zorluklarla mücadelede aradığın ışık ta senin içinde gizlidir. Asıl kaynaktan seni besleyen içindeki ışığa güven. Unutma! Kadim kültürümüzden bize gelen öğretilerle ‘’Güvenen de, güvenilende’’ senden başkası değildir.

‘’Engeller büyük olabilir, ancak inanıyoruz ki, önceliği kendini feth etme gayretinde olan gençlerimizin yürekleri, karşılaşacakları her türlü engellerden daha büyüktür.’’

Hayat yolculuğunuzda kendi kalbinizin aynasına güvenmeniz dileğiyle…

Sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi