Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

Karapınar AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Zengin ve Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Karapınar tarımının önemine vurgu yaparken su sorununu anlattı. Belediye Başkanı Yaka, dünyanın en kurak merkezinde birim rekoltelerinde rekor seviyelere ulaştıklarını aktardı

Karapınar AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Zengin, bölgenin tarımını ve sorunlarını değerlendirdi. Karapınar’ın bir buçuk milyon dekar tarım arazisi bulunduğuna dikkat çeken Başkan Zengin, bölgenin son yıllardaki sulama teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte yaklaşık 1 milyon 200 bin dekarının sulanabilir hale geldiğini vurguladı.  Başkan Zengin, “Bölgemizdeki ürün desenine baktığımızda ilk planda mısır, şeker pancarı, ayçiçeği buğday ve yonca gelmektedir. Yer altı sularının kullanımı ile birlikte bölgemizde sulu tarım yapılmaktadır. Tamamen yer altı sisteminden çekilen sulama yöntemi ile sulama yapmaktayız. Bölgemizde İç Anadolu’nun en büyük ve tarım ve hayvancılık şehridir. Hayvan varlığı yönünden de baktığımız zaman küçükbaş da ilk sıralardayız. İnşallah bizler Karapınar olarak Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyoruz” dedi.

“AZ SU TÜKETEN BİTKİLERİ YETİŞTİREREK SUYU TEMKİNLİ KULLANACAĞIZ”

Bölgenin en önemli probleminin su sorunu olduğuna vurgu yapan Başkan Zengin, “Bu konuda çitçilerimizin bilinçlendirilmesini bekliyoruz. Devletimizin konu ile ilgili çalışmaları var. Bizler az su tüketen bitkilerin kullanılmasıyla suyu daha temkinli kullanmayı planlıyoruz” diye konuştu.

KONYA OVASININ EN BÜYÜK TARIM ARAZİSİ KARAPINAR

“Konya ovası tarım ambarıdır ve en büyük tarım arazisine sahiptir” diyen Başkan Zengin sözlerini şöyle sürdürdü;  “Karapınar, Konya ovasının sulu ve kıraçta tarım yapan en büyük ilçesidir. Kaba yemle birlikte bugün 3 milyon ton rekoltemiz vardır. Bunun bir milyon 200 bin tonu mısır ve buğdaydan karşılanmaktadır. Şeker pancarını dahil ettiğimiz zaman rakam 3 buçuk 4 milyonu bulmaktadır. Tüm bunlarla birlikte dezavantajlı olduğumuz durumlarda mevcuttur. En büyük risk ve bizleri korkutan en önemli sorun su sorunudur. Bu konuda bizler siyasetçiler ve tarımcılar olarak devletimize gerekli bilgileri vermekle birlikte çiftçilerimizin suyu bilinçli kullanması noktasında çalışmalar yapmaktayız.”

“OBRUKLAR İÇ ANADOLUNUN SORUNUDUR”

Bölgede yoğun obruk oluşumunun ana etkeninin yer altı su kaynaklarının kullanımı olmadığını da dikkat çeken Başkan Zengin, “Obruk oluşumunun yer altı su kaynaklarının yoğun kullanımından olduğu düşünülse de geçmiş yüzyıllara baktığımız zaman bu ülkede obruklar zaten vardı. Yer altı su kaynak kullanımı tetikleyen unsur olabilir ama ana etken değildir. Çiftçilerimiz bu konuda bilinçlendiriliyor. Obruklar İç Anadolu’nun birçok bölgesinde vardır. Bu sorun aslında İç Anadolu’nun sorunudur” ifadelerine yer verdi.

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

“AZ SULAMA VE KURAK ŞARTLARDA YETİŞEN TOHUM ÇALIŞMASI BAŞLADI””

Ak Parti İlçe Başkanı olması yanı sıra Ziraat Mühendisi ve Zengin Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Yusuf Zengin firma olarak başlattıkları çalışma hakkında da bilgi verdi. Zengin yaptığı açıklamada, “Dünyanın en büyük problemlerinden birisi küresel ısınmayla birlikte kuraklıktır. Bizler kuraklığa dayanıklı ve suyu az tüketen bitkilere yönelmekle birlikte bunlar içerisinde az sulama şartlarında veya kurak şartlarda yetişecek buğdayları araştırma içerisindeyiz. Birçok firma tarafından tanıtım ve çalışmalar olmakla birlikte kendi özelimizde çalışmaya girdik. Tamamen yerli ve milli olan tohumlarımızı piyasa sunmak için çalışmalarımıza başladık” şeklinde konuştu.

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

“BİR MUCİZE GERÇEKLEŞİYOR”

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka da Karapınar’ın tarımının hem Türkiye hem de İç Anadolu için önemli bir değer olduğunu aktarırken su sorununa değindi. Yaka, “Yüz ölçümü olarak Konya'nın 3. büyük ilçesiyiz. 1 milyon 500 km alanda tarım yapılıyor. Tabi tarım ve hayvancılığı birbirinden ayırmamız mümkün değildir. Yem ve kaba yem üretiminde ilçemiz ön plandadır. Bölgemizde tarımı büyük oranda yer altı su kaynaklarını kullanarak yapıyoruz. Aslına bakacak olursanız bir mucize gerçekleşiyor. Dünyanın en kurak merkezinde tarım yapıyoruz ve birim rekoltelerinde rekor seviyelere ulaşıyoruz. Yılda 400 bin ton danelik mısır üretiliyor, şeker pancarı 1 milyon tonun üzerinde. Her türlü hububatı üretiyoruz. Ürün yelpazemiz de oldukça çeşitli. Bölge olarak tamamen yer altı su kaynaklarına bağlıyız. Yer altı suyunu ekonomik kullanma açısından ciddi şekilde tasarruf var. Fakat her hâlükârda su yetmiyor. Havzaya su getirilmesi en temel ihtiyaç” dedi.  (AYŞEGÜL ERTUL)

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

Karapınar'da en kurak bölgede rekor seviyelere ulaşılıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.