Natron Gölü dokunanı taşa çeviriyor mu?

Natron Gölü dokunanı taşa çeviriyor mu?

Afrika’nın en gizemli gölü olan ve yaygın efsaneye göre dokunanı taşa çeviren Natron Gölü’nde ölen hayvanların çürümesini engelleyen yüksek orandaki sodyum nedeniyle göl civarında çok sayıda taşlaşmış hayvan göze çarpar

AFRİKA’NIN GİZEMLİ GÖLÜ

Tanzanya’nın Arusha bölgesinde yer alan Natron Gölü, dünyadaki en ölümcül yerlerden biri olarak bilinir. Uzunluğu 52 kilometre, eni ise 22 kilometre olan bu gölde derinlik en fazla 3 metredir. Natron Gölü, Doğu Afrika’daki iki alkalik gölden biri olarak tanınıyor (diğeri Bahi Gölü). Her ikisi de bir ırmağa ya da denize boşalmayan kapalı havzalar meydana getiren göller, sıcak su kaynaklarına ek olarak bölgedeki derelerle besleniyor.

Natron Gölü dokunanı taşa çeviriyor mu?

TAŞLAŞMIŞ HAYVANLAR

Tuz ve soda gölü özelliğine sahip bol mineralli Natron'daki eşsiz su bitkileri, gölün rengini yılda birkaç kez renklendiriyor ve inanılmaz görüntülerin oluşmasına neden oluyor. Ortalama sıcaklığın 50-60 derece olduğu göl, canlıların yaşamasını neredeyse imkansız kılsa da, milyonlarca flamingo için üreme alanı. Bu flamingolar, yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan alglerle besleniyor. Göle civar tepelerden akan derelerin sodyum karbonat ve diğer mineraller bakımından son derece zengin olması, suyun alkali düzeyinin yüksek olmasının temel nedeni. Eski Mısır mumyalarının hazırlık aşamasında da kullanılan sodyum karbonat, Natron Gölü’nde ölen hayvanların çürümesini engellediğinden, göl civarında çok sayıda taşlaşmış hayvan da göze çarpıyor.

Natron Gölü dokunanı taşa çeviriyor mu?

BÜYÜLEYİCİ AMA KORKUTUCU

Göl sodyum karbonat gibi mineraller ile zengindir. Bu nedenle bu gölde ölen hayvanlar çürüyüp dağılmak yerine kalsiyumla kaplanır ve taşlaşır. Adeta bir heykele dönüşürler. Fotoğrafçı Nick Brandt’ın orada taşlaşan hayvanların fotoğrafını çekmesiyle birlikte göl sularına dokunan her şeyin taşlaştığı efsanesi de yaygınlaştı, Pembe, bazen kırmızı, bazen de turuncuya çalan suları ile oldukça büyüleyici olan göl buna karşın içerdiği suların alkalik yapısı ve 10.5’ten yüksek pH değeri ile potansiyel bir tehlike haline geliyor. Bu yüzden büyüleyici göl heykele dönüşmüş ölü pelikanlar, yarasalar ve martıları ile bir o kadar ürkütücüdür.

Natron Gölü dokunanı taşa çeviriyor mu?

ZENGİN EKOSİSTEM

Kostik soda kadar aşındırıcı bir yapıya sahip olan göl, sodyum karbonat ve diğer mineraller bakımından son derece zengin. Bu zenginlik, Eski Mısır mumyalarının hazırlık aşamasında kullanılan sodyum karbonatı da içerdiği için çürüme engelleniyor. Çürümenin engellenmesiyle fosilleşmenin hızlanması eş zamanlı gerçekleşince halk arasında "taşlaşma" denen süreç başlıyor. Natron Gölü çok sayıda canlıyı barındırıyor. Gölün sodalı suları tuz bataklıkları, tatlı su bataklıkları, flamingolar ile diğer su kuşlarının yanı sıra tilapi ve alglerden oluşan kompleks bir ekosistemi besliyor. Zengin alg popülasyonu aynı zamanda göldeki flamingo sürülerinin temel besin kaynağını oluşturuyor.

Natron Gölü dokunanı taşa çeviriyor mu?

Sami Gediz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.