Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

Pandemi Döneminde İhmal Edilmeyecek Bir Konu: “Gençlik”

Pandemi Döneminde İhmal Edilmeyecek Bir Konu: “Gençlik”

Dünya gömlek değiştireceği zamanlarda hadiseler sakınılmaz bir kader halini alırlar…

(Albert Sorel)

Gençlerimiz,  kadim kültürümüzle ve güçlü bir mazisiyle emanet aldığımız ülkemizin kültürel değerleri başta olmak üzere, en temel değerlerini kendinden sonra gelecek nesle taşıması beklenen en önemli varlıklarımız.

Hangi dönmelerde olursa olsun gençlerimizin bozulmalarına neden olan yaşadıkları toplumdan uzaklaş(tırıl)maları, kendi toplumuna yabancılaş(tırıl)malarıdır.

Yapılan bir araştırmada gençlerin değer tercihlerinde dünyevileşme ve bireyselleşmenin yoğun bir şekilde etkili olduğu; özgür olmak, zengin olmak ve şöhret sahibi olmak gibi tercihlerinin ilk sıralarda yer alırken manevi değerlerin de son sıralarda yer aldığı görülmüştür.

Gençler arasında bilinçsiz, sosyal medya ahlakından uzak internet kullanımı her gün daha çok artmakta ve bu durum gençlerin kendi değerlerine yabancılaşmasında etkili olmaktadır. Burada ebeveynlerin ve yetişkinlerin Dijital Okur Yazarlık becerilerinin gelişmemiş olması ve bu kültürün toplumda yeterince yerleşmemesi de yaşanan olumsuzluklarda en önemli etkenlerden biri olarak karşımıza çıkmakta.

Son yıllarda yaşanan hızlı bilimsel ve teknolojik gelişme ve yeniliklerin, toplumumuzun hayat tarzını, aile yaşamını, değer yargılarını etkileyerek bazı değişimlere/dönüşümlere yol açmıştır.

İnternette sıkça karşılaşacağınız bir söz vardır: ‘Tek rakibimiz uykudur.  Biz uykunun dışında her şeyi kendi çıkarımıza kullanırız.

İkna laboratuvarları kuran Google başta olmak üzere, insanları ikna edip çeşitli şekillerde ilgilerini nasıl çekeriz, diye çalışmalar yapan dijital platformlar hız kesmeden çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.  Bütün bu olanlara yönelik hassasiyet boyutları farklı da olsa toplumun değişik katmanlarınca iyileştirmeye yönelik çalışmalar da yapılmakta/gayret gösterilmektedir.

COVID 19 Pandemi süreci ile çok daha belirgin hissettiğimiz, sahip çıkılmazsa şahsiyet olmanın ötesinde bireyselleşme yolculuğuna yönelen/yöneltilen bir nesil bizi bekliyor olacak. Yeni normalde(!) önlem alınmazsa, ciddi gençlik politikalar geliştirilmezse, yüz yüze eğitime verilen ara uzatıldıkça dijital çağda kendi toplumuna yabancılaşmış bir nesille karşılaşmak sürpriz olmayacaktır.

Eflatun “Devlette” Bir şeyin erdemi o şeyin kendine özgü görevini yerine getirmesini sağlayan niteliktir der.

Bilgelik-cesaret-ölçülülük ve hakseverlik erdemleri de insanın yapmak zorunda olduğu şeyi yani “yaşamayı”  iyi yapmasını sağlar.

Tarih sahnesinden bir örnek verelim: Macar Kralı Matthias Corvinus’un kütüphanesindeki Macar Musiki Külliyatını Topkapı’ya Kanuni getirtti. Bu gün dünya, ilim dünyası bu eserden faydalanıyorsa, Kanuni’nin sayesindedir. Niçin bu örneği verdik diye sorulabilir, cevabımız şu olacaktır: Bu bir ideal genç yetiştirme, eğitim vizyonu meselesidir.

Ülke olarak en büyük kazancımız Özverili, fedakâr, çalışkan, dürüst bir gençliğe sahip olmamızdır.  COVID Süreci başta olmak üzere, hangi koşullar içerisinde olursak olalım, olumsuz şartlara rağmen feda edeceğimiz tek bir gencimiz yoktur. Unutmayalım ki Kanuni gibi gençler bu toprakların ve bize ait iklimin çocuklarıydı.

 Tüm bu gelişmelere ve yaşanacak tehlikeler karşısında neler Yapılmalı?

Bu coğrafyada yaşamak ve değerlerimizi yaşatmak istiyorsak gençlerimizi dijital dünyada kendi başlarına yalnız bırakmayacak, onların dünyasında rehber ve ışık olacak yetişkinler olmak zorundayız.

Her illetin tedavisi, sebeplerin zıddı ile olur, önemli olan bunları görebilmek ve asla umutsuzluğa kapılmamaktır.

Gençlerimize zihinsel-duygusal-davranışsal yetkinlik kazandırmak zorundayız.

Kendini tanımak, kendini idare edebilmek, sosyal farkındalık, ilişkisel beceriler, sorumluluk için karar alma becerisi vb. özelliklerle yetiştirebiliyor muyuz diye kendimize de sormak zorundayız. Önce Rabbine sonra kendine güvenen ve bu konuda yalnızlık hissetmeyen gençler yetiştirmeliyiz. Yaşanan her zorluğun bir tecrübeye olduğunu bilecek, kader düşüncelerini doğru yönde geliştiren, yaşanan olumsuzluklar karşısında özne ya da nesne mi olacak bu konuda alacağı role dikkat eden, iletişimden kaçmayan, sorunlarına yetişkinleri rahat edebilen ve birlikte çözüm arayan, çözülmeyecek sorun yoktur, inanırsak bel ki biraz zaman alır anlayışıyla hareket eden, her daim yola çıkmaya, doğru yolda olmaya, yol almaya devam eden bir gençlik istiyorsak bütün bunların sorumlusu bizden başkası olmayacaktır.

Son söz:

Genç bir nüfusa sahip olmanın en büyük avantajı;  iyi organize edilip güzel bir şekilde yönlendirilirse  o ülkenin sahip olacağı dinamizmdir. Gençlerimizi negatif toplum mühendisliklerinin kurbanı etmeyelim.  Yetiştirilecek ideal gençlikte, aranan ruhta bu topraklarda mevcuttur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi
SON YAZILAR