2024 araç Devir Ücreti Ne Kadar?

Türkiye’nin son yıllarda içerisine girdiği enflasyonist ekonomi ortamı otomobil satışlarındaki noter fiyatlarına da yansıdı. Mevcut otomobil devir ücreti fiyatları haberimizde...
2024 araç Devir Ücreti Ne Kadar?

Mevcut otomobillerini satmak isteyen vatandaşlar satış için yapılan anlaşmaların ardından yaşadığı bölgedeki en yakın notere giderek işlemleri başlatıyor. Satış işlemlerini resmi boyuta taşıyarak güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlayan noterler, anlaşmazlıkların önlenmesini ve hukuki işlemlerin belgelendirilmesini sağlıyor.

23320-1714739636-001.jpg

İkinci el satışlar nasıl gerçekleştirilir?

İkinci el araçların noter işlemleri için gerekli belgeler genellikle satıcı tarafından temin edilir. Eğer bir kurum veya kuruluş adına araç satın alıyorsanız, vergi numarası ve imza sirküleri gibi belgelerin yanınızda bulunması zorunludur. Bu belgeler olmadan noterler tüzel kişiler adına işlem yapamaz. Satış sözleşmesi düzenlenirken belgeler gözden geçirilir ve alıcıya çeşitli sorular yöneltilir. Eğer devir işlemi için herhangi bir engel yoksa, noter personeli satış sözleşmesini alıcıya sunar. Belgelerin eksiksiz imzalanmasının ardından işlem tamamlanır.

2-el-tomofil.jpg

İşlemlerin sonunda geçici ruhsat veriliyor

Araç satıcısı, araca ait tüm belgeleri notere teslim eder. Satış işleminin prosedürlere uygunluğu kontrol edilir ve herhangi bir engel bulunup bulunmadığı denetlenir. Alıcı ve satıcıdan geçerli bir kimlik belgesi talep edilir ve kimliklerin doğruluğu kontrol edilir. Gerekli belgelerin tesliminden sonra noter çalışanları satış sözleşmesini hazırlar. Hazırlanan sözleşme, alıcı ve satıcı tarafından imzalandıktan sonra, alıcı işlem maliyetini karşılar. Ödeme yapıldıktan sonra alıcı, geçici ruhsatı alır.

otomobil-devir-belgesi-001.webp

Devir ücretleri

Otomobil satışlarını gerçekleştirecek vatandaşların akıllarına noterlerde yapılacak satışların devir ücretlerinin ne kadar olacağı geliyor. BBN Haberin resmi kaynaklardan derlediği bilgilere göre bu ücretler şu şekilde:

İkinci el otomobil satışlarında noter ücreti 2024 yılı için 1.489, 39 lira

Sıfır araçlar için noterlerde ödenecek devir ücreti 2024 yılı için 1.138 lira

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.