Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

YKS Tercih Heyecanı

YKS Tercih Heyecanı

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adayları için sırada tercihler var.

Önemli bir karar aşaması! YKS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler ve meslek seçiminin önemi...

05 Ağustosta başlayıp 20 Ağustos 2021 tarihinde sona erecek olan, velileri ve öğrencileri bekleyen zorlu bir süreç var. Bu önemli konu, ilgili kişilerin zihinlerini oldukça meşgul ediyor. Özellikle meslek seçimi konusunu da yakından ilgilendiren bu süreçle ilgili dikkatli davranmak gerekiyor.

Öncelikle sonuçlar ne olursa olsun, tüm öğrencilerimiz bu ülke için bir değer olduğunu bilmeli, sınavların bir son değil yeni bir başlangıç olduğunu akıllarından çıkarmamalıdırlar.  Her yıl olduğu gibi üzülenler de var, sevinenler de… Her bir öğrencimiz bu ülkenin kaderini belirleyecek ve yön verecek bireyler olduklarını hiçbir zaman unutmasınlar. Seçecekleri ve mutlu olacakları bir meslek; sadece kendileri için değil, bu ülke içinde büyük önem arz etmektedir.

Gelelim tercih konusuna…

Çoğu kişinin okuduğu bir sahneyi sunmak isterim.

Harikalar Diyarındaki ağaçlıklı bir bölgede önüne iki yol çıkan Alice kararsızlık içindeyken, romanın karakterlerinden biri olan "Cheshire kedisi" beliriverir...

Alis kediye "Bu yollardan hangisini seçeyim" diye sorar.

Kedi bu soruya "Nereye gitmek istiyorsun" sorusu ile cevap verir.

Alice "Bilmiyorum" deyince kedi "Nereye gideceğini bilmediğine göre hangi yola girersen gir, ne fark eder ki" der.

Alis "Yine de bir yere varırım herhalde" deyince kedi bu defa da "Evet, yeterince yürüyebilirsen" der…

Doğru meslek seçimi gerçekten zordur.  Hayatımızın geri kalanını severek yapacağımız doğru mesleği seçmek zorundayız.

Bu süreçte kararlarımızda etkin rol oynayan bazı kişiler elbette ki olacaktır. Değer verdiğimiz kişilerin düşünceleri bizim için önemlidir ancak mesleği icra edecek kişide biziz. Yani son kararı kendimiz vermek zorundayız.

Üniversite bir dönüm noktasıdır. Gençlerimiz üniversite tercihlerinde çok dikkatli olmalıdırlar. Sırf birileri mutlu olsun ya da 'kazanamamış' demesinler diye kesinlikle puanlarının yettiği rastgele bir üniversiteyi ve bölümü tercih etmemelidirler.

En çok istedikleri üniversiteden ve bölümlerden başlayarak listelerini düzenlemeli, pişman olacakları bir yeri yazmamalıdırlar.

Tercihlerde öncelikle kendimizi tanımak, öncelik sıramızı belirledikten sonra alternatif seçeneklerimiz olup olmadığını sorgulamak gerekir. Alanları ve meslekleri tanımaya çalışmak, bu konuda rehber öğretmenlerden ve uzmanlardan destek almak oldukça önemli.

 Bu meslek bana uygun mu ve mutlu bir şekilde çalışacak mıyım diye düşünmek gerekir.

                Hangi işi yaptığımızdan ziyade o işi nasıl icra edeceğimizi/etmememiz gerektiğini anlatan güzel bir söz vardır.

‘’Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’in beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ’Burada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş’ desin…’’

(Martın Luther Kıng)

 Üniversite Sınavında başarılı olmak, seçeceğiniz meslek te ve hayatta başarılı ve mutlu olacağınızın garantisi değildir.

Dünya Ekonomik Forumu ’nun verileri göre, 2030’lu yıllarda yaklaşık 1,7 milyon yeni iş kolunun ortaya çıkacağı dile getiriliyor. Ortada yaşananlara gözlerimizi kapayamayacağımız dijital bir dönüşüm süreci var. Bu dönüşüm, işverenleri, meslek adaylarını, karar organlarını ilgilendiren çok önemli bir konu olarak karşımızda durmakta. Mobil internet, bulut teknolojisi, insansız araçlar, nano teknoloji, yapay zekâ, 3D yazıcıların vb. iş dünyasındaki kullanım yoğunluğunun arttığını birçok meslek/sektörün kaybolduğunu ve dönüştüğünü/dönüşmek zorunda olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.

COVID Süreciyle birlikte dijital teknolojilerin etkileri dünyada daha yeni görülmeye başlıyor ve bu etkiler her alanda kendini gösterecektir. Bilişim teknolojilerinin kullanılmadığı bir meslek alanı kalmadı denilebilir. Yakın zamanda yok olan eski mesleklerin yerini milyonlarca yeni iş kolları aldı ve almaya da devam edecek görünüyor.

 Bu açıklamalar ışığında içinde yaşadığımız süreç ve gelecekle ilgili birçok mesleğin hayatımızdan çıkacağını ya da önem sırasını kaybedeceğini de aklımızdan çıkarmayalım.

Bio-güvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliği, biyolojik ürünler, tedavi yöntemleri ve aşılar, bio-terör tehdidi, halk sağlığının ve ulusal güvenliğine etkilerine dikkat etmemiz gereken bir dönüşüm çağındayız.

Yapay zekâ mühendisliği, robotik mühendislikler, siber güvenlik uzmanlığı, oyun, yazılım ve uygulama geliştiriciler, dijital pazarlama uzmanları, sağlık ve insan odaklı meslekler ön sıralarda yer alacak gibi görülüyor.

Geleceğin mesleklerini düşünmemiz ve kendimizi yenilememiz, gelişime açık olmak gelecek adına büyük önem arz etmektedir. Unutmayalım ki;

                ‘’Bugünün yaratıcı fikirleriyle ortaya konulan tüm ürünler, dünün hayaliydi.’’

Bir eğitimci olarak gençlere tavsiyemiz:

Allah’ın erleri işlerini güzel yapar ve bizler biliyoruz ki ‘’Allah işini güzel yapanı sever’’

Mazisi güçlü olan bir milletin evlatları olarak gençlerimizin, kendi toplumuna yabancılaşmadan insanlığı kucaklayacak bir nesil olma sorumluluğuyla, hayallerini yaşamak ve topluma faydalı olmak adına bilgiyi ürüne, ürünü esere dönüştürecek meslekler seçmeleridir. İşini güzel yapan, yaradanını hoşnut eden, bayrağının al rengine sevdalı, insanlığa faydalı hizmetler sunan fertler olmaları da en büyük dileğimizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi