Seydibey üreticinin umudu oldu

Seydibey üreticinin umudu oldu

Konya Şeker’in iştiraki olan ve patates ile ilgili her türlü üretimin gerçekleştirildiği Seydibey Tesisleri 750 milyon liralık yatırım değeri ile dikkat çekerken, bölgedeki üreticinin umudu oldu. Tesisler düzenlenen gezi ile basına tanıtıldı

Seydişehir’de 475 bin açık ve 75 bin metrekarelik kapalı alandaki faaliyetiyle göz dolduran Seydibey Tesisleri bölgedeki üreticinin umudu oluyor. Dondurulmuş Patates, Doku Kültürü Laboratuarı, Soğan Halka ve Kroket, Biyogaz ve Elektrik Üretim ve Patates Nişasta Tesisleri’nin yer aldığı Seydibey kampüsündeki tesislerde maliyeti düşürecek kalite ve karlılığı artıracak geliştirme çalışma ve yatırımları da sürekli devam ediyor. Dünyadaki en son teknolojiler sürekli takip edilerek Seydibey entegre tesisleri en son teknolojiler ile donatılarak yenileniyor. Sıfır atık prensibi ile çalışan Seydibey tesislerinde tarladan gelen her türlü organik atık önce biyogaza sonra elektriğe dönüştürülüyor. Bölgenin doğal yapısından istifade edip  dağı delerek oluşturulan doğal patates deposunda soğutma enerjisi harcanmadan yıllık 20.000 ton patates muhafaza edilebilebiliyor.

Seydibey üreticinin umudu oldu

EKONOMİK KATKI

Konya Şeker Seydibey tesisleri sayesinde Konya’da patates üretimi artarken, Konya 2019 yılında 600 bin ton patates üretimi ile Türkiye’nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili oldu. Yıllık 25.000 dekar alanda 100.000 ton patates ekilişi ile çiftçiye 100 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlandı. Ayrıca yaklaşık 300 milyon TL’lik cirosu ile de ülkeye ciddi bir ekonomik katkı getirdi. Seydibey Tesisleri sayesinde direkt olarak 360 kişiye istihdam sağlanırken, bu rakam kampanya döneminde 700 kişiye kadar çıktı. Dolaylı yoldan ise binlerce çiftçi, aile ve esnafa gelir sağlandı.

Seydibey üreticinin umudu oldu

 

YENİ PROJELER

Konya Şeker yaptığı bu yatırımların yanı sıra yeni projelerde planlıyor. Bölgede kurulması planlanan Organomineral gübre tesisi sayesinde biyogaz tesisinden çıkan ve organik gübre değeri çok yüksek olan fermente atığı paketli gübre haline getirecek. Konya Şekerin Seydibey tesislerinin organik gübre tesisi sayesinde hem Konya topraklarının organik maddece fakirleşmesi engellenecek hem de çiftçinin gübre maliyetleri geriye çekilecek. Ayrıca sanayide işlenecek sebzelerin yetiştirilmesinin mümkün olduğu tespit edilen bölgede hammaddesi var olan bir yerde mevcut tesislere ek olarak Seydibey Kampüsü’nde donuk sebze tesisinin yapılması gelecek planları içerisinde yer alıyor. Servet R. Çolak

Seydibey üreticinin umudu oldu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.